Familie in dienst bij een familiebedrijf

Op de cover

Alledrie op de bulkwagen

Bulkvervoer is een vak apart. Dat weten de leden van familie Ter Haak als geen ander. Vader Imre zoon Koen en dochter Lisa rijden alle drie in een bulkwagen van het familiebedrijf Van ‘t Kruis Bulk Logistics b.v. in Nieuwveen. “Het is een familie in een familie”, vertelt moeder Sandra. “Ze hebben hun wagen wel heel eigen gemaakt. Daarmee onderscheiden ze zich.”

“Schoenen uit!” is het eerste wat je hoort als je de wagen op wilt klimmen, vertelt moeder Sandra. “Je gaat hun huis en slaapkamer binnen.” Lisa vertelt: “We rijden in de Benelux en Duitsland en zijn vaak de hele week weg. We komen bij veevoederbedrijven waar de sfeer gemoedelijk is. Vaak kunnen we aanschuiven met eten.”

Koen

Videobellen

Een jaar geleden begon Lisa met rijden en had ze de hele dag door contact met haar vader. “Door omstandigheden kreeg ik maar één dag uitleg over het werk in plaats van twee weken. Als ik dan niet wist wat ik moest doen, videobelde ik m’n vader. Die begeleidde me. En als m’n vader niet opnam, belde ik Koen. Zonder hen had ik dit werk niet zo snel onder de knie gekregen.” Na een jaar hoeft ze niet meer te videobellen, maar hebben ze wel dagelijks contact. “We komen elkaar ook wel eens tegen en als het kan spreken we af. Dan eten we bijvoorbeeld samen.”

Acht jaar gevangenis

“Bulk rijden is specialistisch vervoer”, vertelt vader Imre. “Er is geen opleiding voor. Laat ze mij maar bellen, denk ik dan. Liever twintig keer mij storen zodat het bij de klant goed gaat, dan dat ze schade rijden. Of in de verkeerde silo blazen.” Imre is na z’n dienstjaren als zelfstandig chauffeur in dienst gegaan bij Van ’t Kruis Bulk Logistics. “Zwaar transport heeft altijd mijn aandacht gehad. Ik ben er wel een tijdje uit geweest. Ik was het rijden zat en heb toen acht jaar in een gevangenis gewerkt. Maar toen die locatie dichtging, ben ik teruggegaan naar het rijden.” Zoon Koen werkte toen al bij Van ’t Kruis Bulk Logistics. “En daar ben ik acht jaar geleden aangehaakt.”

Stage als start

Het stond als heel vroeg vast dat Koen net als zijn vader chauffeur zou worden. Imre zegt lachend: “Daar twijfelde niemand aan. Zijn eerste woordje was ‘auto’ en hij ging mee in het autostoeltje. Ook het ledikantje en het potje laadde ik in. Hij vond het prachtig.”

“Dat vind ik nog steeds”, zegt Koen. “Toen ik een bedrijf moest zoeken van school om stage te lopen ben ik met onze buurman meegegaan. Die was toen al chauffeur hier. Na de stage ben ik blijven hangen om auto’s te wassen. Ik heb ook meteen mijn rijbewijs gehaald. Ik werk hier nu negen jaar. Ik doe niks liever.”

Hondenbrigade

Voor Lisa was het niet zo vanzelfsprekend dat ze chauffeur zou worden. “Ik wilde eerst iets met dieren. De hondenbrigade bij de politie leek me wel wat. In de schoolvakanties ging ik vaak met m’n vader mee. En dat begon ik echt leuk te vinden. Hij liet me steeds meer zelf doen. Mijn opleiding heb ik er toen op aangepast. Ik werkte in de loods bij een ander transportbedrijf. Na het behalen van mijn groot rijbewijs kon ik meteen de bulkwagen op bij Van ’t Kruis Bulk Logistics. Ik rijd nu al een jaar en ben nog steeds blij met mijn keuze.”

Imre

Andere Ter Haak

Ook vader en moeder staan achter de keuze van hun kinderen. Vader Imre: “Ze moeten doen wat ze leuk vinden. Wat het ook is. Ik vind het bijzonder dat we met z’n allen het vak van chauffeur doen bij hetzelfde bedrijf.” Al zorgt dat soms wel voor verwarring bij de planning, vertelt Lisa: “Dan bellen ze en vragen ze of ik wat kan laden in Duitsland, terwijl ik vlakbij Nieuwveen rijd. Ik zeg dan meteen dat ze een andere Ter Haak moeten bellen.”

Hart op juiste plek

Bij Van ’t Kruis Bulk Logistics staat inmiddels de derde generatie van de familie Van ’t Kruis aan het roer. Er zijn tweeëntwintig chauffeurs in dienst. Leendert van ’t Kruis is blij met de Ter Haakjes. “Een lekkere, koppige en robuuste familie met het hart op de juiste plek.” Andersom zegt de familie Ter Haak dat ook over de familie Van ‘t Kruis. Imre: “Het familiebedrijf heeft als voordeel dat de lijnen kort zijn en de aanpak persoonlijk. In overleg kan bijna alles. En er is geen planning die zit te jagen. Dat is fijn voor beginners zoals Koen en Lisa. En als er in het weekend wat is, bel ik Leen uit z’n bed. Hij zal het niet leuk vinden, maar het kan wel. Mary, z’n vrouw, loopt ook op de zaak en zorgt een beetje voor de jeugd. Dat is fijn, want transport kan best hard zijn.”

“Als er in het weekend wat is, bel ik Leen uit z’n bed”

 

Koen (24), Lisa (20) en Imre (56) ter Haak – chauffeurs bij Van ‘t Kruis Bulk Logistics b.v. in Nieuwveen

Fotografie: Marco Hofsté

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *