Groepsportret: Sleutelteam zorgt dat trucks en trailers lekker rollen

Groepsportret

Je moet het samen doen. Dat gaat gemakkelijker als je goede collega’s hebt en de sfeer prettig is. Bij Zijderlaan in de state-of-the-art-werkplaats in Stolwijk werken twaalf monteurs aan trucks en trailers. Door de hoge zelfredzaamheid is er sprake van heel afwisselend werk. De monteurs zijn dan ook breed inzetbaar. Ook in de avonduren en op zaterdagochtend staan ze paraat. Acht van de twaalf monteurs vertellen over hun werk. 

Tygo Hoogeveen is 18 jaar, volgt chauffeursopleiding & woont in Reeuwijk

“Over anderhalve week rijd ik af voor de oplegger. Als ik slaag kom ik hier op de vrachtwagen. Tot die tijd werk ik in de werkplaats. Dat heb ik de afgelopen twee jaar gedaan. Ik kon kiezen tussen logistiek of de werkplaats. Ik vind de werkplaats leuker. Zo kan ik veel over de techniek leren. Handig voor onderweg als chauffeur. Omdat mijn collega’s mij van alles laten doen, heb ik hier echt veel geleerd. Denk aan het uitvoeren van onderhoudsbeurten, afwerken van klachtenlijstjes van chauffeurs, sleutelen voor apk, schades herstellen en helpen met opbouwen van nieuwe opleggers.”

Jarno van Herk is 21 jaar, werkt als tweede monteur & woont in Stolwijk

“Vanaf de zomer ben ik hier tweede monteur. Ik deed hier eerst een BBL-opleiding. Ik werkte vier dagen en ging één dag naar school. Dat past goed bij mij. Ik ben meer van de praktijk dan van de theorie. Nu heb ik een tussenjaar en doe ik in de werkplaats flink ervaring op. Na dit jaar wil ik door naar de opleiding tot eerste monteur.

Ik doe apk-werk aan trekkers en opleggers, onderhoud, servicebeurten, lichte schades en zoek ook naar storingen. Mijn werktijden zijn doordeweeks en om de week ook woensdagavond en zaterdagochtend. Het is leuk om met de handen bezig te zijn en iets weer in perfecte staat te herstellen. Iedereen werkt hier aan heel verschillende voertuigen. Dat maakt het werk geen dag hetzelfde.” 

Stefan den Boer is 29 jaar, werkt als eerste monteur, apk-keurmeester en tacho-technicus & woont in Lekkerkerk 

“Nieuwbouw en schades herstellen vind ik prachtig om te doen. Vooral de grote schades waarbij de cabine eraf moet. Ook leuk is het laswerk en richten. Minder leuk vind ik het simpele onderhoudswerk. Dat is na acht jaar in de werkplaats echte routine. Maar het hoort er natuurlijk bij. Ik ben apk-keurmeester en tacho-technicus en kan uit de voeten met computers. Met de servicebus ga ik wel eens naar een truck met pech of schade. Voor dat werk hebben we geen vaste monteur. De chef kijkt wat op het moment van de melding het beste uitkomt. Ik werk doordeweeks en heb op maandag avonddienst. Om de week werk ik ook op zaterdagochtend.” 

Gerben Huisman is 48 jaar, werkt als eerste monteur en apk-keurmeester & woont in Oudewater 

“25 jaar geleden kwam ik als monteur bij Zijderlaan. De eerste periode combineerde ik dit met werk als invalchauffeur. Daarna werd ik vaste monteur en reed ik op de servicebus en bergingstruck. Het leuke aan het werk is de afwisseling. Hier is alles op het gebied van de bedrijfswagentechniek te doen. In de hydrauliek ben ik goed thuis en doe daarin ook de opbouw en aanpassingen. Minder leuk vind ik de apk-keuringen omdat daar meer routinehandelingen bij komen kijken. Omdat de techniek steeds verder gaat, volgen we cursussen. Maar mijn ervaring is dat het veel handiger is om van elkaar te leren.

Vaak leer ik het beter van een collega. Die vertaalt de leerstof naar onze praktijk. Carrosseriewerk en richten vind ik ook leuk om te doen. Bij een dealer werken hoeft voor mij niet. Dan zou ik toch wat anders gaan doen. Hier zijn het allerlei soorten transportmiddelen. En er is het contact met de chauffeurs. Bijvoorbeeld als een aanpassing niet bevalt en je samen naar een betere oplossing gaat zoeken.”

Kjell Huisman is 16 jaar, is leerling-monteur & woont in Oudewater

“Omdat mijn vader (Gerben) hier werkt, kende ik het bedrijf goed. Ik ben nu in het tweede jaar van het leerwerktraject. Daarna nog een jaar te gaan dus. Als leerling werk je veel samen met één van de ervaren monteurs. Iedereen is altijd bereid om te helpen. De afwisseling in het werk en materieel maakt het hier leuk. Gisteren moest ik bijvoorbeeld lassen en plaatwerken. Leuk om te doen.

Vanochtend heb ik samen met een monteur een servicebeurt gedaan en nu moet ik een storing zoeken in de kabelboom van de trailerverlichting. Ik heb ook al schades gerepareerd. Het werken aan de remmen, carrosserie en de walking floor vind ik ook leuk. Eigenlijk is er hier geen werk waar ik een hekel aan heb. Helaas heb ik vanwege mijn leeftijd nog geen rijbewijs. Dat moet je echt wel hebben als monteur om je werk in een proefrit te controleren. Nu moet ik een ander vragen om de truck te rijden.”

Kevin Bijkerk is 36 jaar, werkt als ondersteuner voor werkplaats en magazijn & woont in Oudewater

“Op mijn zestiende ben ik hier begonnen op de heftruck. Ik deed toen PTL zoals de chauffeurs­opleiding toen heette. Daarna heb ik twee jaar op de vrachtwagen gereden. Het was een jongensdroom om chauffeur te worden. Toch ben ik overgestapt naar de werkplaats. Ik vind het leuker om met mensen om me heen te werken dan de hele dag alleen in de cabine te zitten. En zo blijf ik toch met vrachtwagens bezig. Vrachtritten doe ik niet meer. Ik haal wel eens een oplegger op of ga onderdelen halen bij de dealer. Als magazijnmedewerker ben ik ondersteunend met diverse taken in de werkplaats en het magazijn.”

Arie de Bruijn is 51 jaar,  is eerste monteur, apk-keurmeester en tacho-technicus & woont in Gouda

“Sinds mijn zestiende werk ik bij Zijderlaan. Mijn vader was hier chauffeur. Dat wilde ik niet worden. Als monteur heb je iets meer vrije tijd en ben je elke avond thuis. Ik doe alle voorkomende werkzaamheden, zoals onderhoud, apk, reparaties en storingen. Het leukste om te doen vind ik het keuren van trekkers en opleggers. Dan stuur je de truck weer veilig de weg op. Minder leuk werk heb ik hier niet, als er maar de nodige afwisseling in zit. En dat is hier genoeg. Af en toe rijd ik ook met de servicebus.

Ik kwam hier via een intern leerwerk­traject dat vergelijkbaar is met BBL. Het was de hele week werken en twee avonden in de week naar school. Ik werk maandag tot en met vrijdag plus de zaterdagochtend en woensdagavond. Andere collega’s pakken weer andere doordeweekse avonden zodat de werkplaats elke avond tot 22.00 uur bezet is met uitzondering van de vrijdag- en zondagavond. Chauffeurs die vrijdag binnenkomen met een defect, helpen we op zaterdagochtend weer op weg.”

Kees Kortlever is 58 jaar, is chef werkplaats & woont in Bergambacht

“Ik ben verantwoordelijk voor het transport dat rolt. Ik doe de planning van de werkplaats, ik koop materiaal en onderdelen in en adviseer over de levering van nieuwe trucks en opleggers. Mijn hele leven heb ik gesleuteld. Ik kan goed controleren of bijspringen als het nodig is. Als monteur begon ik hier 34 jaar geleden. Ik ben nu 25 jaar chef werkplaats. Speciaal was de verhuizing anderhalf jaar geleden naar een nieuwgebouwde werkplaats. Over de inrichting van die werkplaats heb ik meegedacht. Voor chauffeurs ben ik continu bereikbaar.

Voor zessen ben ik in de werkplaats en ik werk tot 17.30 uur. Ook draai ik avonddiensten. En elke zaterdagochtend ben ik hier voor de nodige reparaties. Zulke werkuren houd je alleen vol als je het werk leuk vindt. Een goede achterban thuis is ook zeer belangrijk. Laatst was er een truck gestrand op zaterdagavond. Er was toen niemand beschikbaar om erheen te gaan. En ik was uit eten met mijn vrouw. Toen ben ik zondagochtend vroeg in de bergingstruck gestapt om de defecte wagen te halen.” 

Zijderlaan uit Stolwijk bestaat 85 jaar. Het familiebedrijf wordt geleid door de derde generatie. Stolwijk heeft 275 medewerkers, 220 voertuigen, een state-of-the-art werkplaats en drie distributiecentra in Stolwijk, Steenbergen en Puttershoek. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *