Praktijkopleider en leerbedrijf van het jaar

Praktijkopleiders en leerbedrijven zijn belangrijk voor transport en logistiek. Zij zorgen ervoor dat jongeren zich in de praktijk kunnen ontwikkelen tot vakmensen. Eind oktober wordt bekend wie de beste praktijkopleider en wat het beste leerbedrijf van 2020 is.
De kanshebbers stellen zich voor:

Genomineerd voor Beste Praktijkopleider Transport en Logistiek 2020

René Vermeer van Versteijnen Logistics

In ieder mens zit iets goeds

“Ik focus op wat ze goed doen en niet op wat fout gaat. Ik ben ervan overtuigd dat in ieder mens iets goeds zit. Als je je daarop richt, komt het beste vanzelf een keer bovendrijven.” René Vermeer (57) uit Tilburg klopte veertig jaar geleden als leerling aan bij Versteijnen Logistics. Nu is hij als praktijkopleider zelf verantwoordelijk voor de leerlingen in het Tilburgse bedrijf.

Op de voet volgen
Gemiddeld begeleidt René zo’n vijf leerling-werknemers. “Ik neem de leerlingen aan en als het goed is, geef ik ze na twee jaar een contract. Hun vorderingen volg ik op de voet. Enkele keren per jaar is er overleg met STL en ROC Tilburg. Het zijn jongeren, dus je moet ze wel in de gaten houden. Afspraken nakomen, op tijd kerntaken inleveren voor school … Ik heb meestal ongeveer net zoveel leerlingen die chauffeur willen worden als leerlingen die willen doorgroeien in de logistiek. Als de klik er is, koppel ik ze aan een buddy. Dat is een ervaren medewerker die ze minimaal een week bijstaat. Dat geeft rust. Pas als ze een beetje hun weg hebben gevonden, gaan ze stapsgewijs zelfstandig aan de slag.”

Genomineerd voor Beste Praktijkopleider Transport en Logistiek 2020

Bennie Grave van SUEZ

Weer wat opgestoken

“Het leukste vind ik als zo’n jongere naar mij toe komt en zegt: ‘Bennie, als we het nou eens zo doen, werkt dat niet een stuk beter?’ Daarna denk ik regelmatig: heb ik toch mooi weer wat opgestoken vandaag.” Bennie Grave (56) uit Delfzijl is teamleider op de locaties Groningen en Veendam van SUEZ, specialist in afval- en grondstoffenmanagement. Als praktijkopleider begeleidt hij gemiddeld zo’n vier leerling-werknemers.

Een beetje kwajongens
Voor Bennie is het in de praktijk opleiden van een leerling-chauffeur heel wat meer dan hem (en soms haar) wegwijs maken in het vak. “We werken ook aan de mentaliteit van de jongeren. Respect tonen, discipline hebben, op tijd je bed uitkomen, dat soort dingen. We hebben regelmatig overleg met de begeleider van STL en de school. En natuurlijk met de leerling-werknemer zelf. Over het algemeen zijn dat prettige gesprekken. Kijk, soms zijn het nog een beetje kwajongens, maar de meesten zijn gewoon goede gasten die we als een welkome aanvulling zien. Ze hebben nieuwe ideeën en staan anders in het leven. Dat vind ik prachtig. Zij leren van mij en ik ook van hen. Dat maakt deze taak zo boeiend.”

Genomineerd voor Beste Praktijkopleider Transport en Logistiek 2020

Bob Beijer van Simon Loos

Missie geslaagd

“Weet je wat ik nou zo leuk vind aan dit onderdeel van mijn werk? Dat je soms heel onverwacht een leerling enorm ziet groeien. Natuurlijk, groeien doen ze allemaal. Maar soms is er één die een heel grote sprong maakt”, zegt Bob Beijer (38) uit Amstelveen, praktijkopleider bij Simon Loos.

Kwartiertje observeren
Bob was jarenlang ‘bierrijder’. Hij werkt nog steeds in de horecabelevering, maar nu als resource-planner en praktijkopleider. Over die laatste functie zeg hij: “In het leerproces heb ik mijn eigen rol. Ik zie de leerlingen elke dag. Meestal is dat ’s ochtends bij het laden. Wat ik dan doe? Ik observeer een kwartiertje. Ik ga mij niet met hun werk bemoeien. En ik ben er natuurlijk als ze mij nodig hebben. Verder overleg ik regelmatig met de mentorchauffeur. Tweemaandelijks heb ik een gesprek met de leerling. Meestal weet ik dan al of er iets speelt. Kijk, we laten hier veel over aan het eigen initiatief van de leerlingen, maar ik houd ze wel in de gaten. Als ik bijvoorbeeld hoor dat ze als bijrijder zitten te Netflixen onderweg, dan spreek ik ze direct aan.”

Genomineerd voor Beste Leerbedrijf Transport en Logistiek 2020

Aarts Transport in Veldhoven

Geduld en extra aandacht

“We zijn drie jaar geleden begonnen als leerbedrijf en het bevalt goed”, zegt Geert Schonewille (59) uit Veldhoven, praktijkopleider van Aarts Transport. “Het past ook bij ons DNA. In principe is iedereen die niet bang is om de handen uit de mouwen te steken welkom bij Aarts Transport. Ja, ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo hebben we een aantal medewerkers die slechthorend zijn. Ze werken in de loods, op de planning en als chauffeur.”

Beetje bijsturen
Aarts Transport, een Brabants familiebedrijf, bestaat al meer dan honderd jaar. Het bedrijf telt vijftig wagens en een kleine honderd medewerkers, waaronder vijfenzeventig chauffeurs. Geert Schonewille is er de enige praktijkopleider. Gemiddeld begeleidt hij drie tot vier leerlingen. “Ik probeer een beetje bij te sturen, want sommigen denken wel heel makkelijk over school en hun praktijkopdrachten. Als ze in de loods werken, hou ik ze vanuit mijn kantoor in de gaten. En anders hoor ik het van de chauffeurs als er iets niet goed gaat.”

Genomineerd voor Beste Leerbedrijf Transport en Logistiek 2020

NNRD in Drachten en Groningen

Ontwikkelen tot volwaardige chauffeurs

“We zijn een hecht team dat ervoor zorgt dat leerling-werknemers zich ontwikkelen tot volwaardige chauffeurs en bij het bedrijf blijven werken”, zegt Jan Kuipers (48) uit Joure, bedrijfsleider bij NNRD. “Dat lukt meestal. Het zijn misschien niet allemaal sterren in theoretische vakken, maar als ze willen, schitteren ze wel op de wagen.”

Begeleiding staat op één
NNRD, onderdeel van de GP Groot groep, is gespecialiseerd in het inzamelen, transporteren en verwerken van diverse soorten bedrijfsafval. Het werkgebied is Friesland, Groningen en Drenthe. Het bedrijf heeft vijfenzestig chauffeurs in dienst en kent twee standplaatsen, Drachten en Groningen. Al meer dan twintig jaar is NNRD een leerbedrijf. Jan: “We hebben nog steeds zo’n tien chauffeurs in dienst die bij ons via STL zijn binnengekomen. Gemiddeld hebben we vier leerlingen aan het werk. Meer kunnen we eigenlijk niet aan. De begeleiding moet wel in orde zijn, dat staat op nummer één. Daardoor moeten we soms een kandidaat afwijzen.”

Genomineerd voor Beste Leerbedrijf Transport en Logistiek 2020

Tieleman Transport in Kloosterzande

Extra aandacht geven

“Uiteindelijk gaat de jeugd het van ons overnemen”, zegt Henk Meesen (65) uit Lamswaarde, senior-supervisor bij Tieleman Transport. “Maar daar moeten we wel een inspanning voor leveren. Zelf opleiden is niet de makkelijkste weg, maar wel de leukste én de beste.”
Iets voor de streek betekenen

Tieleman Transport is opgericht in 1922 en gespecialiseerd in fijnmazige distributie in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Het bedrijf telt zo’n vijfenzeventig wagens en 35.000 vierkante meter magazijnruimte. Al meer dan dertig jaar is Tieleman Transport leerbedrijf. Henk: “We zijn als familiebedrijf gericht op continuïteit en nauw verbonden met Zeeuws-Vlaanderen. Door zelf chauffeurs op te leiden, kunnen we iets extra’s betekenen voor de streek. En dat werkt goed. Van de tachtig chauffeurs die bij ons in dienst zijn, is zeker een dertigtal binnengekomen als leerling-werknemer. En bij collega’s in de buurt werken er nog wel vijftien die bij ons het vak hebben geleerd.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *