Financiële zorgen: trek op tijd aan de bel

Geldzorgen. Die heeft iedereen wel eens. Maar als elke maand langer is dan je salaris … Als je het ene gat met het andere moet vullen … Dan worden zorgen op een gegeven moment onoplosbare problemen. Laat het niet zover komen en trek op tijd aan de bel. Dat is het advies van budgetcoach Herma Brink.

 

De zorgverzekering een maand niet betalen, op afbetaling kopen, de huur te laat overmaken … Herma Brink (55) uit IJsselmuiden ziet het regelmatig gebeuren, ook bij chauffeurs. “Ze hebben lange werkweken en soms weinig tijd voor de administratie. Dan kun je het zicht op je uitgaven verliezen. Rekeningen blijven ongeopend liggen, je maakt de huur of de zorgverzekering te laat over. Dan komt het moment waarop je geen uitweg meer ziet uit de financiële zorgen.”

 

 

Niet doorsukkelen
Gemiddeld sukkelen mensen een jaar of vier door voordat ze hulp inroepen, weet Herma. “Zonde, want juist door op tijd aan de bel te trekken valt veel leed te voorkomen.” Via de Inzetbaarheidscheck van Sectorinstituut Transport en Logistiek kun je acht uur begeleiding van een budgetcoach zoals Herma krijgen. Kosteloos en zonder dat je werkgever wordt ingelicht. Dat vinden veel mensen prettig, want volgens Herma rust er een taboe op geldzorgen. “In die acht uur kan ik veel doen om de administratie op de rit te krijgen. Zo kun je een schuldhulptraject voorkomen. Dat wordt vaak als het dieptepunt gezien, terwijl het in sommige gevallen – als de schulden echt te hoog zijn opgelopen – de beste oplossing is.”

Aan de keukentafel

Herma gaat altijd naar mensen thuis en betrekt ook de eventuele partner erbij. Aan de keukentafel gaat ze door ongeopende post, maakt ze een overzicht van alle inkomsten én uitgaven en stelt ze een lijst op van openstaande rekeningen. “Het bijhouden van een administratie kun je leren. Het draait allemaal om plannen, overzicht houden en sparen. In een overzicht laat ik heel duidelijk zien wat iemand wekelijks kan besteden zonder in de problemen te komen. We maken een jaarplanning met vaste lasten, want sommige kosten komen vaker terug dan andere. Als je weet dat je in oktober een grote belastingheffing krijgt, kun je daar van tevoren het boodschappengeld op aanpassen.”

Geen puf voor administratie

Dit jaar verwacht Herma meer aanvragen dan anders vanwege de coronacrisis. “Sommige chauffeurs kunnen minder uren draaien, er komt dus ook minder binnen.” Herma raadt mensen daarom – nu meer dan ooit – aan om een vast moment in het weekend toch even te gaan zitten voor de administratie. “Ik weet dat je er na een week hard werken geen puf voor kunt hebben. Maar juist door het iedere week te doen, blijf je bij. Open post, check bankzaken en heb je vragen: mail de instantie direct. Moet je ergens achteraan bellen tijdens kantooruren, vraag je partner om het te doen. Of plan in je werkweek een vast moment om het te regelen.”

Pinpas in de kast

Nog een tip van de budgetcoach: pin één keer per week het boodschappengeld voor die week, en leg de pinpas vervolgens in de kast. En moet je als chauffeur bepaalde kosten, zoals tol, voorschieten voor je werkgever? Open een aparte bankrekening en gebruik die alleen voor deze kosten. Ontvang je het voorgeschoten bedrag terug, zet het dan direct weer op deze speciale rekening. Volgens Herma geven dit soort tips veel steun om het voortaan anders te doen. “Vaak zeggen mensen dat ze al na één gesprek weer beter slapen. Het is zo’n opluchting dat iemand met je meedenkt. Het geeft veel rust als je overzicht hebt in je administratie. Dat gun ik iedereen.”


Kosteloos advies

Heb je geldzorgen? Wacht niet te lang en laat je kosteloos adviseren door een budgetcoach. Je leert ook hoe je financiële problemen in de toekomst kunt voorkomen. Vul de Inzetbaarheidscheck in. Als je financiële problemen hebt en aangeeft dat je daar hulp bij wilt, word je benaderd. Je werkgever wordt niet ingelicht.

Meer weten? Kijk op stl.nl/inzetbaarheidscheck

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *