Pensioen delen met je ex?
Internationaal chauffeur Jolanda Geurds (50) is gek op haar werk. Toch denkt ze af en toe aan de tijd dat ze met pensioen gaat. Ze is gescheiden, de alimentatie neemt een flinke hap uit haar salaris. Krijgt haar ex straks ook nog een deel van haar pensioen? Jolanda vraagt het via het beeldscherm aan pensioenconsulent Richard Dudink.
Jolanda Geurds – 50 jaar – woont in Beverwijk – is internationaal chauffeur bij VTS Transport & Logistics in Boxmeer – gescheiden, sinds kort verkering – gaat met pensioen: onbekend – krijgt AOW (zoals het er nu voorstaat): in 2038
Heerlijk Europa door
Jolanda Girlpower is haar naam online en treffender kan haast niet. Om het héél flauw te zeggen: een dame die haar mannetje staat. Ze is internationaal chauffeur op een Volvo-combi. Werkdagen van dertien of vijftien uur, douchen, eten, auto onderhouden, slapen. En dan weer zo’n dag. Heerlijk, vindt ze.
“Ik vervoer geconditioneerde medicijnen en kom overal: Griekenland, Portugal, Scandinavië, Roemenië, Bulgarije, Ierland, Polen, maakt niet uit. Alleen in Centraal-Europa kijken ze nog weleens verwonderd op: huh, een vrouw in zo’n grote auto? Als ik moet lossen, sturen ze me vaak naar het moeilijkste dock. Komen ze met een groepje staan kijken. Maar mij krijgen ze niet gek. Ik doe mijn eigen ding en ik heb niemand nodig. In de auto heb ik alles wat ik nodig heb en ik ben op alles voorbereid.”
Ze zou niet anders willen. “Er zit alleen wel een ‘maar’ aan. Het is nogal lastig om een relatie goed te houden als je zoveel van huis bent. Ik was elf jaar getrouwd, maar dat eindigde in een nare vechtscheiding. We hebben geen kinderen. Maar omdat mijn ex arbeidsongeschikt is, heb ik nu wel een alimentatieplicht.”
Wat blijft er over?
De scheiding gooide haar financiële zekerheid helemaal overhoop. Ze moest het huis uit. En de alimentatie slurpt een flink deel van haar inkomen op. Daarom wil ze graag iets meer weten over haar pensioen. “Wat blijft daar straks nog van over?”
Vandaag heeft Jolanda een online-afspraak met Richard Dudink, consulent van Pensioenfonds Vervoer. Als de verbinding tot stand is gebracht, komt zij snel ter zake.
Jolanda: “Om me een beetje voor te bereiden, keek ik op de website mijnpensioenoverzicht.nl.”
Richard: “Aha, ja. Dat is de website van de overheid. Daar staan alle pensioenen die je hebt opgebouwd. Ook als je in andere sectoren hebt gewerkt.”
Jolanda: “Ik zit mijn hele leven al in het vervoer.”
Richard: “Dan kun je beter naar onze eigen website gaan, naar pfvervoer.nl. Daar log je in met je DigiD en dan heb je je persoonlijke plaatje compleet. Je ziet er nettobedragen en je kunt eenvoudig berekeningen maken.”
Dol op avontuur
Richard laat zien hoe je kunt uitrekenen wat later je inkomen zo ongeveer zal zijn, afhankelijk van het moment dat je je pensioenpot gaat gebruiken.
Zover is Jolanda nog niet. Ze is dol op het avontuurlijke van haar beroep. Altijd geweest. “Ik ben de jongste van een gezin met zeven kinderen. Mijn vader was autorijschoolhouder en rijexaminator bij het ministerie van Defensie. Hij liet me wel eens in een tank over de hei scheuren. En op mijn vijftiende zat ik al bij mijn broers achter het stuur. Vonden ze wel lollig. Precies zes weken na mijn achttiende verjaardag had ik mijn rijbewijs te pakken. Alles draaide bij ons om auto’s en motoren. Gek genoeg ben ik toch de enige van het gezin die in het transport is blijven hangen.”
Opboksen tegen vooroordelen
Dit werk is wat ze altijd wilde en wil blijven doen. “Op mijn eenentwintigste reed ik al als internationaal chauffeur door het Verenigd Koninkrijk. Overstromingen en aardverschuivingen in Engeland, vier dagen vast in een sneeuwstorm in Schotland, het hoorde er allemaal bij.”
Maar het waren wel de jaren negentig. “Ik moest als vrouw altijd opboksen tegen vooroordelen. Van mannetjes onderweg, maar ook van collega’s en werkgevers. Dan dachten ze dat ik het niet kon – alleen maar omdat ik een vrouw ben. Mede daardoor heb ik veel verschillende baasjes gehad. Omdat het uiteindelijk toch weer tot botsingen kwam. En ook gewoon omdat ik veel verschillende dingen wilde doen en meemaken.”
Daarom ook zei ze het beroepsgoederenvervoer een poosje vaarwel. “Toen werd ik touringcarchauffeur. Drie jaar gedaan, hartstikke leuke tijd. Bijna altijd onderweg met vrolijke passagiers. En ik kwam overal, hè? Parijs, Salou, Barcelona, Praag… Maar uiteindelijk zit je toch met mensen in je auto. En die gaan lollig doen: ‘Oeh! Kijk, een vrouw achter het stuur. O jee, komen we wel veilig aan?’ Dat is twee keer oké. Niet tweehonderd keer.”
Altijd goed verdiend
Terug op de vrachtwagen dus. “Mijn eigen ding doen, maar wel altijd over de grens. Slechts vijf jaar lang deed ik alleen binnenlandse ritten. ’s Nachts, omdat ik dan overdag bij mijn moeder kon zijn. Toen ze weer opknapte, ben ik gelijk weer naar het buitenland vertrokken.”
Jolanda heeft dan ook altijd goed verdiend. “Maar daar zit dus ook een risico aan. Daar wil ik anderen voor waarschuwen: als het in je relatie niet lekker loopt, ga je nóg harder werken. Dan hoef je niet thuis te zijn, want daar is het niet fijn. Maar als de boel dan klapt, ga je boeten. De alimentatie wordt berekend over je inkomen in de drie jaar voor de scheiding. Alles telt mee: je overwerk, je onkostenvergoeding. Ik zit nu met de gebakken peren: elke maand zijn alle overuren voor mijn ex. Vandaar dat ik graag van Richard hoor of ik nu later óók nog mijn pensioen moet delen.”
Richard: “Dat is inderdaad zo. Standaard heeft je ex-partner recht op de helft van het pensioen dat jij tijdens jullie huwelijk hebt opgebouwd. Als je ex overlijdt, krijg jij weer je hele pensioen.”
En het partnerpensioen?
En dan is er nog het partnerpensioen, legt Richard uit. Als Jolanda overlijdt, krijgt haar ex-partner een partnerpensioen dat Jolanda heeft opgebouwd tot de scheiding. De ex krijgt dit partnerpensioen zolang hij leeft.
Jolanda: “Dus het is voor ons allebei gunstig als de ander overlijdt? Pfff. Niet eerlijk.”
Richard: “Mócht je ooit met een nieuwe partner in zee gaan, bedenk dan dat je ook op voorhand kunt afspreken dat je bij een eventuele scheiding van elkaars pensioenopbouw afblijft. En trouwens, ook als je het niet vooraf afspreekt, kun je dat bij de daadwerkelijke scheiding alsnóg vastleggen. Als je het daar beiden over eens wordt.”
Jolanda: “Ik heb nog maar nét nieuwe verkering.”
Richard: “Maar zodra je daarmee trouwt of een officiële samenlevingsovereenkomst aangaat, gaat het partnerpensioen dat je ná je scheiding hebt opgebouwd naar die persoon.”
Jolanda: “En stel, mijn verkering gaat uit en ik blijf altijd alleen. Wat gebeurt er dan?”
Richard: “Goeie vraag. Dan heb je helemaal niks aan een partnerpensioen. We zetten daarom automatisch het partnerpensioen dan om in extra pensioen voor jezelf. We doen dat op het moment dat je je pensioen laat ingaan. Zo heb je de rest van je leven zelf een hogere maandelijkse uitkering.”
Partnerpensioen zonder partner
Richard vertelt dat iedereen bij het Pensioenfonds Vervoer automatisch een partnerpensioen opbouwt – ook alleenstaande collega’s. “Stel dat je alsnog een partner krijgt, dan is er een uitkering voor je partner als jij overlijdt. Ook als je nog niet zo lang een relatie hebt.”
Jolanda: “En wat gebeurt er als ik geen partner heb en kom te overlijden voordat dat ik met pensioen ga?”
Richard: “Dan gaat het partnerpensioen dat je tot je scheiding hebt opgebouwd dus naar je ex.”
Jolanda: “Nee, ik bedoel: wat gebeurt er met de rest van mijn pensioen?”
Richard: “Oh, je bedoelt het pensioen dat voor jezelf bedoeld is. Dat keren we dan niet uit. Je pensioen blijft dan bij het pensioenfonds. Daarvan betalen we de uitkeringen van mensen die heel oud worden. Je moet je voorstellen: als iemand zonder partner nét voor zijn pensioen overlijdt, dan gaat álles naar het fonds. Maar als een heel jong iemand overlijdt die nog maar nauwelijks pensioen heeft opgebouwd, dan krijgt diens partner een partnerpensioen tot hij of zij ook overlijdt. Zo werkt het solidariteitsprincipe van een pensioenfonds: we innen de premies en delen die uit.”
Geruststellende getallen
Richard komt bij een laatste, belangrijke kwestie: wat staat er straks voor Jolanda klaar als zij stopt met werken? Hij vraagt haar welk pensioeninkomen zij verwacht, per maand. Jolanda hoopt op zo’n 2000 euro per maand. Richard laat zien dat het beduidend meer zal zijn, als zij doorwerkt tot ze ook AOW krijgt – dat zal zo ongeveer rond haar 68ste zijn.
Jolanda: “Dat valt me heel erg mee. En daar is het geld voor mijn ex dus al vanaf?”
Richard: “Ja, dit is enkel en alleen voor jou. Je pensioen en je AOW-uitkering bij elkaar opgeteld. Dat moet te doen zijn, toch?”
Jolanda: “En als ik eerder wil stoppen. Op mijn 65e ofzo?”
Richard: “Dan heb je nog geen AOW-uitkering natuurlijk. Dus dan moet je een deel van je pensioen naar voren halen om de periode tot je AOW krijgt te overbruggen. Je pensioen wordt daardoor vanaf het moment dat je AOW krijgt natuurlijk wel wat lager.”
Jolanda: “Dat moet Bruin nog wel kunnen trekken. Het voelt toch prettiger dat ik het nu weet. De getallen zijn echt geruststellend.”
Pensioenconsulenten
Heb je vragen over je pensioen? Maak een afspraak voor een gratis (video-)gesprek:
- Richard Dudink (regio Amsterdam, Rotterdam): 06 15 05 30 99
- Michael Bührs (regio Utrecht en Weert): 06 53 93 04 12
- Ben Kerkhof (regio Groningen en Deventer): 06 30 40 29 68
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!