Opa Piet zou trots zijn

Op de cover

Feest bij eeuweling Koolwijk

Bij de ingang van het industrieterrein van Bergambacht staat een bord met daarop de tekst ‘Koolwijk 100 jaar’ en een pijl die aangeeft hoe je moet rijden. De wegwijzer is overbodig want na enkele meters zie je al een heel lange rij groen en gele Scania’s en Daf’s, netjes op een rij op het terrein van het familiebedrijf.
135 mensen op 75 wagens.

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Piet Koolwijk sr. zijn bedrijfje begon. Met paard en wagen melkbussen ophalen bij boeren in de omgeving van Polsbroek. Tien jaar later verruilde Piet zijn paard en wagen voor zijn eerste Chevrolet. Nu, een eeuw later zijn de melkbussen vervangen door containers, staan er 135 mensen op de loonlijst en heeft het bedrijf 75 wagens. Kleinzoon Piet staat aan het roer en twee van de drie achterkleinzonen werken mee in het familiebedrijf.

Glimmende old timers
Vandaag is het feest. Koolwijk Logistics viert het honderdjarig bestaan met een Open Dag voor personeel, familie, vrienden en zakelijke relaties. Op het terrein staat een foodtruck met patat en frikadellen. Er is een grote feesttent met banken en natuurlijk een tap. En voor de kinderen is er een groot springkussen. Het is gezellig druk. Met een pilsje, witte wijn of frietje in de hand staan bezoekers de glimmende old timers van Koolwijk te bekijken.

Vader helaas overleden
Directeur Piet Koolwijk jr. schudt de ene hand na de andere. Lachend neemt hij de felicitaties in ontvangst. “Ik heb mijn opa Piet nooit gekend maar ik weet zeker dat hij trots zou zijn op hoe zijn bedrijf onder leiding van mijn vader Arie, is uitgegroeid tot wat het nu is. Helaas is mijn vader net voor ons jubileumjaar plotseling overleden. Dat geeft een verdrietig randje aan deze feestelijke dag.”

Piet jr. is net als zijn drie zonen, opgegroeid in het bedrijf. Zijn vader maakte eind jaren zestig de overstap van melkrijden naar het containervervoer. Dat is een goede keus voor het bedrijf geweest. Zestien jaar geleden nam Piet jr. het stokje over van Arie. “Ik zit niet in een hoge toren. Als het moet werk ik mee als chauffeur of bij de planning. Ik ben opgegroeid met het bedrijf. Als er ergens problemen zijn, los ik het op. En ik ken alle chauffeurs. Er komt hier niemand werken die ik niet ken.”

 

Ik heb het hier erg naar mijn zin
Even verderop staat chauffeur Joan van Wijk (28) uit Hoogblokland met een paar collega’s een biertje te drinken. Joan is een van de drie vrouwelijke chauffeurs bij Koolwijk. Anderhalf jaar werkt ze bij het bedrijf. “Als Piet Koolwijk op de zaak is dan is het gewoon Piet. Dat is mooi. Aan de korte lijntjes in het bedrijf merk je dat het een familiebedrijf is”, vertelt ze. Joan haalde 3,5 jaar geleden haar groot rijbewijs. “Mij krijgen ze niet meer van de auto. Mijn vader is chauffeur, ik ben er mee opgegroeid. Ik rij op Duitsland en ben de hele week van huis. Elke vrijdagavond komen we hier op de zaak en drinken dan een potje. Dat is gezellig. Dan kan het wel eens laat worden. Ik heb het hier erg naar mijn zin.”

 

45 keer Italië tijdens Corona
Ook chauffeur Walter Hornung (58) uit Gouderak werkt met veel plezier bij Koolwijk. Walter is 38 jaar chauffeur en werkt 19 jaar bij Koolwijk. “Arie, de vader van Piet heeft mij aangenomen. Ik wilde hier werken omdat ze met Scania rijden. Ik rij alleen maar Scania.” Als bewijs laat hij zijn arm zien met daarop in dikke letters Scania getatoeëerd. Walter is vast van plan om bij Koolwijk zijn pensioen te halen. “En daarna blijf ik gewoon doorwerken. Ik ben van de gekke en verre ritten, dat weet de planning. Na een week vakantie begint het bij mij al te kriebelen en wil ik weer op pad. In de coronatijd heb ik wel 45 ritten naar Italië gemaakt”, vertelt hij trots.

Wie vertrekt komt terug
Sander (26), Dave (25) en Lars (21) zijn de drie achterkleinzonen van de oprichter. Dat ze ooit het stokje van vader Piet overnemen, staat buiten kijf. “Hoe en in wat voor vorm dat zal zijn, weten we nog niet,” zegt Sander. Hij werkt als enige van de broers niet in het familiebedrijf. Sander is warehousemanager bij een voormalig bedrijf van Koolwijk. Broer Dave heeft anderhalf jaar als chauffeur gewerkt en zit nu op de planning. Lars volgt een verkorte hbo-opleiding en is de man van de cijfertjes.

Zoontjes van de baas? Dave lacht: “Wij staan net als onze vader tussen de medewerkers en niet boven ze. Zo werkt dat in een familiebedrijf. We hebben een trouwe club van chauffeurs. Soms vertrekt er een naar een ander bedrijf en dan komen ze na een tijdje weer terug. Het gras is altijd groener bij de buren maar onze auto’s zijn groener”.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *