Week 2: Nieuw Normaal

13 april – 19 april

– het aantal sterfgevallen per dag daalt licht –

 

COVID-19 bepaalt nu zo’n maandje het leven in Nederland. De spelregels zijn duidelijk: ‘we’ schudden geen handen, maar wassen ze zo vaak mogelijk. Houden anderhalve meter afstand. En gaan alleen naar buiten als het nodig is. In de praktijk zien Alice, Martijn en Hans dat die regels maar zozo worden nageleefd. Alice: “Wat me opvalt: bij loodsen maakt niemand de knoppen van roldeuren schoon, of de klinken en tastvlakken.”

 

Hoesten in laadbak

Veel chauffeurs klagen over de behandeling die ze bij klanten krijgen. Hans herkent dat wel. “Bij het ene bedrijf is niets of nagenoeg niets verandert. Daar ben je net zo welkom als vóór de uitbraak. Maar er zijn er ook waar het er heel anders aan toegaat. Daar mag je zelf niet meer naar binnen. Maar je wordt wel geacht iemand in je laadbak te laten. Dan weet je niet of diegene in je laadbak staat te hoesten, waar jij even later weer in moet.”

Martijn lost bij winkels meestal samen met de eigenaar of het personeel. “Vaak houden zij toch ongemerkt te weinig afstand. Onderling, maar ook ten opzichte van mij. Als je iets vraagt, komen ze op je afstappen, met zo’n hesje ‘Houd 1,5 meter afstand’ aan. Dat is toch wel vreemd.”

 

School op slot

Omdat vrachtwagenchauffeurs tot de vitale beroepen behoren, mogen hun kinderen naar school en de buitenschoolse opvang (BSO). Maar dat ziet Alice toch niet zitten. “Juist omdat ik niet weet met wie de andere ouders in contact komen. Die werken vooral in de zorg, toch? Daar zijn veel besmettingen.” Dus zij schikt zich in haar rol van tijdelijke schooljuf, “al heb ik daar niet voor geleerd. Ik ben helaas ook niet altijd heel geduldig.”

Runa, de dochter van Martijn, blijft ook thuis. “Zij houdt contact met school via de tablet. Ze krijgt opdrachten, waar ze dan ‘s ochtends drie kwartier mee bezig is en ‘s middags voor het eten nog even. Het gaat prima, maar ze mist school heel erg. En dan vooral de klasgenootjes.”

 

Rond het huis

Het sociale leven ligt stil. Is er dus meer tijd voor hobby’s? Bij Alice amper. Haar ‘vijfnachtse’ werkweek vreet energie, ook omdat ze slaap te kort komt en dochterlief haar overdag lekker bezighoudt. Hans maakt al sinds zijn zestiende foto’s van vrachtwagens; tienduizenden heeft hij er inmiddels. De analoge heeft hij digitaal laten maken en deze is hij nu aan het rubriceren. Daarnaast onderhoudt hij zijn tuin van vijftig vierkante meter. En dan is er nog zijn tweede grote hobby: modelbouw van trucks op een schaal van 1:24. Martijn sleutelt af en toe aan zijn motorfiets, een (verbouwde) Suzuki Intruder 750, en rommelt lekker in huis rond.

 


Op stl.nl/corona vind je informatie en veel gestelde vragen over corona en je werk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *