Week 3: Lossere lockdown

20 april – 26 april

– licht aan het eind van de tunnel? –

 

Alles went, dus ook een lockdown. Op de weg wordt het alweer drukker, zien de beroepschauffeurs. Files zijn er nog niet, maar waar ze een paar weken geleden de weg bij wijze van spreken voor zichzelf hadden, is het nu weer delen met velen. Martijn: “Je ziet wel overal borden met ‘Blijf thuis’ en ‘Houd 1,5 meter afstand’, maar ik heb niet het idee dat die nog veel indruk maken. Sommige mensen denken blijkbaar dat de regels er zijn om hen te pesten. Ze zijn zo individualistisch.” Volgens Alice is de helft van de mensen alweer aan het werk. En ook in de winkels is het veel drukker.

 

Centraal aanspreekpunt

Deze week brengen de werkgevers- en werknemersorganisaties in transport en logistiek een protocol naar buiten. Dat geeft adviezen over hoe je veilig en gezond door kunt werken tijdens de coronacrisis. Een van de aanbevelingen: benoem bij elk bedrijf een coördinator, een centraal aanspreekpunt voor vragen. Bij Peter Appel Transport is die er al, zegt Martijn. “Vanaf het begin hebben we een ‘coronacrisisnummer’. Daar kun je altijd, 24 uur per dag, terecht met al je vragen of meldingen.”

Hans heeft het protocol gelezen. “Veel van de dingen die erin staan, zijn bij Koopman Transmission al geregeld. We hebben twee mensen waar je met corona-vragen terecht kunt.”

 

Donkere wolken

De berichten over de gezondheidscrisis zijn nog steeds somber. En ook economisch trekken de donkere wolken zich samen. Reden voor Alice om stug door te werken, ook al valt het soms zwaar. “Als het straks in elkaar mocht klappen, wil je wat geld achter de hand hebben”, vindt zij. Hans en Martijn verwachten niet dat hun baan op de tocht komt te staan. Mensen blijven eten en spullen kopen. Wel ziet Hans een verandering. “Als je Rutte van de week hoort, dan zijn we voorlopig nog niet van de beperkingen af. En dat merk ik ook in mijn werk. Het contact is vluchtiger. Je hoeft geen handtekeningen meer te scoren en dat was vaak aanleiding voor een praatje. Dat mis ik nu wel.”

 


Op stl.nl/corona vind je informatie en veel gestelde vragen over corona en je werk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *