Lolke is trots op zijn nieuwe Scannia

Veel vrachtwagenchauffeurs hebben een ‘speciale relatie’ met hun truck. Het moet een wagen zijn waarmee je voor de dag kunt komen. Waar anderen jaloers naar kijken. Waarin je je helemaal thuis voelt.
Lolke-Minne van Sinderen uit Sneek is zo’n chauffeur. Hij is trots op zijn Scania. 

NIEUWE WAGEN ALS BELONING

Op het terrein van Hoekstra BV in Sneek staan deze zaterdagmiddag de oranje Scania’s netjes naast elkaar. Lolke van Sinderen (61) poseert trots bij zijn gloednieuwe Scania P370. Zijn oude Scania P, waarin hij tot voor kort reed, staat ernaast. “Zie je het verschil? De cabine van mijn nieuwe wagen is veel hoger. Ik kan er makkelijk rechtop in staan. De ramen zijn groter en ook de spiegels zijn verbeterd. Daardoor heb ik een veel kleinere dode hoek.” Het is overduidelijk: Lolke is dolgelukkig met zijn nieuwe wagen.

Instap
Hoekstra BV doet veel distributiewerk, in Nederland en België, onder andere voor webwinkels. “Van tuinmeubelen, badkamers en cv-ketels tot glazen deuren. Logistiek is het een hele klus. En het betekent veel in- en uitstappen. Per dag heb ik zo’n twintig adressen. Dan is een lage instap fijn. Met mijn nieuwe Scania heb ik het voordeel van die lage instap en van een hoge cabine met veel leefruimte.”

Luxe
Met zijn oude wagen heeft Lolke 1 miljoen kilometer gereden. “Dan is het bij Hoekstra tijd voor een nieuwe. Ik wilde graag een wagen met een hoge cabine, omdat ik elke week één of twee overnachtingen heb. Dan wil je wel wat meer luxe. Bij Hoekstra rijden we in Scania P en die heeft een lage instap en een kleine cabine. Ik zei tegen mijn werkgever Tjitze Hoekstra: Als ik weer een Scania krijg met een lage cabine, blijf ik net zo lief in mijn oude auto rijden.”


Verrassing
En dan wordt het november 2017. Lolke wordt gevraagd of hij mee wil doen aan een filmpje van het Sectorinstituut Transport en Logistiek over oudere werknemers. Lolke is zelf sinds drie jaar elke maandag vrij. “Dat bevalt mij heel goed. Ik kan daardoor nog jaren mee.” Op de dag van de opnames heeft zijn werkgever een grote verrassing. “Tjitze Hoekstra liet me op zijn smartphone een foto zien van een Scania P370 trekker. Een model dat nog niet op de markt is. Toen zei hij: ‘Die auto is voor jou en hij rijdt nu hier naartoe.’ Dat was een prachtige verrassing. Ik zie het als beloning voor de 37 jaar dat ik hier werk.”

Schilder
Lolke heeft het zeer naar zijn zin bij Hoekstra. In die 37 jaar is het nooit bij hem opgekomen om ergens anders een baan te zoeken. “Ik ben opgeleid als schilder. Tijdens mijn militaire dienst heb ik mijn groot rijbewijs gehaald. Daarna werkte ik bij een bouwzaak. Daar reed ik op een kleine wagen en bracht zakken beton rond. Lichamelijk was dat zwaar. Via een vriend ben ik bij Hoekstra gekomen. De vader van Tjitze, Harmen, heeft mij in 1981 aangenomen. Tjitze zat toen op de lagere school. Als Hoekstra een nieuwe auto kocht, wilde Tjitze altijd een dagje mee. Nee, tegenwoordig doet hij dat niet meer”, lacht Lolke.

Primeur
Dertien jaar geleden was Hoekstra het eerste transportbedrijf in Nederland dat met de Scania P ging rijden. Daarom gunde de dealer ook de primeur van de P370 aan Hoekstra. Op YouTube staat een video van Scania met Lolke en zijn nieuwe trekker. Lolke kan er nog steeds niet over uit dat hij de eerste P370 in Nederland bestuurt. “Deze wagen is niet op de lopende band gemaakt, hij is helemaal met de hand geassembleerd. Het is fantastisch dat ik erin mag rijden. Ik ben er reuze netjes op, maar dat ben ik op al mijn wagens.”

Tierelantijnen
Stralend showt Lolke zijn nieuwe trekker. “Hij ruikt nog helemaal nieuw. Lekker vind ik dat. Er zitten grote opbergkasten in, dat is handig. En heel belangrijk: een groot breed bed met een dik matras en een lattenbodem. Dat is de luxe die ik wilde.” Sommige chauffeurs versieren en verbouwen hun auto. Lolke niet. Voor hem geen tierelantijnen. “Mijn wagen probeer ik net zo te houden als ik hem gekregen heb. Het enige dat ik heb aangeschaft is een Senseo-apparaat. Mijn vrouw heeft er een mooi hoesje voor gemaakt. Ik ben heel zuinig op mijn spullen. Mijn cabine is altijd schoon. De springers die nu in mijn oude Scania rijden, hebben het gevoel dat ze in een nieuwe wagen zitten.”

 

Fotografie Marco Hofsté

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *