Kleine Maus

Voorbestemd

 

Als hij groot is, wordt ‘kleine Maus’ vrachtwagenchauffeur. Net als zijn vader ‘grote Maus’, zijn opa en zijn oom. In de tussentijd rijdt hij zoveel mogelijk met pa mee – en zit hij ook zelf af en toe achter het stuur.

 

Naam: Maurits en Maurits Huizer

Leeftijd: 10 en 41 jaar

Woonplaats: Lisse

Beroep: (toekomstig) vrachtwagenchauffeur

Bedrijf: Van der Linden Transport

Als een volleerd chauffeur stuurt de tienjarige Maurits Huizer de wagen met oplegger achteruit een bocht door. Geconcentreerd kijkt hij of hij geen pylon raakt. Het is te zien op een video die zijn oom Mark Vrijburg van hem heeft gemaakt, op een afgesloten bedrijfsterrein. Waarderend kijkt Maurits senior naar de vaardigheid van zijn zoon. “Zie je hoe goed hij al kan sturen?”

 

Maxi Cosi

Geen wonder. ‘Kleine Maus’ gaat als baby van acht maanden al mee met zijn vader. ‘Grote Maus’: “Dat vond ik gezellig. Ik reed op een bakwagen bij Van der Linden. In zijn Maxi Cosi zat hij naast me dan uren om zich heen te kijken. In slaap vallen was er niet bij. Als hij mijn bakwagen zag, begon hij al te lachen.”

 

Eigen werkkleding

Hoe ouder kleine Maus wordt, hoe vaker en langer hij met zijn vader mee mag. “Tegenwoordig belt hij me als hij klaar is met school om te kijken of hij nog een paar uurtjes mee kan. Ik heb zijn werkkleding in mijn wagen liggen. In de schoolvakanties is hij altijd van de partij. Als de wekker om halfvier gaat, staat hij direct naast zijn bed. Kleine Maus is echt een goede bijrijder. Hij kent alle wegen in Nederland. Als we in een file staan, vertrouw ik blind op hem. Hij weet dan precies welke afslag we moeten nemen om sneller op onze bestemming te zijn.”

 

Tien voor topo

Vader Maurits heeft zijn zoon al vroeg leren kaartlezen. “Topografie is belangrijk. Ik pakte de kaart erbij en dan moest kleine Maus zeggen hoe we moesten rijden. Nu heeft hij op school altijd een tien voor topografie.” Op de laptop van kleine Maus is de Euro Truck-simulator geïnstalleerd, met stuur en pedalen. Kleine Maus: “Sturen kan ik al. Het gaat mij vooral om het rijden in Duitsland, Frankrijk en Italië. Daar ken ik de wegen nog niet. In Nederland weet ik alle snelwegen en provinciale wegen uit mijn hoofd.”

Binnendoor-route

Als hij met zijn vader meegaat, kiest kleine Maus de route uit. “Ik vind de snelweg niet leuk. Ik zoek altijd een binnendoor-route. Mijn vader rijdt voor de Vegro met thuishulpmiddelen, zoals krukken en rolstoelen. Hij heeft vaste klanten. Dat is gezellig. Overal doen we een bakkie.” Vader Maurits vult aan: “Als kleine Maus mee is, heb ik een volwaardige collega bij me. Hij weet hoe je de wagen moet laden en hij is ook goed in het uitzetten van de meest logische route langs de winkels. Dan kan hij beter dan ik.”

 

Uitzonderlijk vervoer

Kleine Maus vertelt over de eerste keer dat hij met de bakwagen van grote Maus mocht rijden. “Ik was zeven jaar en zat op mijn vaders schoot, want ik kon niet bij de pedalen. Ik reed achteruit op de spiegels en stopte precies op de smeerput.” Inmiddels is de bakwagen geen uitdaging meer. “Mijn vader rijdt in een bussie. Mijn oom Mark werkt op een echte wagen. Hij heeft een Scania V8 met oplegger, met daarop een kraan. Hij rijdt met heipalen en zo. Het liefst wil ik later in het uitzonderlijk vervoer. En dan lekker manoeuvreren.”

 

Mooie cijfers

Als het aan kleine Maus ligt, zou hij nu al als chauffeur aan de slag willen. Zijn vader begrijpt dat verlangen wel. “Hij is een geboren chauffeur, maar hij kan ook heel erg goed leren. Op school haalt hij mooie cijfers. Zijn moeder en ik zouden dan ook graag zien dat hij naar de havo of het atheneum gaat. Je weet nooit wat de toekomst brengt. Chauffeur kan hij sowieso worden.”

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *