Diamanten ridder

Zonder brokken

 

Schadevrij? Dat is de tweede naam van Gerard Lourenssen. Al 49 jaar rijdt hij rond zonder brokken te maken. Zijn vrouw, zoon en schoondochter zijn trots op de ervaren chauffeur en zetten hem met liefde in de spotlight.

 

Naam: Gerard Lourenssen

Leeftijd: 67 jaar

Woonplaats: Someren

Beroep: vrachtwagenchauffeur

Bedrijf: Van der Heijden Transport

Gerard Lourenssen zit aan de eettafel. Hij is herstellende van blaaskanker. Vijf weken geleden geopereerd hoopt hij over drie weken weer de weg op te kunnen. “Ik was er gelukkig snel bij en ik herstel goed.” Zijn vrouw Truus en zoon Geert schuiven aan. Geert laat de oorkonde van TVM zien: Gouden Ridder van de Weg. Hij zegt: “Het had ook diamant kunnen zijn als ons pa niet voor verschillende bedrijven had gewerkt.”

 

Gewoon netjes

Gerard knikt bescheiden: “Ik heb bij zo’n zes verschillende transportbedrijven gezeten en niet elk was aangesloten bij TVM.” Voor hem is schadevrij rijden eigenlijk niets bijzonders. “Ik ben gewoon netjes. Mijn auto’s hield ik ook altijd keurig bij. Ik moest er tenslotte ook vaak in slapen.”

 

Trekschuit

Gerard komt uit een transportfamilie. Zijn opa heeft een trekschuit met paard. Later komt er een vrachtwagentje bij. “Mijn vader heeft het bedrijf overgenomen, maar zelf reed hij niet veel. Dat liet hij over aan zijn twee broers.” Als dertienjarige zit Gerard al in de vrachtwagen. “Mijn vader had blokken gemaakt voor de pedalen, anders kon ik er niet bij.”

 

Familiebedrijf

Samen met zijn oudste broer en twee zussen werkt Gerard in het familiebedrijf. Zijn zussen rijden op een busje en halen champignons op voor de veiling. Gerard en zijn broer zitten op de vrachtwagen. “We transporteerden van alles. Ik deed vooral meubeltransport, maar we haalden ook kadavers op bij boeren. Overal waar wat te verdienen viel in de Benelux, daar waren wij.”

 

Vrijgezel

Als Gerards vader stopt met werken, zet zijn oudste broer het bedrijf voort. Prima, vindt Gerard. “Ik was toen nog vrijgezel en had geen zin om de zaak over te nemen. Ik had het prima naar mijn zin. Samen met een bijrijder gingen we naar de Randstad om meubels te bezorgen bij particulieren. Daar verstonden ze geen Brabants. Liepen we tegen elkaar te schreeuwen en dan dacht iedereen dat we ruzie maakten. Dan hadden wij de grootste lol.”

 

Koud vlees

In 1987 verkoopt zijn broer om gezondheidsredenen het bedrijf. Gerard gaat aan de slag bij De Jong in Someren. “Ik kon toen op de fiets naar mijn werk. De Jong vervoerde vlees. Ik moest halve koeien naar slagers brengen. Dat was zwaar werk, met dat koude vlees op je schouder.” Na twee jaar heeft Gerard het gezien en stapt hij over naar Herman de Vries in Helmond. Elf jaar lang rijdt hij met balen oud papier. Daarna gaat hij voor de Edah – nu Jumbo – werken.

 

Afleren

Tien jaar lang doet Gerard winkeldistributie, tot een kameraad hem overhaalt om zeecontainers te gaan rijden voor Beks Transport in Leende. Na één jaar stopt hij daarmee en stapt hij over naar Van der Heijden Transport, zijn huidige baas. “Toen ik daar begon, waren er 55 wagens. Nu zijn het er zo’n 120. Ik was destijds 53 en al zo’n 35 jaar chauffeur. Nu rijd ik nog één dag in de week voor Van der Heijden. Dat is om het af te leren. De andere dagen zijn voor mijn gezin en mijn kleinkinderen.”

En die gaan met alle liefde met hem op de foto.

Someren 12/11/2019 Gerard Lourenssen © Marco Hofsté

Van links naar rechts: Emma (3), Geert (34), Gerard (67), Truus (67), Wendy (33), Jesper (1).


Fotografie: Marco Hofsté

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *