Een nieuw leven voor oldtimer-vrachtwagens 

Oude tijden, gouden tijden

Elke zaterdag komen Bart Top, Wilfred Schuurman, Wim Hardeman en Frits Poot samen in een loods in Lunteren om te sleutelen aan oude vrachtwagens. Vrachtwagens waar ze ooit zelf in hebben gereden voor Transportbedrijf H. Vink en Zonen. Het plan is om een museum te beginnen.

Op dit moment werken de mannen aan een Volvo F89 uit 1973. De cabine is van het chassis gehaald. “Die halen we helemaal uit elkaar. We gaan nu eerst het roest eraf halen.” Met een vorige wagen, een Scania 140 uit 1972, waren de mannen drie jaar bezig. Vaak blijft het niet bij de zaterdagen. Zo is Wim ook op zondag in de loods te vinden, samen met zijn vrouw Janneke. En Bart komt bijna dagelijks. “Voor mij is het een hobby. Eigenlijk werk ik nog steeds bij Vink, sinds ik met pensioen ben”, grapt hij. “Dingen maken, lassen, ik doe het graag.”

Paard en wagen

Transportbedrijf Vink bestaat bijna 100 jaar en heeft een uitgebreid wagenpark van oude en nieuwe vrachtwagens. Het begon allemaal in 1927. In dat jaar neemt Henk Vink senior een slepersbedrijf over. Met paard en wagen brengt hij zand naar metselaars, hout naar boeren en takkenbossen naar bouwers. Samen met zijn broers begint hij Transportbedrijf H. Vink. De zoon van Henk senior is de huidige directeur. Het bedrijf vervoert nu onder andere grondstoffen en bouw­­­­­materialen zoals beton. Het bedrijf doet ook aan afvalverwerking.

Wilfred Schuurman (41) – woont in Lunteren – werkte 2 jaar bij Transport­bedrijf H. Vink en Zonen in de loods als monteur – werkt nu 8 jaar bij AZ Industrials b.v. (bedrijf gelieerd aan Vink)

Loods vol wagens

Oude vrachtauto’s worden verkocht en ingeruild. Zonde, vindt Vink. ‘Laten we er een aantal zelf houden en ergens neerzetten.’ Een paar jaar geleden beginnen collega’s Bart, Wim met het opknappen van de oude wagens. Sinds driekwart jaar doen ze dit in een oude opslagloods van circa 1800 vierkante meter. Frits is er nog niet lang bij. Hij restaureert graag zeilboten, maar zocht een hobby wat dichter bij huis. Die plek heeft hij bij Vink gevonden. “Ik verzamel ook foto’s en andere spullen. Bijvoorbeeld medailles van truckersfestivals, verkeersborden en nummerplaten en tachografen.”

Wilfred en (rechts) Bart Top (67) – woont in Barneveld – werkte 47 jaar bij Transportbedrijf H. Vink en Zonen als monteur – sinds oktober 2022 met pensioen

Ieder zijn favoriet

“Eigenlijk werk ik nog steeds bij Vink, sinds ik met pensioen ben”, grapt Bart. “Dingen maken, lassen, ik doe het graag.” De auto’s verdelen ze onderling een beetje. De Scania 140 uit 1972 is de favoriet van Wim. En de Volvo F89 waar ze nu aan werken is de lieveling van Wilfred. “Naast de FTF dan. Hiermee ga ik wel eens naar festivals. Jaarlijks gaan we sowieso naar het Truckstar Festival in Assen. En voor Truckers voor Goede Doelen gaan we ook op pad. Dan gaan we een dagje rijden en wie mee wil, sponsort het goede doel.”

“Ieder heeft zo zijn voorkeur”, zegt Wim. “Bart is van de draadjes, de elektriciteit en de remvoering, Wilfred werkt graag aan het motorblok. Ik doe vooral de carrosserie en het laswerk. De ene keer begeleid ik het proces en de andere keer doet iemand anders dat. Dat gaat eigenlijk vanzelf. Ruzie krijgen we nooit, of dan noemen we het niet zo. Ach, het loopt altijd wel los.”

Wim Hardeman (56) – woont in Barneveld – werkt sinds 23 jaar als chauffeur bij Transport­bedrijf H. Vink en Zonen

Een plek voor verhalen

Uiteindelijk willen ze van de loods een museum maken. Er komen al regelmatig mensen kijken in de loods. Frits leidt met plezier twee voorbijgaande fietsers rond. “Barneveld is een transportdorp. Er wonen nog zoveel chauffeurs. Die vinden dit mooi om te zien.”

“De vrachtwagens komen uit een tijd die heel anders is dan nu”, zegt Frits. “Een tijd van echte vrijheid in de cabine: zonder mobieltjes, tachograaf en computers.” In het museum willen de mannen daarom niet alleen de wagens laten zien, maar ook de gelegenheid geven verhalen uit te wisselen. Om die reden is Frits bezig een ’bijpraathoek’ te maken boven in de loods.   

Frits Poot (71) – woont in Barneveld – werkte 14 jaar bij Transportbedrijf H. Vink en Zonen als chauffeur, verder alle soorten transport bij andere transportbedrijven – sinds 2017 met pensioen

 


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *