De ene dag op de vrachtwagen, de andere dag op het schoolplein 

op de cover

Elmar Ruiter – 32 – chauffeur – werkt bij AB Texel Group in Leeuwarden – woont in Sint Annaparochie – getrouwd met Miranda – dochter Danae (7) en zoon Kian (bijna 5)

Elmar Ruiter werkt in deeltijd. Hij wil ook een dag thuis zijn voor de kinderen. Die combinatie met zijn werk als chauffeur verloopt uitstekend. “Als ik thuis ben met ze, zorg ik vooral dat ze lekker kunnen spelen.”

Op de tafel in de woonkamer liggen strijkkralen. “Ja, die zijn nog van gisteren”, zegt Elmar. “Het is even geen weer om naar buiten te gaan. Je waait hier weg.” Samen met zijn gezin woont hij in Sint Annaparochie, een dorpje in Friesland. Hij werkt bij AB Texel Group, een internationale transportgroep voor vervoer van meel, losgestorte agrarische producten, veevoer, (vloeibare) zuivel en gekoelde foodproducten. Toen hij zes jaar geleden chauffeur werd, koos hij er bewust voor om ook een dag thuis te zijn voor de kinderen.
“Ik wil ze samen met mijn vrouw geven wat ik vroeger ook heb gehad. Ik vond het erg fijn dat mijn moeder er altijd was toen ik als kind uit school kwam.”

Hele week op de kazerne

“Onze dochter Danae werd geboren de dag voor Kerst. Ik was militair en had toen zo’n kleine drie weken vakantie. De eerste keer dat ik weer naar de kazerne ging, was moeilijk. Ook voor mijn vrouw. Als militair sliep ik de hele week op de kazerne in Schaarsbergen. Of ik ging een aantal weken op oefening. Dan mis je zoveel van je kinderen. Dat wilde ik niet meer.

Eerst heb ik binnen Defensie een andere functie gezocht. Dat werd vrachtwagenchauffeur. Ik heb er ook zwaar transport gedaan, met het pantser achterop. De logistiek beviel me zo goed dat ik op zoek ging naar een baan als vrachtwagenchauffeur.” En zo vertrok Elmar vijf jaar geleden bij defensie met zijn C-, D- en CE-rijbewijzen op zak. 

Droom

“Ik had een mooie tijd bij Defensie. Ik zat bij de Luchtmobiele Brigade, maar ben nooit uitgezonden op missie. Ik ben wel weken in het buitenland geweest voor oefening. Daarvan heb ik veel geleerd, bijvoorbeeld over optreden in bosrijk of stedelijk gebied. Als kind was het leger mijn droom. Mijn buurman was militair en ik zei als jochie van vijf: ‘Dat word ik ook’. Ik heb het met veel plezier gedaan. Maar werk nu ook met veel plezier als vrachtwagenchauffeur.”

Worstenbroodje

Bij AB Texel Group rijdt Elmar voor het bedrijfsonderdeel meeltransport. “Ik vervoer meel naar grote en kleine bakkerijen. De ene keer los ik duizend kilo meel bij een kleine bakkerij in Woerden en moet ik achteruit wegrijden, omdat ik er niet kan draaien. De andere keer los ik zo’n 28 duizend kilo bij een grote bakkerij in Deventer.

Ik heb het naar mijn zin. Ik geniet van de vrijheid die ik heb. Je bent altijd alleen onderweg, dat vind ik lekker. En het klantcontact met de bakkerijen loopt goed. In Zeeland krijg ik wel eens Zeeuwse bolussen bij de koffie; of toen ik in Brabant ging lossen, kreeg ik een worstenbroodje.”

Mentor

Naast het rijden volgt Elmar ook een opleiding tot mentorchauffeur. “Ik vind het leuk om goeie collega’s erbij te krijgen en daar help ik graag bij.  We leren vooral veel over communiceren. Het is belangrijk dat alle mentoren binnen AB Texel Group de processen hetzelfde uitleggen.”

Zwemles

Na het interview moet Elmar zijn huiswerk voor de opleiding maken. Daarna haalt hij de kinderen uit school. “Wie weet komen er vriendjes mee en gaan we verder met de strijkkralen. Of ik ga buiten met ze voetballen. Ook gaat mijn dochter vanmiddag naar zwemles. Ik heb altijd kinderen willen hebben en geniet er enorm van om er voor ze te kunnen zijn.”

Op pad

In het weekend gaan ze vaak op pad met het hele gezin. “We hebben veel ‘belevingspaden’ in de buurt, waar je kunt wandelen, klimmen en klauteren. Of we gaan naar de kinderboerderij. In de zomer fietsen we wel eens naar Leeuwarden. Als er op zondag een ritje in de buurt is, en het komt uit, stap ik op de bulkwagen en dan gaat Kian mee.

Hij vindt het geweldig. In de wagen kan hij alles zien. Lossen duurt wel wat lang, maar ik zie hem nog rondlopen in de regen met oorwarmers op en mijn regenjas aan. Het leek wel een jurk. Mijn dochter vindt het ook leuk, maar die vindt meegaan met mijn vrouw, die doktersassistent is, net zo interessant.”

Bewuste keuze

De ene week is Elmar zaterdag, zondag, maandag en dinsdag thuis. De andere week zondag en maandag. “Ik werk veertig uur in vier dagen en ben wekelijks drie nachten van huis. Ik rijd vooral in Nederland, maar van Maastricht naar Leeuwarden is voor bulktransport niet in een dag te overbruggen. Als ik zaterdag werk, ben ik vaak al om vijf uur thuis. De vraag om vier dagen te werken was bij AB Texel Meel Transport geen probleem. Als er van beide kanten wat flexibiliteit is, is ook in het transport veel mogelijk.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *