‘Blij met mijn overstap’
Zij-instromers
Ze werkten al een tijdje in een ander beroep, maar het chauffeursvak lonkte. Jordy, Arian en Samantha kozen voor het transport. Als zij-instromer rijden zij nu met veel plezier op de vrachtwagen door binnen- en buitenland.
Van koerier naar vrachtwagenchauffeur
Samantha Mous 🛞 is 36 jaar 🛞 woont in Ridderkerk 🛞 werkt 5 maanden bij Schenk Tanktransport uit Papendrecht 🛞 rijbewijs CE sinds november 2023
Voor de liefde verhuist Samantha Mous in 2021 van Venlo naar Ridderkerk. Al heel lang droomt ze ervan om vrachtwagenchauffeur te worden. Die droom komt uit: ze haalt haar rijbewijzen en doet ervaring op. Daarna kiest ze voor het tanktransport. “Ik hou van stoer werk en wilde op een brandstoftankwagen werken.”
Ze heeft lang haar en gelakte nagels, maar dat zit Samantha bij haar werk niet in de weg. “Bij brandstoftransport sleep je met grote slangen”, vertelt ze. “Ik vind het niet erg om vies te worden. En als er een nagel afbreekt, is er geen man overboord.”
Niet meer tussen vier muren
Na de middelbare school kiest Samantha voor de opleiding autotechniek. “Die heb ik niet afgemaakt, want op mijn achttiende wilde ik liever geld verdienen.” Ze werkt onder andere bij een autoschadebedrijf. Als ze naar Ridderkerk verhuist, staat één ding vast: ze wil niet meer tussen vier muren werken. Samantha wordt koerier voor een bloemenbedrijf. Ze geniet van het rijden, maar de lange werkdagen breken haar op. “Ik heb een bonusdochter van elf jaar. Daar wil ik ook tijd voor hebben.” Haar vriend ziet op internet dat Euser Transport zij-instromers zoekt. “Van jongs af aan was het mijn droom om op een vrachtwagen te rijden. De opleiding was te duur om zelf te betalen. Nu kreeg ik die kans.”
Gesjouw
Samantha gaat naar een testdag van het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) in Nieuwegein en krijgt groen licht. “Ik ben er trots op dat ik mijn C-rijbewijs in één keer heb gehaald. De theorie vond ik pittig.” Ze slaagt in één keer voor haar theorie en praktijk. Ze bevoorraadt tankstations met consumpties. “Ik vond het erg zwaar, al dat gesjouw met rolcontainers. Ik kreeg last van mijn schouders.” Ondertussen lest ze voor haar CE-rijbewijs.
In november 2023 behaalt Samantha haar CE-rijbewijs. Vijf dagen in de week vervoert ze groenten en fruit. “Het werk met pallets vond ik minder zwaar dan rolcontainers, en ik had een elektrische pompwagen.” Hoewel ze geniet van het werk, begint het toch te kriebelen als ze brandstoftankwagens ziet. Ze solliciteert bij Schenk Tanktransport.
Specialisatie
Bij Schenk moet een chauffeur minimaal 18 maanden rijervaring hebben. Samantha heeft dat nog niet. “Bij Schenk vonden ze het leuk dat ik initiatief nam. Ik heb een dag meegereden en toen is het balletje gaan rollen. In september 2024 kon ik hier beginnen. Ik ben blij dat Schenk mij deze kans biedt.”
Voordat ze kan beginnen als tankchauffeur, moet ze een ADR-certificaat met specialisatie vervoer in tanks halen. “Het basiscertificaat was niet moeilijk. Voor het ADRT ben ik een paar keer gezakt. Ik stond op het punt om het op te geven, maar dat zou mijn eer te na zijn.”
Zware slang
Bij Schenk werkt Samantha vier dagen per week. Elke woensdag en in het weekend is ze vrij. Ze start met het bevoorraden van transportbedrijven. “Met een zware slang in mijn hand klom ik op tanks om ze met diesel te vullen.” Ze is blij als ze in oktober drie weken wordt ingewerkt om Tango-tankstations te bevoorraden: dat werkt spreekt haar veel meer aan. “Alleen op pad gaan was in het begin spannend. Maar mijn collega’s zijn top. Ik kan ze altijd bellen als ik iets niet weet. Ze houden, net als ik, van een geintje. Als vrouw moet je niet op je mondje gevallen zijn.”
Rustige rijstijl
Gemiddeld bevoorraadt ze zo’n drie tankstations per dag en moet ze twee keer laden. “Als ik mijn tank van 43 kuub laadt, duurt dat ongeveer een uur. Bij het lossen van de brandstof sta ik naast mijn wagen, in weer en wind. Zo kan ik alles in de gaten houden om zo de veiligheid te garanderen.
Nu Samantha met brandstof rijdt, heeft ze haar rijstijl aangepast. “Ik rijd veel rustiger, vooral in bochten. Met een tank vol brandstof wil je niet omkiepen.”
Verantwoordelijkheid
Samantha houdt van de verantwoordelijkheid die bij haar werk komt kijken. “Ik heb vijf verschillende compartimenten in mijn tank. Daar kunnen verschillende brandstoffen in. Als ik een pallet groenten omkieper, is er niets aan de hand. Maar als ik diesel in een Euro 95-tank los, dan is de schade niet te overzien. Ik moet geconcentreerd werken. En daar houd ik van.”
Boerenzoon kiest voor de transportwereld
Arian van Meer 🛞 is 46 jaar 🛞 woont in Alphen (NB) 🛞 werkt 1 jaar bij Mila Transport in Bavel 🛞 rijbewijs C sinds november 2024
Twee generaties lang boert de familie Van Meer op hun boerderij in Alphen. Arian staat klaar om het familiebedrijf over te nemen. “Helaas kreeg ons gemengde bedrijf definitief geen vergunning in het kader van de Wet Natuurbescherming. Het laatste vee vertrok in 2021. Dat deed veel pijn.” Voor Arian betekent dit het einde van zijn droom om het familiebedrijf voort te zetten.
Zijn hele leven werkt Arian buiten. Hij is gewend om vroeg op te staan en hard te werken. Kantoorwerk past niet bij hem. Hij kiest er bewust voor om niet in de agrarische sector te gaan werken. “Het leek mij het best om een nieuw hoofdstuk te beginnen in een andere sector. Ik houd van autorijden en sleutel graag aan oldtimers. Zo kwam ik terecht in het transport.”
Te lange dagen
Arian wordt chauffeur B bij een bedrijf in koel- en verstransport. Hij maakt daar dagen van zestien uur. “Dat hield mijn lichaam niet vol. Na twee jaar lag ik in het ziekenhuis. Ik zat tegen een hartaanval aan. Gelukkig is mijn hart weer helemaal hersteld en heb ik geen restschade.”
Omdat het chauffeurswerk Arian goed bevalt, wil hij toch verder. Na zijn revalidatie solliciteert hij bij Mila Transport in Bavel. Hij gaat aan de slag als chauffeur BE.
Alles aanpakken
Arian heeft het naar zijn zin bij zijn nieuwe werkgever. “Ik heb leuke collega’s. De één is nog gekker dan de ander. Daar pas ik goed bij. En ik heb mooie ritten door Nederland en de Benelux. Elke avond ben ik op een normale tijd thuis. En lukt dat niet, dan bel ik even: ‘Hé schat, ik ben vanavond laat’.”
Bij Mila zien ze de inzet van Arian. “Ik pak al het werk aan dat gedaan moet worden. Ik heb ook mijn heftruckpapieren en als ze mij in de loods nodig hebben, sta ik daar. Geef mij een bezem en ik veeg de loods schoon. Op de boerderij was ik ook gewend om alles aan te pakken. Daarom wilde ik ook mijn C-rijbewijs halen.” Tijdens een functioneringsgesprek, afgelopen juni, krijgt Arian de vraag of hij zijn vrachtwagenrijbewijs wil halen. Hij zegt volmondig ‘ja’.
Sleutelen aan oldtimers
Arian gaat naar een testdag van STL. Zijn reactievermogen, Nederlandse taal, concentratie en rijcapaciteiten worden daar getest. Mila Transport regelt de subsidieaanvraag bij SOOB. Daarna kan Arian met de theorie beginnen. “De module II Techniek ging mij het makkelijkste af. Dat komt omdat ik veel sleutel aan oldtimers. In de wet- en regelgeving heb ik de meeste tijd gestoken.”
C-rijbewijs
Na het halen van zijn theorie beginnen de rijlessen. “De eerste keer dat ik moest afrijden ben ik gezakt. Ik heb toen extra lessen gehad. Mijn CE ga ik niet halen, want bij Mila rijden we alleen met bakwagens.” Met zijn C-rijbewijs op zak krijgt Arian voorlopig ritten naar vaste klanten. “Door veel te rijden maak ik me de vrachtwagen eigen. Op de boerderij reed ik vanaf mijn twaalfde op alles met een motorblok. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat. Als ik iets niet weet, bel ik met een collega of naar kantoor. Het is echt ‘team Mila.’ Hier voel ik me thuis!”
Viking
Mila Transport is ook blij met Arian. Op de Facebookpagina van het bedrijf wordt Arian in de spotlights gezet. “Daar ben ik trots op. Ze noemen mij Viking, omdat ik in mijn vrije tijd verkleed als viking naar fantasyfeesten ga. Mijn mascotte Haegar gaat ook altijd mee in de wagen. Of ze mij nu in de loods zetten, op de vrachtwagen of een gewone auto – ik doe het allemaal met plezier voor team Mila.”
Uit de keuken, op de trailer
Jordy Eilers 🛞 is 28 jaar 🛞 woont in De Lier 🛞 werkt 2,5 jaar bij H.Z. Logistics in Maasdijk 🛞 rijbewijs CE sinds 1 juni 2023
Jordy Eilers werkt vanaf zijn vijftiende in de horeca. Dan wordt een familielid chauffeur bij H.Z. Logistics in Maasdijk. Dat lijkt Jordy ook wel wat. “Mijn werk was routine geworden. Het was tijd voor een nieuwe uitdaging.” Jordy besluit om chauffeur te worden.
Jordy begint zijn loopbaan in de horeca als afwashulp. Af en toe mag hij helpen met het snijden van groenten. “Zo ben ik het vak ingerold. Ik vond het mooi om van een standaardproduct iets lekkers te maken.” Na zijn vmbo-diploma volgt hij de driejarige opleiding Zelfstandig werkend kok. “De horeca is teamwork: niet zeuren en doorgaan. Je staat de hele dag op je benen. Vooral in de zomer is het hard werken en moet je tegen stress kunnen.”
Machtig gevoel
Jordy werkt elf jaar als kok. Maar zijn werk is routine geworden en Jordy wil ontdekken of het beroep van chauffeur wat voor hem is. Hij gaat een paar dagen met zijn schoonvader, die vrachtwagenchauffeur is, op pad. “Ik zag wat een mooi beroep het is en wilde kijken of ik mijn rijbewijzen kon halen.” Jordy stuurt een open sollicitatie naar H.Z. Logistics. Daarna volgt een STL-testdag bij rijschool Wierks in Dordrecht. “Ik vond het heel spannend. De eerste keer zelf rijden in een vrachtwagen was bijzonder. Het gaf mij een machtig gevoel om in zo’n groot ding te rijden.” Bij H.Z. Logistics begint Jordy in de loods. Na zijn proeftijd gaat hij blokken voor zijn theorie en haalt het in één keer.
Mentorchauffeur
Met zijn theorie op zak begint Jordy aan zijn rijlessen. Ondertussen bevalt het werk in de loods hem prima. “Ik heb daar geleerd hoe ik een auto moet laden en hoe je een lading moet zekeren. Voor een chauffeur is dat erg handig.” Het lessen gaat goed en zonder problemen haalt Jordy zijn C- en CE-rijbewijzen.
Drie dagen rijdt Jordy onder begeleiding van een mentorchauffeur. Daarna mag hij alleen de weg op. “Hoe die eerste rit alleen was, weet ik echt niet meer. Het is zo’n anderhalf jaar geleden, maar het lijkt zoveel langer. Mijn werk als chauffeur is al zo normaal en omdat elke dag anders is, heb ik het gevoel dat ik dit al jaren doe.”
Vier dagen werken
Als chauffeur binnenland rijdt Jordy op een trekker met trailer. Hij vervoert met name groente, fruit en sierteelt. “Heel af en toe rijd ik op Duitsland of België. Ik heb nooit een overnachting. Ik vind het fijn om elke avond thuis te zijn.” Elke maandag is hij vrij, een gewoonte die hij heeft overgenomen uit zijn tijd in de horeca. “Mijn vrouw werkt in de zorg en is ook op maandag vrij. Zo hebben we tijd samen. Bij H.Z. Logistics doen ze daar niet moeilijk over. En in vier dagen maak ik met gemak veertig uur.” Twee keer per maand werkt Jordy op zaterdag, als zijn vrouw ook dienst heeft.
Genoeg beweging
De overgang van horeca naar transport is Jordy meegevallen. “In de loods begon ik vaak om 12.00 uur, vergelijkbaar met de horeca. Nu start ik soms om 04.00 uur. Het vroege opstaan went snel. Elke dag is anders. Beweging krijg ik ook genoeg. Soms moet ik veel aan- en loskoppelen en bij sommige bedrijven laad ik mijn auto zelf. Ik hou ervan om lekker rond te rijden. Eenzaam in mijn auto voel ik mij niet: ik heb genoeg contact met klanten en collega’s.” Jordy is blij met zijn overstap en ziet zichzelf niet meer terugkeren naar de horeca. “Ik zit hier goed. Het enige waar ik een hekel aan heb zijn files, zoals op de A4 naar Amsterdam.”
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!