Week 6: Bijna weer normaal

11 mei – 17 mei

– vooruitlopen op versoepeling –

Nederland telt 17 miljoen virologen, die steeds luider hun mening geven. Hans ziet het een tikkie meewarig aan. “Wat is wijsheid? Iedereen zegt het te weten. Maar je kunt het zelf niet narekenen, daar zijn we ook niet capabel voor. Het komt op een stukje vertrouwen aan. En wie is er nu bij gebaat om de cijfertjes op te poetsen of negatiever voor te stellen?” En Martijn meent: “Ik heb zoiets van: hou je gemak. Desnoods duurt het ‘t hele jaar. Maar ja: ik heb met alles altijd heel veel geduld, dus ook in dit geval.”

 

Potje belachelijk

De regels blijven lastig te begrijpen. En ze handhaven is dus ook niet gemakkelijk, zo ervaren Hans, Alice en Martijn ook nog steeds in hun werk. “Van de week ging er een man vlak achter me staan”, vertelt Alice. “Terwijl op de grond anderhalve meter was afgeplakt. Ik vroeg hem in zijn vak te blijven staan. Die werd me toch kwaad. Stom gedoe, gezeik! Maar hij heeft wel een stap terug gezet.” Martijn sprak een paar dagen geleden een facilitair manager op het distributiecentrum. “Die was bezig een looproute in en uit het dc af te plakken. Hij was helemaal klaar met het gedoe. Hij vond het me toch een potje belachelijk. Daar kon ik me wel iets bij voorstellen. Ik zei tegen hem: het bedrijf moet aantonen dat ze maatregelen nemen.”

 

Geen stennis maken

Hans maakte deze week een mooi voorbeeld mee van de ‘willekeur aan maatregelen’, zoals hij het noemt. “Ik kom in de Eemshaven bij drie elektriciteitscentrales, van drie verschillende bedrijven. Bij twee is het business as usual: op de portier achter plexiglas en handen wassen na. Bij de derde komt de portier naar buiten om je te temperaturen. Ik las van de week dat dit helemaal niet mag. Principieel heb ik er nog steeds moeite mee dat men dat doet. Maar ik denk ook: ga maar geen stennis maken. Uiteindelijk heb je het gelijk voor honderd procent aan je kant, maar je staat toch met je rug tegen de muur.”


Op stl.nl/corona vind je informatie en veel gestelde vragen over corona en je werk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *