Week 7: Alles bij het oude?

18 mei – 24 mei

– eerste besmettingsgolf onder controle –

Het loopt richting eind mei. De regering kondigt verdergaande versoepelingen aan, nu de eerste besmettingsgolf onder controle blijkt. Alice kijkt daar kritisch naar. “We zijn proefkonijnen”, zegt zij. “De overheid laat meer toe en ziet wel waar het schip strandt. Dat is overal op de wereld zo. Ik weet niet of dat slim is. Maar ja, mensen gaan toch naar buiten.”

 

Porta Potti

En dat is te zien. Op Hemelvaartsdag loopt het op sommige plekken uit de hand. Martijn zit die dag braaf in zijn achtertuin en zoekt op zijn laptop naar een ‘Porta Potti’, een draagbaar toilet. “Met Pinksteren willen we even met de caravan weg, naar Nijmegen. Daar zijn vrienden van ons pas gaan wonen en die houden een barbecue-avondje. We verblijven op een camping in de buurt, maar dan moet je zorgen voor je eigen sanitair.” De Porta Potti’s lijken uitverkocht. Het is wel symbolisch, vindt Martijn: “Begin maart was het wc-papier op, drie maanden later de Porta Potti’s.”

 

Mondkapjes

Voor Alice is er deze week geen gelegenheid om een dagje vrij te nemen. Het is drukdruk. “Veel trailers met mondkapjes. Die brengen we naar Schiphol, bestemd voor het buitenland. Er komen ook ladingen mondkapjes voor binnenlands gebruik aan. Die zijn vast van betere kwaliteit.” Zelf gaat Alice geen mondkapje dragen. “Zolang het niet verplicht is, doe ik het niet. En ook als iedereen er vrijwillig een op zet, doe ik het nog niet. Kijken ze maar naar me, op straat. Doen ze toch al, als ik met een sigaret loop.”

 

Alles bij het oude

Bij Hans gaat het werk onveranderd door. Wel ziet hij langzamerhand weer ‘normale spullen’ in zijn bakwagen verschijnen. Producten die hij sinds half maart niet meer vervoerde, zoals disposables voor snackbars. Alles dus weer bij het oude? “Omdat het zo lang duurt, moet je wel alert blijven op de regels die er zijn”, meent Hans. “Je kruipt snel in de ouwe-jongens-krentenbroodmodus, zeker met je collega’s. Dan sluipt de oude manier van leven er weer in. Maar als iedereen zich stringent aan de anderhalve meter blijft houden, zou het goed moeten komen.”


Op stl.nl/corona vind je informatie en veel gestelde vragen over corona en je werk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *