Beter in je vel zonder stress
Stress en slaapproblemen
Hidde van Halteren – 37 – woont in Alphen aan den Rijn – is 19 jaar internationaal chauffeur – werkt drie jaar bij Oldenburger
“Van een mager zesje naar een dikke negen”
Stress, slaapproblemen en een kort lontje. Het gezinsleven van internationaal chauffeur Hidde van Halteren leed eronder. Lange tijd geeft hij zijn leven een mager zesje. Tot hij in actie komt door de vitaliteitscheck van STL. Met hulp van een coach komt Hidde tot rust. Zijn leven geeft hij nu een dikke negen.
Internationaal rijden is Hiddes lust en zijn leven. “Mijn vader is ook internationaal chauffeur. Als kleine jongen ging ik in de vakanties altijd met hem mee. Op mijn achttiende werd ik zelf internationaal chauffeur. Prachtig!” Hidde rijdt een paar jaar op de Benelux. Ondertussen krijgt hij verkering met Laura. Het leven lacht hem toe. Dan stapt hij over naar een transportbedrijf dat op Engeland rijdt. “Ik had een veeleisende baas en kreeg last van stress. Als er maar iets misging, schoot ik uit mijn slof. Als ik op vrijdag te horen kreeg wat ik allemaal op maandag moest doen, dan ging ik er al van uit dat het niet zo lukken. Het hele weekend was ik chagrijnig.”
➡️ TIP van Hidde: Schaam je niet voor je problemen. Heb je last van stress, een kort lontje en slaapproblemen doe dan de vitaliteitscheck van STL.
Zelf oplossen
Hidde woonde inmiddels samen en zijn dochter en zoon werden geboren. Vier jaar geleden trekt zijn vriendin aan de bel. “Ze vond dat ik naar de huisarts moest omdat ik niet meer te genieten was.” De huisarts wil hem pillen tegen de stress geven. “Dat wilde ik niet, want dan kon ik mijn werk niet meer doen.” Hidde moddert door en krijgt ook slaapproblemen door de stress. “Dan lag ik nachten te malen over wat ik de volgende dag allemaal moest doen. En dat het niet ging lukken. Terwijl het negen van de tien keer wel lukte.” Lang denkt Hidde dat hij de problemen zelf kan oplossen. “Dan ging het twee maanden goed en viel ik weer terug.”
Opgelucht
Totdat Hidde in TON leest over de vitaliteitscheck van STL. “Ik realiseerde me dat ik hulp nodig had, omdat ik anders mijn pensioen als chauffeur niet zou halen. Of dat mijn gezinsleven kapot zou gaan.” Hij vult de vragenlijst in en is opgelucht als vitaliteitscoach Henriëtte Dijkstra hem belt. Ze hebben online contact. “De eerste vraag die zij stelde was; hoe gelukkig ben je op een schaal van 1 tot 10? Ik gaf mijn leven toen een mager zesje.” Door gesprekken komt Hidde erachter dat hij vaak uitgaat van het negatieve. “Dat is een karaktertrek waarmee ik moet leren omgaan. Het veroorzaakt de zorgen. En daarvan krijg ik stress en slaapproblemen.”
Lijstje
Samen met Henriëtte maakt Hidde een behandelplan. Hij doet ademhalingsoefeningen tijdens de files en krijgt slaapoefeningen. “In bed moest ik mijn spieren aanspannen en weer loslaten. Dat hielp om mijn hoofd even uit te zetten. In het begin vond ik het vreemd om te doen. Ik vergat het ook vaak.”
Ook de tip om ’s avonds een rondje te wandelen, helpt Hidde om beter te slapen. “Ik wist niet dat nachtrust zo belangrijk is voor je mentale gezondheid. Ik sliep zo’n vijf tot zes uur per nacht. Dat is te weinig. Slaap is de reset van je brein, maar als je aan het malen bent, lukt dat niet.” Om het malen te stoppen, raadt zijn coach hem aan om ’s avonds een lijstje te maken van alles wat hij de volgende dag moet doen. “Na anderhalve maand oefenen, merkte ik dat het hielp. Ik sliep beter en had minder stress.”
Honderd procent
Na drie maanden krijgt Hidde een terugval. Zijn coach stuurt hem door naar de huisarts om te laten onderzoeken of er niets anders aan de hand is. “Omdat ik als internationaal chauffeur de hele week onderweg ben, lukte het niet om vlot een afspraak te maken. Toen ging bij mij de knop om. Als ik mijn stress en slaapproblemen niet kon oplossen, zou ik niet meer kunnen rijden. En daarom besloot ik om voor de volle honderd procent alle tips van Henriëtte op te volgen.”
Hij somt op: “Na vijf uur geen koffie meer, alcohol beperken, twee uur voor het slapen gaan mobieltje uit, een to-do-lijst schrijven voor morgen, een wandeling maken voor het slapen gaan en ontspanningsoefeningen doen. Drie weken lang heb ik dit nauwgezet gedaan. Toen zat ik weer in een goede vibe en daar zit ik nog steeds in. Ik geef mijn leven nu een dikke negen!”
Groot verschil
Het traject met zijn vitaliteitscoach is klaar. Het lijstje met tips ligt nog in zijn auto maar daar kijkt hij niet meer naar. “Gisteren had ik een dag dat alles tegenzat. Dan denk ik: ik doe mijn best en meer kan ik niet doen. Dat is het grote verschil met vroeger. Ik heb nu handvatten om met stress en slaapproblemen om te gaan.”
Zij zitten ook beter in hun vel:
- Johnny Goole: beter in je vel zonder overgewicht
- Daniël Bouhof: beter in je vel zonder roken
Doe zelf ook de duurzame inzetbaarheidscheck.
fotografie: © Marco Hofsté
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!