Beter in je vel zonder overgewicht

Afvallen en bewegen

 

Johnny Goole – 42 – woont in Hoek – werkplaats chef – werkt circa zes jaar met tussenpozen bij Heros Sluiskil – was hiervoor onder andere internationaal chauffeur, shovelmachinist en kraanmachinist

“Ik wil weer in mijn motorpak passen”

Drie maanden zijn 22 van de 110 medewerkers van Heros Sluiskil bezig met een afvalprogramma. Voor elke kilo die ze afvallen, krijgen ze elk een euro beloning van de baas. Voor sommige deelnemers vormt geld een extra motivatie. Niet voor Johnny Goole. Zijn motivatie is zijn motorpak. “Ik wil tien kilo kwijt!”

Johnny weet wat het is om te zwaar te zijn. Toen hij nog als internationaal chauffeur werkte, woog hij 130 kilo. “Daarvoor was ik altijd sportief. Liep hard en deed aan motorcross. Maar als chauffeur bewoog ik haast niet. Ik maakte lange dagen, sliep slecht en had altijd stress. Motorcrossen deed ik niet meer; daar had ik geen tijd voor.” De kilo’s vlogen eraan. Johnny kreeg last van zijn lijf. Na acht jaar hield hij het beroep van chauffeur voor gezien. 

Zonder buik

Dat hij chauffeur werd, is niet verwonderlijk. Zijn vader was ook internationaal chauffeur. Elke vakantie ging Johnny met hem mee. “In die tijd was het nog heel normaal om in Frankrijk bij een Routiers uitgebreid te lunchen met een wijntje. Mijn vader is een bourgondiër, hij houdt van lekker eten. Hij is nu 75 jaar en veel te zwaar. Nu heeft hij suikerziekte en moet insuline spuiten.” Voor Johnny een reden te meer om op zijn voeding te letten.

Hij is onlangs begonnen met circuit rijden. Trots laat hij een foto van hemzelf zien op zijn motor Honda CBR 954 tijdens een race. Samen met een maat rijdt hij een heel jaar op verschillende banen in het binnen- en buitenland. “Mijn maat is mager en weegt zestig kilo. Hij vliegt over de baan. Ik wil samen met hem vliegen, maar ik weeg nu 110 kilo. Om mooi in mijn motorpak te kunnen zonder een buik op de tank, moet er tien kilo af. Daarom heb ik mij aangemeld voor dit afvalprogramma.”

➡️  Tips van Johnny:
Blijf bewegen.
Wandel.
Kom van die bank af.
Of neem je fiets mee in de truck en ga fietsen.

Restjes uit de pannen

De werknemers van Heros Sluiskil worden begeleid door diëtistes en beweegcoaches van My Daily Lifestyle. In totaal zijn de deelnemers in drie maanden tijd al 66,7 kilo afgevallen. Johnny stapt op de weegschaal bij diëtiste Marjolein. Daar blijkt dat hij een spiermassa heeft van 75 procent. Echt te zwaar is hij niet, maar tien kilo afvallen moet lukken met een paar aanpassingen in zijn eetpatroon. “Ik heb nooit het gevoel dat ik vol zit. Ik schep drie keer avondeten op en dan nog eet ik de restjes uit de pannen.” Op aanraden van Marjolein beperkt Johnny zich nu tot één keer opscheppen. Ook raadt ze hem aan om langzaam te eten. “Dan krijgt je lichaam de tijd om seintjes door te geven naar je brein dat je verzadigd bent.” 

Geen snaaier

De vier boterhammen met vleeswaren voor de lunch zijn er twee met pindakaas en appelstroop geworden. Als hij honger krijgt, drinkt hij een glas water. Door de vragen van de diëtiste is Johnny bewuster geworden van wat hij eet. “Ik lees nu de etiketten en zie hoeveel vet en andere conserveringsmiddelen erin worden gestopt. Zelfs aan die zakjes met aardappeltjes om te bakken, hebben ze extra vet toegevoegd. Ook eet ik geen vleeswaren meer, want als je ziet wat ze daarin stoppen … De snijworst waar ik dol op ben, laat ik nu staan.” 

Johnny heeft het waarschijnlijk wel wat makkelijker om af te vallen dan zijn collega’s. Hij is geen snaaier. “Chips en cola zijn niet aan mij besteed. Af en toe eet ik een chocolaatje. Daarnaast doe ik veel te voet op het grote terrein van Heros Sluiskil. Ik ben een soort vliegende keep. Het bedrijf is de afgelopen vijftien jaar flink uitgedijd. Door de jaren heen heb ik hier verschillende functies gehad. Ik weet dus overal iets vanaf.”

Langer warm

Johnny wil gezond oud worden. Zijn buurman van 78 is zijn voorbeeld. “Die man ziet eruit als zestig. Hij loopt elke dag met zijn hond en fietst veel. Dat houdt zijn lichaam en geest gezond. Zo wil ik ook oud worden.” Johnny houdt zich daarom strikt aan één keer opscheppen voor de avondmaaltijd, ook al heeft hij meer trek. “Als ik ga denken ‘wat maakt het uit als ik nogmaals opschep’ is het hek van de dam.”

Een tip voor collega’s heeft Johnny wel. Blijf bewegen ook als je chauffeur bent. “Stap uit je wagen en maak een wandeling, ook al is het maar een kwartiertje. Als het kan, neem je fiets mee en ga fietsen. Want als je niets doet, kom je in een neerwaartse spiraal. Dan ga je thuis ook op de bank hangen en heb je geen zin meer om in beweging te komen. Door die beweging blijf je trouwens ook langer warm. Dan kan de verwarming thuis zo lang mogelijk uit. Scheelt ook geld!” 

 


Zij zitten ook beter in hun vel:


Doe zelf ook de duurzame inzetbaarheidscheck.


fotografie: © Marco Hofsté

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *