Beter in je vel zonder roken

Stop samen

Daniel Bouhof – 42 – woont in Apeldoorn – is 23 jaar chauffeur – werkt sinds vijf jaar bij Verheul Transport in Twello – getrouwd met Chantal – kinderen: Lynn (11 jaar), Senn (7 jaar), Wess (1,5 jaar)

“We dachten allemaal: dat gaat ons niet lukken”

Een frisse auto, blije kinderen, meer lucht en een besparing van zo’n 600 euro per maand. Daniel Bouhof somt de voordelen van stoppen met roken op. Sinds Daniel drie jaar geleden meedeed aan de STL-pilot Tabak van Roken heeft hij geen sigaret meer aangeraakt.

Daniel is blij dat hij via zijn werkgever Verheul Transport een uitnodiging kreeg om mee te doen aan de pilot. “Zonder dat mailtje had ik waarschijnlijk nog steeds twee pakken Marlboro per dag gerookt”.

Daniel komt uit een echte chauffeursfamilie. Zijn opa en zijn vader waren chauffeur. “Als kleine jongen ging ik elke vakantie met mijn vader mee. Hij reed op Scandinavië. Ik vond het prachtig. Op mijn achttiende haalde ik mijn groot rijbewijs en ben zelf ook op Scandinavië gaan rijden. Totdat de kinderen kwamen.” Daarna rijdt Daniel een aantal jaren stukgoed tot hij meer uitdaging zoekt.

“Bij Verheul vervoer ik stenen en werk ik met een kraan. Hier kan ik doorgroeien. Ik ben begonnen met een trekker-oplegger en rijd nu op een combi. We leveren sierstenen aan particulieren en dat is veel manoeuvreren in woonwijken. Het is erg leuk werk.”

➡️ TIP van Daniel: Stop niet alleen maar doe het samen. Steun elkaar!

Glas sigaretten op tafel

Naast de liefde voor het chauffeursvak kreeg Daniel nog iets mee van zijn familie: roken. Hij begint ermee op zijn zestiende. “Op tafel stond bij feestjes altijd een glas met sigaretten. Mijn opa rookte, mijn ouders ook.” Dan stopt zijn moeder met roken en na een ongeluk stopt ook zijn vader. Maar Daniel gaat door.

Totdat ‘Stoptober’ aanbreekt in 2019. Elke medewerker van Verheul Transport krijgt een uitnodiging van personeelscoördinator Angelique Wulfsen om mee te doen aan een cursus Stoppen met roken. “Mijn collega’s en ik moesten er erg om lachen. We dachten allemaal: dat gaat ons niet lukken. We roken al zo lang.” Daniel wil meedoen, maar verwacht er niets van. Samen met nog drie chauffeurs en twee werkplaatsmedewerkers schrijft hij zich in.

Zwarte longen

De cursus bestaat uit zeven avondsessies van anderhalf uur, in de kantine van Verheul Transport. “We mochten de eerste twee sessies nog roken. Tijdens de cursus kregen we informatie over wat roken met je doet. Foto’s van zwarte longen en zo.” De deelnemers kiezen zelf hun stopdatum: een bedrijfsfeestje op zaterdagavond. “Ik kon niet bij het feest zijn. Op vrijdagavond heb ik toen mijn laatste peuk gerookt.”

Samen stoppen

Daniel verwacht dat hij het moeilijk zal krijgen om van zo’n 50 sigaretten per dag naar nul te gaan. Hij is bang dat hij uit verveling een pakje sigaretten zal kopen als hij hele dagen achter het stuur zit. Maar juist omdat hij samen met collega’s stopt, geeft hij niet toe. “Ik wilde niet als eerste weer beginnen. Dat zou mijn eer te na zijn.”

Wat ook helpt, is dat zijn maat en collega Stefan meedoet met de cursus. Onderweg bellen ze vaak om elkaar te steunen. “Dan vroegen we: gaat het? Hou je het vol? En daarna natuurlijk elkaar even afzeiken”. In dezelfde periode krijgt Daniel een nieuwe auto. En die blijft fris ruiken. Ook zijn kinderen zijn een steun voor hem. “Roken vonden ze vies. Ze vroegen heel vaak of ik ging stoppen.”

Intensive care

Er breekt één moment aan waarop het erop of eronder is. Daniels jongste zoon wordt te vroeg geboren en ligt drie maanden op de intensive care in Zwolle. “Elke avond ging ik naar het ziekenhuis. Ik was toen al meer dan een jaar gestopt met roken. Het was een periode van stress en onzekerheid. Dit was het moment waarop ik naar een sigaret zou kunnen grijpen. Maar gelukkig had ik helemaal geen drang om te roken.”

Daniel had geen nicotinepleisters of kauwgum nodig om van zijn verslaving af te komen. Wel weet hij zeker dat het zonder zijn collega’s niet was gelukt. “Als groep steunden we elkaar. Alle chauffeurs die meededen, zijn tot op de dag van vandaag ex-rokers.”

Gezondheidschecks

Personeelscoördinator Angelique Wulfsen is blij dat de cursus Stoppen met roken zo succesvol is. “Bij Verheul Transport vinden we het belangrijk om gezonde en gelukkige collega’s aan het werk te hebben. Als je goed in je vel zit, kun je veel meer bereiken.. Dit jaar bieden we onder meer mini-APK Gezondheidschecks en workshops over mentale gezondheid.”

Daniel doet graag mee aan de vitaliteitschecks en PMO (Preventief Medisch Onderzoek). “Ik wil weten hoe ik ervoor sta. Ik zal vast wel wat overgewicht hebben. Misschien ga ik meedoen aan een programma om af te vallen. Maar dat lijkt mij lastiger dan stoppen met roken. Ik hou nogal van een hartige snack.”

 


Zij zitten ook beter in hun vel:


Doe zelf ook de duurzame inzetbaarheidscheck.


fotografie: © Marco Hofsté

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *