Vitaliteitsdag: Vitale start van het weekeind

Gezond en met plezier naar je werk

Medewerkersdag “Gezond en met plezier werken”

Minder stress, gezond eten, geldproblemen voorkomen: de medewerkers van Lubbers Logistics Group praten erover tijdens workshops op de  vitaliteitsdag die hun werkgever heeft georganiseerd samen met STL.

Waarom deze dag? HR-manager Wilma Beker (40) uit Zutphen legt uit: “Vitaal aan het werk blijven wordt steeds belangrijker. Wie gezond is, heeft meer plezier in het werk én in zijn vrije tijd. Wij willen de gezondheid van onze medewerkers stimuleren door ze net als in 2019 een PMO aan te bieden.”

Op een zaterdag in januari heeft Lubbers het Van der Valk Hotel afgehuurd omdat in het bedrijfspand geen ruimte is om tegelijkertijd negen workshops te laten plaatsvinden. Alle medewerkers volgen de drie workshops en kunnen vrijwillig meedoen aan het Preventief Medisch Onderzoek (PMO).

Vriezer

De workshop Drive besteedt aandacht aan werk en motivatie. Zeven chauffeurs, kantoormedewerkers en warehousemedewerkers zitten in een halve kring grappen te maken. De trainer vraagt de mannen waarom ze hun vak zijn gaan doen. De antwoorden variëren van “Omdat ik niets anders kan” tot “Ik heb het mooiste beroep dat er is.” Wat zouden de deelnemers willen veranderen om hun vak gezonder te maken? Een chauffeur antwoordt dat hij wel een vriezer in zijn wagen wil om eigengemaakte maaltijden mee te nemen. Een ander wil betere overnachtingsplaatsen met douche.

 

Van ‘moeten’ naar ‘mogen’

Edwin Ellen

Tijdens het lunchbuffet vertelt Edwin Ellen (53) uit Schoonebeek dat hij een goede tip kreeg bij de workshop Brein in Balans: “Verander het woord ‘moeten’ in ‘mogen’. Als ik tegen mezelf zeg dat ik iets mag, geeft dat een ander gevoel dan als ik iets moet. Een andere tip die ik al toepas, is genieten van de kleine dingen van het leven. Bijvoorbeeld als ik op de weg zit en twee mooie vogels zie vliegen.” Edwin doet mee aan de PMO, maar die is voor hem bijzaak: “Ik sta al onder controle bij het UMCG. In 2015 had ik darmkanker. Ik let op mijn gezondheid en ben al ruim acht jaar alcoholvrij, maar ik wil wel genieten van lekker eten.”

Geldproblemen voorkomen

Gert Assen

Gert Assen (55) uit Coevorden is net klaar met zijn lunch. De IT’er vindt het jammer dat de vitaliteitsdag op zaterdag is georganiseerd. “Ik ben elke vrijdagmiddag vrij. Nu is mijn weekend gebroken. Gelukkig kunnen we deze dag wel compenseren.” Toch vindt Gert het een gezellige dag. “De sfeer is goed. Het is leuk om samen met collega’s die je niet vaak spreekt, in zo’n groepje te zitten.” Gert vertelt over de workshop Financieel Fit: “We kregen tips over het voorkomen van financiële problemen en over je pensioen. Ik ben daarna direct naar de stand van pensioenconsulent Michael Bührs gegaan. Ik wil namelijk eerder stoppen met werken.”

Anoniem

Bij de stand van STL met pitstopadviseur Tim van der Krans kunnen medewerkers zich anoniem aanmelden voor hulp bij stoppen met roken, gezonde leefstijl, budgetcoaching en mentale coaching. “Dit zijn persoonlijke keuzes van medewerkers”, vertelt Tim. “We lichten de werkgever hierover niet in.”

Mindfulness

De workshop Brein in Balans gaat onder andere over veerkracht en mindfulness. De trainster legt uit dat een mens wel zestigduizend gedachtes per dag heeft. Daarvan zijn er veertigduizend negatief. Ze geeft een tip: “Verander de gedachte ‘het lukt mij toch niet’ in ‘ik kan dit nog niet, maar ik ga het proberen’. Dat geeft een ander gevoel. Wat ook helpt, is om elke dag drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld een zonnige dag of een vogel in je tuin.”

Meer groenten eten

Alex Eberhard (53) uit Emmen is voor zijn PMO op weg naar het mobiele testcentrum in een van de bussen op het parkeerterrein. Alex is 34 jaar chauffeur en werkt nu een jaar bij Lubbers. “Ik doe mee, want het zal wel ergens goed voor zijn. Ik ben ook geen 20 meer.” Alex wordt gewogen, zijn bloeddruk wordt gemeten en hij krijgt een vingerprik om zijn suikergehalte te meten. Na het onderzoek krijgt Alex direct de resultaten te horen.

“De uitslag is geen verrassing. Ik ben iets te zwaar en zou meer moeten bewegen en meer groenten moeten eten.” Het aanbod om gebruik te maken van een vitaliteitscoach via STL slaat hij af. “Bij mij moet de knop om. Ik ga het eerst zelf proberen.”

Actieplan

HR-manager Wilma Beker heeft vandaag ook een PMO gehad. “Alles is goed, maar ik moet meer bewegen. Daar was ik mij al bewust van.” Wilma vertelt dat Lubbers na de vitaliteitsdag een rapportage van STL krijgt, met daarin anoniem de resultaten van de PMO. Wilma: “Aan de hand daarvan gaan we een actieplan opstellen. Samen met de directie kijken we wat er te verbeteren valt, zodat onze medewerkers gezond en fit hun werk kunnen blijven doen.”

 

 


Op een rij:

Wat: Vitaliteitsdag Lubbers Logistics Group, Schoonebeek
Waar: Van der Valk Hotel, Emmen
Aantal deelnemers: 93
Workshops: Drive, Brein in Balans, Financieel Fit
Preventief Medisch Onderzoek: online vragenlijst over de inzetbaarheid, de inzetbaarheidscheck en een fysieke, medische check (vitaliteitsonderzoek)


Wil je weten of dit ook iets is voor jouw werkgever of jullie bedrijf? Kijk dan op https://www.stl.nl/werkgevers/werkkracht/

Wil jij persoonlijk aan de slag met jouw inzetbaarheid of in gesprek over je pensioen, meld je dan bij Pitstop of kijk hier op de website van STL.


Forografie: © Marco Hofsté

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *