Telefooncentrale in de huiskamer

Corona op kantoor

Werk zoveel mogelijk thuis. Dat is een van de dringende corona-adviezen. Onmogelijk natuurlijk, als je op de wagen zit. Maar met een kantoorfunctie zou je wel kunnen proberen of het thuis werkt. Hanneke van Leeuwen deelt haar ervaringen. 

Hanneke van Leeuwen – 42 jaar – woont in Zoetermeer – werkt bij Renewi in Zoeterwoude – is telefoniste/administratief medewerker 

Drie ‘werk-petten’

Zij heeft eigenlijk drie ‘werk-petten’. Hanneke is twee dagen per week administratief medewerker, één dag telefoniste en de andere twee dagen zit ze op de weegbrug. Sinds september doet ze het administratieve- en telefoonwerk vanuit huis. “In maart was de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar ik woon alleen in een klein tweekamerappartement. Dat was me te benauwd. Op kantoor kwam maar één andere collega ook naar het werk, dus afstand houden was geen probleem. En zo had ik ook nog wat beweging, op de fiets naar Zoeterwoude. Toen na de zomer de regels werden aangescherpt, heb ik mijn computer en schermen toch maar naar huis gehaald.”

Recycle-wereldje

Hanneke werkt sinds maart 2019 bij Renewi. Daarvoor was ze twintig jaar in dienst bij oudpapierhandel Reparco, in Den Haag. Tot in 2018 de vestiging sloot en het bedrijf vier maanden later werd overgenomen door Smurfit Kappa. “Ik kon mee naar de locatie in Renkum, maar dat wilde ik niet. Ik heb tien maanden bij een rijschool gewerkt, in Ede. Heen en weer reizen was door de vele files niet te doen. En ik miste ook op de een of andere manier het recycle-wereldje. De weegbrug, het contact met leveranciers en vrachtwagenchauffeurs … Via een oud-collega heb ik het telefoonnummer van mijn huidige leidinggevende bij Renewi gekregen. Ik heb gebeld of er een vacature was. Dat bleek het geval, op de administratie en de weegbrug.”

Dynamiek en contact

Maandag en vrijdag is ze op de Renewi-locatie in Zoeterwoude. Ze doet dan de weegbrug. Ze leest het gewicht van arriverende en vertrekkende vrachtwagens af en voert die in het systeem in, samen met de verdere informatie op de begeleidingsbrief. Per dag zijn dat zo’n drie- tot vierhonderd wegingen. 

Dinsdag en donderdag zijn voor de administratie: controleren en scannen van begeleidingsbrieven. (Proef-)facturen controleren en inboeken. En inboeken van orders. Voor sommige kleinere klanten doet zij ook de facturatie. Op woensdag staat ze als telefoniste klanten te woord, die bellen met vragen of opdrachten. “Die afwisseling tussen mijn taken vind ik plezierig. De dynamiek ook; de ene keer is het heel rustig en dan weer heel druk. En het contact met mensen. Je hoort van alles van chauffeurs. Laatst was er eentje die had gezien dat iemand voor de trein was gesprongen. Hij moest toch even zijn verhaal kwijt. Dan bied je een luisterend oor.”

Ontbijt achter computer

En nu doet ze dus drie dagen per week vanuit huis haar werk. Of dat bevalt? Het is verre van ideaal, vindt Hanneke. Ze zit de hele dag binnen, mist haar fietstochtje naar de zaak en het contact met collega’s. Worden de regels weer minder streng, dan zal ze graag weer naar kantoor gaan. “Als je zoals ik alleen thuis bent, zoek je soms afleiding. Op kantoor maak je regelmatig een praatje. Het is ook verleidelijk om de hele dag gewoon maar door te gaan en niet te pauzeren. Ik ontbijt eigenlijk al achter mijn computer. En ‘s ochtends doe ik de thermoskan vol thee, zodat ik niet hoef op te staan voor een volgende kop. Op je werk maak je daar even tijd voor. Daarom ook eet ik nu bewust tussen de middag warm, zodat ik even echt weg ben van de computer.”

Telefoonsnoer door kamer

Overleggen met collega’s gaat via Skype. Facturen en orders in het systeem invoeren kan prima met de computer op de eetkamertafel. Maar hoe kun je als telefoniste gesprekken doorverbinden als je centrale op kantoor staat en jij thuis zit? Simpel, het toestel dat Hanneke in Zoeterwoude gebruikt, staat nu in haar woonkamer. Met een speciaal ‘kastje’ kan ze toch de telefoontjes doorzetten. Wel loopt het snoer dan door haar hele appartement naar de aansluiting in de meterkast. Dus ja, het is goed mogelijk om kantoorwerk vanuit huis te doen. “Maar je mist toch wel heel erg het contact met collega’s. Daarom vind ik het zo fijn dat ik die twee dagen op de weegbrug heb. Kom ik toch nog onder de mensen.”