Pensioenpraat langs de weg
Chauffeurscafédag
Zo’n acht keer per jaar organiseren de pensioenconsulenten van Pensioenfonds Vervoer een chauffeurscafédag. Steeds op een andere plek in het land. Je kunt zonder afspraak binnenlopen met vragen over je pensioen. Hoe ziet zo’n chauffeurscafédag eruit? TON neemt een kijkje bij Frans op den Bult in Deurningen/Hengelo, waar vijf chauffeurs langskomen voor informatie.
Bij wegrestaurant Frans op den Bult komen chauffeurs om een te hapje eten, een praatje te maken met andere chauffeurs en eventueel te douchen of te overnachten op de parkeerplaats. Vanmiddag komen een paar van hen ook voor informatie over hun pensioen. In een aparte ruimte van het restaurant zitten pensioenconsulenten Richard Dudink en Martijn Mulder van Pensioenfonds Vervoer deze middag met hun laptops klaar. Ze zijn er van 13.00 tot 18.00 uur. De mannen zijn nog maar net geïnstalleerd of de eerste chauffeurs komen binnen. Allemaal hebben ze in TON Magazine gelezen over deze chauffeurscafédag.
‘Zet ‘m ff weg’
Leo Lelieveld heeft zijn vrouw Esmeralda meegenomen. Ze hebben een eind gereden vanuit Monster in het Westland. Leo: “Ik kom al mijn hele leven met mijn vrachtwagen hier bij Frans op den Bult. Lang geleden kon je hier je wagen voor de deur zetten voor de lunch en aan de toenmalige eigenaar Willem vragen: ‘Zet ‘m effe weg’.”
Mooi uitje
Leo en Esmeralda zijn met de personenauto gekomen, met de fietsen achterop. Leo: “We maken er een mooi uitje van. Vannacht slapen we in het hotel van Frans hierachter. En als het mooi weer blijft, plakken we er nog een nachtje aan vast.” Leo vertelt dat het er steeds niet van komt om achter zijn pensioen aan te gaan. “Toen ik in TON Magazine las over deze chauffeurscafédag, dacht ik ‘Laat ik er samen met mijn vrouw eens naartoe gaan.’”
Leo is 66 en rijdt bulktransport voor Blok Transport uit Hellevoetsluis. “Ik rijd wit pigment en ben de hele week weg. Op maandag vertrek ik en vrijdag of zaterdag ben ik thuis. Het is altijd maar weg-weg-weg. Ik ben in hart en nieren een chauffeur, maar bij Amersfoort beland je vaak al in een lange file. En het wordt steeds meer een gedoe om ’s avonds een goeie parkeerplek te vinden om te overnachten. Vaak stop ik dan al eerder om zeker te zijn van een geschikte plek. Maar dat scheelt natuurlijk wel in mijn uren. En nu we twee kleinkinderen hebben wil ik echt op mijn 67e stoppen.”
Tien jaar hoger pensioen
Esmeralda is bijna tien jaar jonger dan Leo. Als Leo stopt met werken, is zij 57. Leo: “Vooral de eerste jaren van mijn pensioen zullen we van alles willen ondernemen.” Hij wil kijken hoe het uitpakt als hij de eerste tien jaar een hoger pensioen laat uitkeren en daarna, vanaf zijn 77e, een lager pensioen. Pensioenconsulent Martijn Mulder laat het echtpaar meekijken: wat betekent dat financieel? Met deze verhoging krijgt Leo ruim 2.500 euro netto per maand aan AOW plus pensioen. Vanaf zijn 77e is dat een kleine 2.200 euro, maar dan heeft Esmeralda ook AOW en een klein eigen pensioen. Leo: “Daar ben ik tevreden mee. Het is me nu duidelijker hoe het zit. En ik doe dit liever dan een videogesprek met een van jullie.”
Piloten op de weg
Marcel Vollenbroek stapt binnen. Hij komt van dichtbij, uit Deurningen. Zijn schoonzus Angelique heeft speciaal vrij genomen van haar werk om Marcel bij te staan. “Al die cijfers, zij heeft er veel meer kaas van gegeten.” Marcel (63) wil zo snel mogelijk stoppen met werken, als het financieel haalbaar is. ”Ik heb er gewoon geen plezier meer in. Al die piloten op de weg die, zodra je de grens over bent, vanaf de vluchtstrook zo de baan op komen. Bovendien heb ik prostaatkanker gehad een paar jaar geleden. En wat ook meespeelt, is dat ik mijn vrachtwagenrijbewijs elk jaar opnieuw moet aanvragen vanwege mijn apneu. Daar ben ik echt helemaal klaar mee. Al die controles. Ik kan beter nu gaan genieten dan tot het laatst door blijven gaan. Zo kan ik eens lekker een paar dagen weggaan, of me bezighouden met mijn hobby. Ik heb thuis twee paarden die voor de kar lopen.”
Altijd dezelfde route
Pensioenconsulent Richard vraagt Marcel welk bedrag hij financieel haalbaar vindt. “Zo’n 2.300, 2.400 euro”. Marcel is weduwnaar en van plan alleenstaand te blijven. “Zoals ik het nu voor elkaar heb krijg ik het nooit weer.” De AOW voor een alleenstaande is hoger dan je per persoon krijgt als je samen bent. Bovendien kan Marcel zijn partnerpensioen op nul zetten. De waarde van het partnerpensioen komt boven op het zijne.
Marcel rijdt voor Heisterkamp vier nachten per week DHL-lading naar Antwerpen. Hij rijdt via diverse plaatsen weer terug. “Altijd dezelfde route. Dat doe ik nu zo’n zestien jaar. Daarvoor reed ik 27 jaar voor een drankengroothandel.” Marcel krijgt AOW als hij 67 jaar en drie maanden is. Dat is in juli 2028. Op dat moment krijgt hij zo’n 2.500 euro uit AOW voor alleenstaanden,
het pensioen van de drankengroothandel en het pensioen van Pensioenfonds Vervoer.
Vast bedrag
Maar liever wil hij eerder stoppen met werken. Sinds hij bij Heisterkamp werkt, valt hij onder de cao Beroepsgoederenvervoer en komt hij in aanmerking voor de zwaarwerkregeling. Dat geeft hem drie jaar vóór zijn AOW, vanaf 1 augustus volgend jaar, recht op een vast maandelijks bedrag. Marcel krijgt zo’n 2.150 euro netto per maand als hij dan al een deel van zijn pensioen uit laat betalen, laat Richard op de laptop zien. En dat voor de rest van zijn leven. Stoppen volgend jaar augustus lijkt Marcel een goed plan. “Een jaar is zo voorbij.”
Eerste jaren meer pensioen
Maar dan zit Marcel nog niet op de 2.300, 2.400 euro die hij eerder noemde. Richard stelt voor om uit te rekenen wat een hoog-laag-pensioen kan doen. Richard legt uit: “Ongeveer de helft van de mensen die bij ons komt, zegt ‘Doe mij de eerste jaren van mijn pensioen, tien jaar bijvoorbeeld, maar een hoger bedrag en daarna een lager’. Je kunt tijdens de drie jaar van de zwaarwerkregeling, tot aan je AOW, ook nog eens extra veel pensioen opnemen. Geld om voor je paardenliefhebberij te gebruiken, ik noem maar wat. Dan zou je de eerste drie jaar op ruim 2.500 euro uitkomen, de volgende zeven jaar op ruim 2.000 euro en vanaf je 74e een kleine 2.000 euro.”
Huur- en zorgtoeslag
Marcel: “Misschien kom ik tegen die tijd dan nog wel in aanmerking voor huur- en zorgtoeslag?” Richard: “Als je niet te veel spaargeld hebt.” “Nee, dat zit wel goed.” Volgens de huidige toeslagenregels heeft Marcel vanaf zijn AOW recht op een kleine 300 euro aan huur- en zorgtoeslag. Richard: “Daarmee kom je mooi op jouw gewenste 2.300 euro uit.” Marcel: “Dan gaan we dat doen! Het valt me mee. Je hoort onderweg zoveel verhalen over wat mensen over pensioen zeggen te hebben. Sommige beweren maar liefst vier rooitjes te krijgen de eerste jaren. Dit geeft me duidelijkheid.”
Wat staat er allemaal op je pensioenoverzicht?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!