Open over de overgang
Birgit Haeleydt, is 52 jaar, is getrouwd met Gerdina (52), woont in Geertruidenberg, heeft twee dochters, een zoon en een kleindochter, rijdt bij Hoek Containerbedrijf uit Polsbroek
‘Blijf lekker doorgaan met leven’
Birgit Haeleydt uit Geertruidenberg vroeg zich lange tijd af waar haar vage gezondheidsklachten vandaan kwamen. “Ik herkende de overgang niet, omdat ik dacht dat je dan opvliegers moest hebben. Bij mij was het vooral gewrichtspijn en een heel kort lontje. Het boek van Caroline Tensen over de overgang heeft mij de ogen geopend. Dankzij het advies van een overgangsconsulent en supplementen gaat het nu een stuk beter.”
“Het is hoog tijd dat meer vrouwen informatie krijgen over de overgang. Vrouwen denken soms dat ze minder moeten gaan werken omdat ze allerlei vage klachten krijgen. Ze denken dan misschien aan een burn-out, of vinden dat ze te oud worden voor dit werk. Blijkt dat de overgang de boosdoener is, dan kun je met supplementen of hormonen de klachten een heel stuk verminderen. Zo kun je je werk nog goed doen. Ik raad deze vrouwen echt aan naar een erkende overgangsconsulent te gaan. Dat kan ook zonder verwijzing van de huisarts. De overgang duurt een periode en ik heb van anderen gehoord dat het na die periode weer een stuk beter wordt. Ik wil vooral ook zeggen: ‘Blijf lekker doorgaan met leven’. Dit werk wil ik heel graag tot aan mijn pensioen blijven doen. Ik vind het rijden ontzettend leuk.”
Birgit Haeleydt vervoert zeecontainers voor Hoek Containerbedrijf. Ze rijdt het hele land door. “Mijn vrouw en ik passen op maandag samen op onze kleindochter. Maandagavond na het eten rijd ik naar mijn vrachtauto om daar te overnachten en van dinsdag tot en met vrijdag ben ik onderweg. Ik slaap onderweg in mijn vrachtwagen. Gelukkig krijg ik veel mee van de ontwikkeling van onze kleindochter dankzij beeldbellen.”
“Voor een vrouwelijke chauffeur is het lastig dat er onderweg weinig voorzieningen zijn als schone wc’s en douches. Dat is vooral vervelend als je ongesteld bent of in de overgang zit. Toen ik een jaar of drie geleden allerlei vage klachten kreeg, had ik niet door dat het met de overgang te maken had. Ik dacht altijd: als je niet meer ongesteld wordt, ben je in de overgang. Maar ik menstrueerde nog en had geen opvliegers. Ik was wel heel labiel en was snel geïrriteerd. Ik sliep slecht, zweette ontzettend ’s nachts en had rare dromen. En ik had veel gewrichtspijn in mijn polsen en heupen. Ik voelde me wel tachtig jaar. Mijn huisarts dacht bij mijn klachten niet aan de overgang.”
“Ik ben van alles gaan lezen over de overgang. Zo ontdekte ik Het verboden woord, een boek van Caroline Tensen. Toen viel het kwartje: mijn klachten hebben wél te maken met de overgang. Die periode is bij elke vrouw anders. Begin van dit jaar heb ik een afspraak gemaakt met een overgangsconsulent. Ze raadde me aan magnesium en multivitaminen voor 50 plus-vrouwen te slikken. Dat helpt op het moment goed. Ik kan later eventueel nog hormonen nemen als het nodig mocht zijn.”
“Mijn klachten zijn niet helemaal weg, maar ik kan er veel beter mee omgaan. Soms heb ik nog wel een kort lontje. Dan fantaseer ik bijvoorbeeld dat ik een automobilist ga slaan als die me afsnijdt. Dat had ik eerder nooit, ik moet daar erg aan wennen.”
“Ik ben heel open over mijn overgangsklachten op mijn werk. En dan blijkt dat mannelijke collega’s er helemaal niet moeilijk over doen. Vaak krijg ik de reactie ‘O, daar heeft mijn vrouw ook last van’. Soms krijg ik zelfs tips van hen. Of ik heb adviezen voor mijn collega’s waar hun vrouw wat aan kan hebben. Ik hoor van mannelijke chauffeurs die een dagje ouder worden dat ze ook zo hun klachten hebben. Ze moeten ’s nachts veel vaker hun cabine uit om te plassen. Mijn vrouw Gerdina zit trouwens ook in de overgang. Gelukkig heeft zij er veel minder last van.”
22.000 vrouwen werken in de sector transport en logistiek
8.000 van hen zijn in de overgangsleeftijd (40-60 jaar)
80% van hen heeft lichte tot zware overgangsklachten, blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
Ongeveer 30% loopt het risico om langdurig uit te vallen
Hulp van STL bij de overgang
Informatie en advies
Aandacht voor de overgang op het werk is belangrijk. Dat kan door erover te praten en de klachten te herkennen. STL helpt met informatie en ondersteuning. Denk aan advies van een overgangsconsulent, tipboekjes, workshops en coaching.
Podcast
Actrice en presentatrice Tanja Jess maakte voor STL een podcastreeks over de overgang.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!