“Niet piekeren, maar plezier maken”

In het zonnetje

Martin Lere is een harde werker. Voor zijn werkgever gaat hij door het vuur. “Sinds drie jaar heb ik leukemie en vorig jaar zat ik tegen een burn-out aan. Als er wat is, kan ik bij Arco van Gaalen terecht. Zijn deur staat altijd open.” Vandaar dat Martin zijn baas in het zonnetje zet.

 

Martin Lere is 61 jaar • woont in uit Rotterdam
• werkt sinds 15 jaar bij Transportbedrijf Koos van Gaalen uit Poeldijk

Chronische lymfatische leukemie. Dat is de diagnose die Martin drie jaar geleden te horen krijgt. “De grond zakte weg onder mijn voeten. Kan ik nog wel werken, hoe gaan ze dat bij mijn werkgever Koos van Gaalen oppakken? Dat waren mijn eerste gedachten.” Maar volgens zijn arts kan Martin wel honderd worden met deze ziekte. “Gelukkig maakte ik mij zorgen om niets.” 

‘Het werk is voor ons’

Zijn baas, Arco van Gaalen, geeft Martin hulp die hij nodig heeft. Zo zorgt de planning ervoor dat hij naar alle ziekenhuisafspraken kan. Ook kan hij vrij krijgen wanneer dat nodig is. Arco maakt Martin duidelijk dat zijn gezondheid belangrijker is dan het werk. “Arco zei: ‘Niet piekeren, maar plezier maken. Het werk is voor ons en jij moet voor je gezondheid zorgen.’ En dat zegt hij nog steeds tegen mij. Dat is ook nodig, want ik ben een piekeraar en maak me snel druk.” 

Harde werker

Na het horen van de diagnose leukemie gaat Martin nog harder werken om er maar niet aan te hoeven denken. Hij kan zijn werk niet meer loslaten. Zodra hij de planning voor de volgende dag krijgt, beginnen de radertjes in zijn hoofd te draaien. “Dan ben ik meteen benieuwd voor wie ik moet laden en vraag ik me af hoe laat ik bij mijn auto moet zijn om op te starten.” Arco en zijn collega’s waarschuwen hem dat hij het rustig aan moet doen.

Burn-out

Die waarschuwing blijkt terecht: in het najaar van 2023 eist het piekeren en harde werken zijn tol. Martin zit tegen een burn-out aan. Van de bedrijfsarts en zijn huisarts moet Martin zes weken rust nemen om erger te voorkomen. Met moeite blijft Martin thuis. Daarna bouwt hij het rustig op. Elke woensdag is hij vrij. Arco regelt dat Roy Mols, de hoofdplanner, Martin aan het eind van elke werkdag belt om te vragen hoe het hoe het is gegaan. Dat geeft Martin rust. Martin probeert nu ook wat meer rust in zijn hoofd te krijgen. “Ik kon mij nogal druk maken en had een kort lontje. Ik heb nu geleerd om rustig te blijven en als er echt wat aan de hand is, trek ik aan de bel.”

Nieuwe DAF

Eind vorig jaar verkoopt Arco Martin’s DAF CF. Martin is bang dat hij in een Scania de weg op moet. Maar zijn baas heeft een verrassing. “Ik kreeg de wagen van mijn dromen: een gloednieuwe DAF XG.” Voor Martin is zijn nieuwe wagen een grote blijk van waardering. “Ik heb de beste baas en werk bij het mooiste bedrijf dat er is. Hier waarderen ze je als chauffeur, ze vinden het fijn dat je meedenkt. Ik ga hier nooit meer weg.”


Schijn een lichtje op…

Wil je ook iemand in het zonnetje zetten? Een collega die zorgt voor gekkigheid in het bedrijf? De mentor die jou de fijne kneepjes van het vak leerde? Je partner die thuis alle ballen in de lucht houdt? 

Stuur dan een mail naar info@tonmagazine.nl 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *