Leerbedrijf en Praktijkopleider 2020

Met een mooi evenement zou de verkiezing van praktijkopleider en leerbedrijf van 2020 gevierd worden. Daar stak corona een stokje voor. Toch werden de winnaars gehuldigd, op het eigen bedrijf. 

Praktijkopleider van het jaar

Bob Beijer is praktijkopleider van 2020

“Hij probeert het beste uit iedereen te halen, ook al is daarvoor soms een extra inspanning nodig. Hij biedt kansen, creëert mogelijkheden, geeft niet snel op en laat niemand vallen.” Dat zegt het juryrapport over de praktijkopleider transport en logistiek 2020: Bob Beijer (38) uit Amstelveen.

Negentien deelnemers

Negentien praktijkopleiders deden mee aan de verkiezing. De vakjury*) beoordeelde hen aan de hand van drie zaken: deskundigheid, organisatievermogen en rol als stimulator en inspirator. Dat leverde drie genomineerden op: Bob Beijer van Simon Loos, Bennie Grave (56, uit Delfzijl) van Suez en Tilburger René Vermeer (57) van Versteijnen Logistics. Via sociale media kon op dit drietal gestemd worden. Bob Beijer kwam dus als beste uit de (digitale) bus. 

Voorbeeld voor bedrijfstak

Voorzitter van de jury Gabby Delhaas: “Er kan er maar één de titel winnen. Maar ook de andere twee praktijkopleiders beschouwen we als een voorbeeld voor de bedrijfstak. Leerbedrijven steunen vaak op de tomeloze inzet en het enthousiasme van de praktijkopleiders. Zij zijn van groot belang voor de toekomst van de leerlingen, van de leerbedrijven zelf en van de sector als geheel.”

 

Beste leerbedrijf

NNRD is het beste leerbedrijf van 2020.

Dertig leerbedrijven meldden zich voor de verkiezing. Na een voorselectie bleven er drie kanshebbers over: NNRD (onderdeel van de GP Groot groep) in Drachten en Groningen, Tieleman Transport in Kloosterzande en Aarts Transport in Veldhoven. NNRD ging met de eer strijken.

Unaniem oordeel

De drie bedrijven kregen bezoek van de jury. Die besprak – en bekeek – onder andere de begeleiding van de leerling-werknemer, de rol en de inzet van de praktijkopleider, de investeringen in en innovatie van de opleiding en de samenwerking met de school en andere partijen. Unaniem vond de jury NNRD het beste leerbedrijf van 2020.  

Open cultuur

“Je gunt iedere leerling een bedrijf als NNRD”, zegt juryvoorzitter Gabby Delhaas. “Er heerst een heel open cultuur, waarin de mens centraal staat. Iedereen hoort erbij. De directie is zeer betrokken en loopt mee op de werkvloer. Tekenend is dat ook een van de leerlingen aanwezig was bij het jurybezoek en toelichting kon geven. Kortom: een terechte winnaar.” 


Praktijkleren in coronatijd

Praktijkopleiders en leerbedrijven zorgen ervoor dat jonge mensen het vak op de werkvloer kunnen leren. Voldoende leerwerkplekken zijn belangrijk voor de toekomst van de bedrijfstak. Zit corona dat praktijkleren in de weg?

Vertraging

“Door corona is er vertraging opgetreden in het traject dat leerling-werknemers doorlopen”, zegt Gabby Delhaas. “Normaal gesproken behalen zij in maximaal twee jaar hun vakbekwaamheid. Dat wil zeggen: het mbo-diploma en alle rijbewijzen. Het afgelopen jaar heeft het CBR lange tijd stilgelegen. Mensen konden geen examen doen. Daardoor hebben veel leerlingen nog niet hun rijbewijzen en school kunnen afronden. En dat zorgt er weer voor dat leerwerkplekken bezet blijven door leerlingen die bijna klaar zijn. Startende leerlingen kunnen op dit moment dus minder makkelijk aan een stageplek komen. Ik wil bedrijven dan ook oproepen zich vooral te melden als ze een leerwerkplek beschikbaar hebben”

Leerling-werknemers hoeven niet te wanhopen. Gabby: “We hebben in overleg met sociale partners ervoor gezorgd dat jongeren voor wie de rij-opleiding stagneerde, zo nodig gratis extra lessen kunnen krijgen. We gaan er samen voor zorgen dat ze alsnog goed opgeleid de sector instromen.”

 

Op de foto hierboven juryvoorzitter Gabby Delhaas

*) De jury voor de beste praktijkopleider en het beste leerbedrijf in transport en logistiek bestaat uit: Gabby Delhaas, manager instroom bij Sectorinstituut Transport en Logistiek (voorzitter); Caroline Blom, adviseur strategisch Arbeidsmarktbeleid bij TLN; Huub van den Dungen, vakbondsbestuurder bij FNV.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *