Roken op het werk: ‘Het zijn lange dagen, de verleiding is groot’

Roken op het werk

Binnen roken? Dat kan echt niet meer, zeggen chauffeurs tijdens de TON-belronde. Ze vinden het logisch dat er regels zijn voor roken op het werk. Maar roken in de cabine gebeurt nog wel. “Soms merk ik dat collega’s luchtjes spuiten, zodat de auto toch fris ruikt.”

‘Binnen roken
is niet meer van deze tijd’

Wat zijn de rookregels van jullie bedrijf?

“Op het buitenterrein zijn rooklocaties aangewezen. Binnen en in de cabine mag je niet roken.”

Wat vind jij van roken?

“Ik rook zelf niet. Als mensen roken en de rookregels volgen vind ik dat prima. Ik vind het ook prettig dat roken op kantoor en in restaurants verboden is. Roken vind ik niet meer van deze tijd. Ik wil bijvoorbeeld ook niet dat iemand in mijn auto rookt. Ik heb er trouwens helemaal geen moeite mee als mensen buiten op het terras roken. Het moet ook niet te betuttelend worden.”

Wordt er wel eens in de cabine gerookt?

“Ik weet dat het soms gebeurt. Ik heb een eigen auto waar zelden iemand anders in rijdt. Maar rijd je in de winkeldistributie, dan deel je met meerdere chauffeurs een wagen en is de discussie over roken in de cabine er soms wel.”

Menno Fenneman is chauffeur • is 52 jaar • woont in Grootebroek •werkt bij Simon Loos, Wognum


‘Een rookhol als cabine?
Dat kun je niet maken’

Wat zijn de rookregels van jullie bedrijf?

“Op kantoor en in de vrachtwagens mag niet gerookt worden. Op het buitenterrein mag het wel, maar we willen dat het terrein netjes blijft. Het bedrijf is van mijn man en mij. We hebben nog nooit de vraag van een chauffeur gekregen voor hulp bij stoppen met roken. En ik vind: dat moet iemand ook zelf doen, want stoppen lukt alleen als je er zelf honderd procent achter staat.”

Wat vind jij van roken?

“Het valt me mee hoeveel mensen bij ons roken. Ik denk dat het steeds minder wordt, omdat je als roker toch een beetje in een hoek wordt gezet in de maatschappij. En daarnaast worden sigaretten steeds duurder.”

Wordt er wel eens in de cabine gerookt?

“Tuurlijk, je houdt het niet tegen. Soms merk ik dat collega’s luchtjes spuiten, zodat de auto toch fris ruikt. Alle jongens hebben bij ons een eigen auto, op een paar parttimers na. Wij zeggen altijd: je moet er je huisje van maken. Sommige cabines zouden, met vier ton op de teller, zó weer de showroom in kunnen. De ene chauffeur is wat netter dan de ander. Maar een rookhol als cabine, dat kun je gewoon niet maken.”

Denise van Kuik is planner/mede-eigenaar • is 37 jaar • woont in Hem • werkt bij Van Kuik Transport, De Meern


‘Ik herken het wel:
uit verveling
een sigaret opsteken’

Wat zijn de rookregels van jullie bedrijf?

“Buiten het kantoor en de loods staat een bankje waar je mag roken. En wie wil stoppen met roken kan begeleiding krijgen. Ik vind het goed dat ons bedrijf stoppen met roken stimuleert.”

Wat vind jij van roken?

“Ik kom op een leeftijd dat ik bewuster met mijn gezondheid bezig ben. Ik heb ongeveer zeven jaar sigaren gerookt. Totdat ik longontsteking kreeg en de huisarts me adviseerde om te stoppen. Dat is op eigen kracht gelukt. Ik merkte dat ik me fitter ging voelen. Wel zijn er in de loop van de jaren wat kilootjes bijgekomen. Ik probeer nu af te vallen.”

Wordt er wel eens in de cabine gerookt?

“In de cabine roken mag niet, of je nu wel of geen eigen wagen hebt. De groep die nog rookt wordt steeds kleiner Ik probeer jonge collega’s te bewegen om te stoppen met roken. Hoewel ik het wel herken: op een saai traject steek je uit verveling snel een sigaret op. Het zijn lange dagen, de verleiding is groot.”

Frank Arntz is chauffeur • is 57 jaar • woont in Wijchen • werkt bij Vlotweg Transport, Nijmegen


‘Ik rook zelf,
maar nooit binnen’

Wat zijn de rookregels van jullie bedrijf?

“Binnen geldt een rookverbod, buiten op het terrein is een speciale rookplek. Verder is het verboden om in de auto’s te roken. En het is mogelijk om via de werkgever een cursus ‘stoppen met roken’ te volgen.”

Wat vind jij van roken?

“Ik vind het goed dat er op mijn werk regels zijn, ondanks dat ik zelf rook. Dat doe ik al sinds mijn negentiende. Voordat ik ’s morgens begin, steek ik een sigaret op, ook in de pauze. Maar dat doe ik nooit in mijn eigen auto of in mijn huis. Ik vind die rooklucht zo vies!”

Wordt er wel eens in de cabine gerookt?

“Over het algemeen heb ik een vaste auto. Maar ’s avonds en in het weekend rijden ook anderen in die wagen. Ik rook een keer een sigarettenlucht vermengd met deodorant. Ik heb de chauffeur erop aangesproken, en daarna is het niet meer gebeurd. Ik vind dat je je werkplek netjes moet houden.”

Frank Niezink is chauffeur • is 41 jaar • woont in Wierden • werkt bij Tielbeke, Lemelerveld


‘Melding in de boordcomputer’

Wat zijn de rookregels van jullie bedrijf?

“Buiten hebben we een rookplek. In de kantine, op kantoor en in de garage geldt een rookverbod. In de wagen ook, maar er wordt niet moeilijk over gedaan als je in je eigen auto rookt. Rijd je in de auto van een ander, dan verschijnt er een melding in de boord­­­­computer: ‘Dit is niet uw vaste wagen: u moet deze schoon achterlaten en er niet in roken’.”

Wat vind jij van roken?

“Ik rook sinds mijn tienerjaren. Vroeger kon je overal een sigaret opsteken. Nu wordt roken flink ontmoedigd door de hoge prijzen en doordat het op veel plekken niet mag. Dat zet me wel aan het denken. Ik overweeg om mee te doen met Stoptober: dan rook je de hele maand oktober niet.”

Wordt er wel eens in de cabine gerookt?

“In mijn eigen cabine rook ik wel. Meestal steek ik een sigaret op uit verveling. Maar ik zorg er wel voor dat er geen as valt en houd alles elke dag goed schoon. Als een collega niet rookt, dan houd ik daar ook altijd rekening mee.”

Ella de Groot is chauffeur • is 54 jaar • woont in Stellendam • werkt bij H.N. Post en Zonen, Pijnacker


‘Binnen het uur hoofdpijn in rokerswagen’

Wat zijn de rookregels van jullie bedrijf?

“In het chauffeurshandboek staat dat je niet mag roken op de werkplek en in de cabine. Dit wordt niet echt gecontroleerd. Maar ik denk dat je er wel op wordt aangesproken als iemand er een punt van zou maken.”

Wat vind jij van roken?

“Ik heb nooit gerookt. Zolang ik er zelf geen last van heb, moet iedereen doen waar -ie zin in heeft. Maar als ik terugkom van vakantie en iemand blijkt als een schoorsteen in mijn auto te hebben gerookt, dan word ik daar niet vrolijk van. Ik vind het stinken.”

Wordt er wel eens in de cabine gerookt?

“In mijn wagen niet. Ik reed een keer naar Italië in de auto van iemand anders. Daar was in gerookt, en binnen het uur had ik zware hoofdpijn. Maar ik kon daar niets van zeggen, want het was mijn auto niet.”

Mark Kottrik is chauffeur • is 44 jaar • woont in Gorinchem • werkt bij E. van Wijk, Giessen


Wil je hulp bij stoppen met roken?

Dat kan gratis als je binnen de cao Beroepsgoederenvervoer werkt.
Meer info en aanmelden via STL 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *