Pensioen: “Eigenlijk zal het me worst wezen”

Pensioenverhaal

Ik ben er nog helemaal niet mee bezig”, en “Eigenlijk zal het me worst wezen”. Dat zeggen twee jonge chauffeurs over hun pensioen: Koen (26) en zijn zus Lisa (22) ter Haak. Vader Imre (58), ook chauffeur, is al een stuk dichter bij de pensioenleeftijd. Maar ook hij denkt er niet over na: “Ik doe mijn werk nog veel te graag.” Toch is hij nieuwsgierig hoe hoog zijn pensioen zal zijn. De jonkies schuiven aan bij het gesprek met pensioenconsulent Michael Bührs van Pensioenfonds Vervoer.

Vader, zoon en dochter rijden bij hetzelfde bedrijf: Van ’t Kruis Bulk Logistics in Nieuwveen. Ze maken zo’n zeventig uur per week met bulktransport naar boerderijen en veevoerbedrijven in de Benelux en Frankrijk. Moeder Sandra (53) heeft door de week het rijk alleen thuis. “Dat is ongezellig, maar levert me ook rust op. En dat is vooral de laatste vier jaar belangrijk, sinds ik long covid heb. Ik zit nu op ongeveer de helft van de conditie die ik voor mijn ziekte had. In het weekend is iedereen thuis. Dan helpen ze met wassen, stofzuigen en koken.”

Huidige regels: grote reserve

Voor Koen en Lisa duurt het nog ruim veertig jaar voor ze AOW en pensioen krijgen. “Wist je dat je ongeveer een halve dag van de week werkt voor je pensioen?” vraagt pensioenconsulent Michael Bührs van Pensioenfonds Vervoer. Een groot deel van de pensioenopbouw van de kinderen valt onder de nieuwe regels voor het pensioen. “Wanneer die verandering voor Pensioenfonds Vervoer ingaat, is nog niet duidelijk”, vertelt Michael. “Maar dat zal vóór 2028 gebeuren. Met de huidige regels moeten we flinke reserves aanhouden om het pensioen zo zeker mogelijk te stellen. We mogen de pensioenen pas verhogen als die reserves een bepaalde grootte hebben. Daardoor konden we de pensioenen lange tijd niet verhogen, ondanks de winst die we de meeste jaren maakten op de beleggingen.”

Nieuwe regels: pot met eigen kapitaal

“Jonge mensen bouwen weinig pensioen op, terwijl hun inleg wel lang wordt belegd. Dat is met de nieuwe regels anders. Iedereen krijgt een eigen pensioenpot: een kapitaal voor pensioen. Je ziet hoeveel geld er naar die pot gaat en wat het beleggen voor jouw pensioenpot oplevert. Het pensioen dat je hebt opgebouwd, zetten we om naar een kapitaal. We kijken goed naar de waarde, zodat er geen geld verloren gaat. Dat is het kapitaal waarmee je start als het nieuwe pensioenstelsel ingaat.”

Duidelijk overzicht

“De reserve is straks vooral bedoeld voor de pensioenen die we al uitbetalen. Omdat we een kleinere reserve aanhouden, kunnen de pensioenen sneller omhoog. Het is dan ook de bedoeling dat de nieuwe regels meer pensioen opleveren. Op weg naar je pensioen gaat de inschatting van je uiteindelijke pensioen wel meer schommelen. Als de beleggingen goed gaan, zie je dat direct terug in het kapitaal voor je pensioen. En zit het tegen, dan zie je dat ook.” Imre: “Zo’n duidelijk overzicht van wat je hebt opgebouwd aan pensioenkapitaal spreekt me wel aan.”

Sparen levert te weinig op

Pensioenconsulent Michael: “Beleggen is nodig. Sparen zou niet genoeg opleveren voor een goed pensioen. Dat is al jaren zo. Ook in de nieuwe pensioenregeling denken we heel goed na over de risico’s die we nemen. Verder bouwen we het risico af naarmate je ouder wordt. Daarmee voorkomen we zoveel mogelijk dat je grote schommelingen hebt in je verwachte pensioen als je bijna met pensioen gaat.”

AOW-leeftijd stijgt

Zoals het er nu naar uitziet, krijgt Lisa AOW als ze 70 is en Koen als hij 69 jaar en negen maanden is. Vader Imre krijgt AOW als hij 67 jaar en drie maanden is. Michael: “De AOW-leeftijd gaat omhoog. Vijf jaar voordat je AOW krijgt weet je wat de definitieve datum is.” Lisa: “Tot mijn zeventigste? Zo lang kan ik dat zware werk toch niet doen! Ik denk dat ik gewoon neerval op mijn werk, zo lang moet ik werken.” Michael: “Voor jou is het dan misschien een idee om drie jaar vóór je AOW twee dagen te gaan werken en je inkomen aan te vullen door je pensioen deels al in te laten gaan. Dat kan vanaf je vijfenvijftigste.”

Slimme zet

Hoeveel pensioen hebben Koen en Lisa opgebouwd op hun AOW-leeftijd? Ze zijn allebei single. Michael: “We weten nog niet wat jullie pensioen gaat doen met de nieuwe regels. Maar gaan we uit van de huidige regels, en jullie blijven alleenstaand, dan heeft Koen zo’n 3.300 euro netto per maand aan pensioen inclusief AOW. Voor Lisa gaat het ook die kant op.” Koen: “Ik heb pas een huis gekocht. Niet omdat ik zo nodig bij mijn ouders weg wil, maar om te investeren voordat huizen echt onbetaalbaar worden.” Michael: “Dat is een heel slimme zet, al is dat voor veel mensen in de huidige woningmarkt lastig. Je hebt daardoor als je AOW en pensioen krijgt veel lagere woonlasten.”

Rekensom

Imre krijgt, zoals het er nu naar uitziet, zijn AOW in maart 2034. Dan is hij 67 jaar en drie maanden. Pensioenconsulent Michael maakt een optelsom. “Imre, jij hebt acht jaar als gevangenisbewaarder gewerkt. Het pensioen van het gevangeniswezen én dat van het Pensioenfonds Vervoer brengt inclusief AOW 2.200 euro netto per maand op.” Sandra werkt sinds haar zeventiende in de zorg met een klein contract. “Als Sandra AOW krijgt en pensioen van haar werk in de zorg, komen jullie samen op ongeveer 4.000 euro uit”, berekent Michael. Imre: “Op dat bedrag had ik zo’n beetje gehoopt.”

Zwaarwerkregeling

Ze praten ook over de zwaarwerkregeling. Die geeft mensen met een zwaar beroep de kans om maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd te stoppen met werken, met een uitkering van 2.182 euro bruto per maand. Dat bedrag geldt als je fulltime hebt gewerkt. Michael: “Ik weet niet of deze regeling nog bestaat als Koen en Lisa over veertig jaar met pensioen willen. Misschien is er dan een groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs en geldt de regeling niet meer. Maar Imre, jij kunt er wel gebruik van maken als je ruim 64 bent.” Sandra wil weten of haar man dan nog deels kan blijven werken. Dat mag niet als je gebruikmaakt van de zwaarwerkregeling, vertelt Michael. Minder werken wil Imre nog niet. “Ik houd van mijn werk en kom op leuke adressen. En ik heb een heel goede werkgever. Toen Sandra long covid bleek te hebben, kregen we veel medewerking van hem.”

Met de camper door Scandinavië

“Je kunt tegen die tijd één of twee dagen minder gaan werken”, zegt Michael.
“Je laat je pensioen dan al voor een deel ingaan.” Maar dat lukt niet, zegt Imre:
“In het internationale bulkvervoer is zo’n korte werkweek lastig.” “Of je gaat drie weken werken en neemt dan een week vrij”, stelt Michael voor. “Het gaat mij erom dat je weet dat je je pensioen kunt gebruiken om al vóór je AOW-leeftijd minder te werken.” Lisa roept uit: “O nee, dan gaat -ie natuurlijk met ons mee op de vrachtwagen, dat wil ik niet hoor.” Imre fantaseert over een camper, om een aantal maanden mee door Scandinavië te trekken tegen die tijd. “Lijkt me prachtig. Daar komen wij nooit met de vrachtwagen.”


Ze stonden al eerder in TON, de familie Ter Haak.
lees dat artikel hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *