Hobby’s van lezers: Plaatjes draaien

Hobby’s van TON-lezers

“Mijn werk is mijn hobby”, zegt bijna elke chauffeur. Maar voor sommigen is er meer. De één trekt tussen twee losadressen even snel de hardloopschoenen aan, de ander maakt in de vrije uren enorme Lego-bouwsels. Anton Briene is in zijn vrije tijd dj.

Anton Briene is 52 jaar, woont in Ingen, vrachtwagenchauffeur bij Vonk en Co uit Tiel

‘Het begon met plaatjes draaien bij onze zendpiraat’

Overdag zit Anton achter het stuur van een vrachtwagen van transport­­bedrijf Vonk en Co. Hij vervoert witgoedapparatuur door het hele land. Maar op vrijdag- en zaterdagavond vind je hem gegarandeerd achter één van zijn draaitafels op een bruiloft, verjaardag of bedrijfsfeest.
“Een feest is voor mij geslaagd als ik de dansvloer vol krijg.”

Anton draait vanavond op een bedrijfsfeest in Breukelen. Als hij aankomt, regent het pijpenstelen. Hij is er al vroeg om zijn draaiset en de verlichting op te bouwen.

“Ik ben de hele dag met muziek bezig”, vertelt Anton. “Om bij te blijven luister ik in de vrachtwagen naar Radio NL, Sky Radio, Radio 538, noem maar op. Als ik geboekt ben voor een feest, gaat er een hoop tijd zitten in de voorbereiding. Vooraf vraag ik de mensen voor wie ik ga draaien om hun top 10 van favoriete nummers. Op mijn laptop heb ik mapjes met nummers uit de jaren 70, 80, 90 en uit de top 40.” 

Engelbewaarder

“Op het feest zelf sta ik ter plekke te mixen. Mensen kunnen bij mij ook nummers aanvragen. Afgelopen jaar werd op elk feest het nummer De Engelbewaarder van Marco Schuitmaker aangevraagd. Vaak meerdere keren op een avond.

Mijn eigen muzieksmaak? Ik vind Hazes mooi, de Snollebollekes, Stef Ekkel, René Karst. En o ja, ik ben vijf keer bij Prince geweest. Mijn vrouw is groot fan. En toen we elkaar leerden kennen toen we zestien waren, werd ik dat ook.”

De dansvloer op

“Het maakt me niet zoveel uit waar ik draai. Bruiloften zijn altijd goed, want daar wil iedereen graag dansen en feestvieren. Op een verjaardagsfeest maak je nogal eens mee dat mensen veel staan te praten omdat ze elkaar een tijd niet hebben gezien. 

Elk feest is weer anders. Er is niet één formule. Wel probeer ik altijd het ‘gouden nummer’ te vinden waarmee ik de mensen de dansvloer op krijg. De muziek moet zichzelf verkopen. Ik praat de nummers niet aan elkaar.”

Zendpiraat 

Het zat er al vroeg in, de liefde voor het plaatjes draaien. Als kind heeft Anton samen met zijn broer een geheime zender in een klein kamertje in het rijtjeshuis van zijn ouders. Bij deze zendpiraat draait Anton de middaguurtjes aan elkaar. Rijdt de peilwagen door de buurt, op zoek naar illegale zenders, dan worden de jongens getipt door de buren. De broers draaien vooral Nederlandstalig. Wat later, op feestjes van zijn voetbalclub, draait Anton voor het eerst als dj. Net als op de camping in Ingen, waar hij de muziek verzorgt bij spooktochten. Hij koopt mixapparatuur, verlichting en rookmachines. 

Eindmusical

In 2016 begint Anton met het verzorgen van kinderdisco’s. Bij de vriendinnetjes van zijn dochter informeert hij welke muziek ze leuk vinden. “Ik had weinig ervaring, maar ben het gewoon gaan doen, voor groepen van 6 tot 12 jaar en van 12 tot 17 jaar. Ook werd ik gevraagd om te draaien tijdens de eindmusical van groep acht van de basisschool. Dat doe ik komend jaar al voor de tiende keer. Daarna kwamen de eerste ouders met de vraag of ik kon draaien op hun feestje.

Ik kocht een betere geluidsset en toen kwam corona. Na twee jaar corona bleek die set kapot. Met de aanschaf van een nieuwe en duurdere geluidsset heb ik me gelijk ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en me aangemeld bij landelijke boekingsbureaus.”

Adrenaline

“Mijn bedrijf loopt heel goed. Ik pak alleen feesten aan binnen een uur rijden vanaf mijn woonplaats. Want als ik vanaf ’s morgens vijf uur zo’n twaalf of dertien uur heb gereden, zit ik al aardig tegen de grens van mijn kunnen aan. Maar het draaien geeft me enorm veel adrenaline. Ik doe het met plezier. Mijn baas werkt trouwens ook heel erg mee. Als ik op vrijdag draai, zorgt de planner dat ik vroeg in de middag terug ben. Vonk en Co is een heel sociaal bedrijf.”


Benieuwd naar Antons bedrijf?
Kijk op 
djanton.nl

Heb jij een collega met een leuke hobby? Mail TON Magazine.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *