“Meer in het moment leven” 

pensioen in zicht

Rina Hoekstra-Zuidema is 56 jaar woont in Haskerhorne werkt bij Simon Loos is getrouwd met Siep (58 jaar) drie zonen van 28, 25 en 22 jaar krijgt AOW in november 2034

Het duurt nog ruim tien jaar voor ze haar AOW krijgt. Voor Rina Hoekstra was pensioen altijd ‘iets in de verre toekomst’. Maar nu komt het dichterbij: ze wil tegelijkertijd met haar twee jaar oudere echtgenoot met pensioen. Ze vraagt tips aan de pensioenconsulent van Pensioenfonds Vervoer.

Rina is van vele markten thuis. Zo rijdt ze elke zondag een rit voor Simon Loos en werkt ze 32 uur per week bij Scania in Joure. Haar functie is Service Advisor. Dat houdt in dat ze de reparatie en het onderhoud aan vrachtauto’s coördineert en met klanten overlegt. Samen met een collega stuurt ze de monteurs in de garage aan en houdt ze de personeelsplanning bij. Hiervoor werkte Rina 28 jaar bij de Rabobank. En samen met haar man is ze sinds 2017 vrijwilliger bij het Team Logistiek van de Alpe d’HuZes. In een colonne met ruim dertig vrachtwagens vervoert ze alles wat nodig is naar de alp en weer terug. 

Gezellig meerijden

Vrachtwagens spelen een grote rol in het gezin Hoekstra. Man Siep is chauffeur bij Simon Loos en de twee oudste zonen hebben ook hun groot rijbewijs. De vader van Rina was chauffeur en haar moeder haalde haar groot rijbewijs om af en toe gezellig mee te rijden met haar man. Voor Rina zelf is het rijden “een uit de hand gelopen hobby die ook nog geld oplevert.” Fulltime chauffeur wil ze niet zijn. “Ik zou het klantencontact te veel missen. Juist de combinatie van alles trekt me aan. Rijden is voor mij nu puur ontspanning.”

Altijd maar werken

Het duurt nog even, maar de AOW-leeftijd voor Rina en Siep komt dichterbij. “Siep kreeg drieënhalf jaar geleden prostaatkanker. Het gaat nu gelukkig goed met hem, maar we willen wel meer in het moment gaan leven. Want waarvoor zijn we anders nu zo hard aan het werk? Het is altijd maar werken-werken.” Rina wil daarom gelijk met Siep met pensioen. Ze is dan 65 en een half jaar. 

Wat gaan de harde werkers doen als ze met pensioen zijn? Rina: “Veel boeken lezen en weekendjes weg. De elektrische fiets achter op de auto en gáán. Meer tijd hebben voor elkaar, zeker nu we met onze neus op de feiten worden gedrukt. Het leven is zo betrekkelijk.”

Aanvulling

Rina legt haar wens voor aan pensioenconsulent Ben Kerkhof van Pensioenfonds Vervoer. 

Ben vertelt haar dat ze zelf kan beslissen wanneer ze met pensioen gaat. “Op pfvervoer.nl kun je een pensioenplan maken.” Ben laat het Rina zien op de laptop. Als ze haar pensioen in wil laten gaan zodra Siep AOW krijgt, heeft Rina nog geen AOW. Dat krijgt ze pas als ze 67 jaar en drie maanden is. Hierdoor heeft ze de eerste periode – tot ze AOW krijgt – een lager inkomen. Maar daar is een mouw aan te passen.

Ben: “Je kunt je pensioen aanvullen totdat je AOW krijgt. Je betaalt de aanvulling met een deel van je eigen pensioen. Je pensioen van Pensioenfonds Vervoer is daardoor iets lager als je eenmaal AOW krijgt. Maar bij elkaar is het dan vaak nog steeds hoog genoeg. De AOW is op dit moment ruim 900 euro. In je pensioenplan kun je zelf stoeien met de hoogte van de aanvulling. Je ziet meteen welke bedragen je ontvangt.” 

Extra pensioen

In het pensioenplan dat Ben met Rina maakt, staat ook welk bedrag Siep krijgt als Rina overlijdt. Ben: “Dat partnerpensioen kun je omzetten in een hoger pensioen voor jezelf. Als je al het partnerpensioen omzet, krijg jij extra pensioen erbij, maar jouw partner niets als je overlijdt. Je partner moet daarom meetekenen als je deze keuze maakt.”

Ben zet het partnerpensioen op nul. Dat scheelt Rina een paar tientjes in haar pensioen. Rina komt zo uit op zo’n 1.500 euro netto per maand in haar pensioenplan. “Dat ik het partnerpensioen zo kan omzetten, is wel mooi. Daar ga ik over nadenken. Belangrijk is wel dat Siep goed kan rondkomen als ik overlijd. En Siep profiteert er natuurlijk ook van als ik extra pensioen krijg.”

Tegen die tijd ontvangt Rina ook pensioen van de Rabobank en van het Pensioenfonds Metaal en Techniek dat ze nu opbouwt bij Scania. Haar pensioen bij Pensioenfonds Vervoer is de kleinste pot. En haar man bouwt natuurlijk zijn eigen pensioen op. “Al met al hebben we genoeg als we met pensioen gaan.”

Waardeoverdracht

Het opgebouwde pensioen bij de Rabobank wordt soms verhoogd, zoals ook Pensioenfonds Vervoer dat doet. Rina kan het opgebouwde bedrag dat bij Rabobank Pensioenfonds staat over laten zetten naar Pensioenfonds Vervoer als ze dat wil. Ben: “Op pfvervoer.nl staat onder het kopje ‘downloads’ het formulier ‘waardeoverdracht vrijblijvende offerte’. Als je dat invult, vragen wij de waarde van jouw pensioen bij Rabobank Pensioenfonds op.

Als het pensioenfonds de waardeoverdracht toestaat, maakt Pensioenfonds Vervoer een offerte. Het bedrag dat je erbij krijgt aan opgebouwd pensioen kan hoger of lager uitvallen dan wat je had staan bij Rabobank Pensioenfonds. Dat komt doordat regelingen verschillen. Kijk goed naar wat er allemaal geregeld is en de financiële gezondheid van een pensioenfonds. Je beslist vervolgens zelf of je de waarde van je pensioen over laat zetten of niet.” Rina: “Ik wil die offerte wel aanvragen en kijken wat eruit komt.”

Gewoon de berg op

Tot haar pensioen blijft Rina bij Scania werken. Het liefst drie dagen in plaats van vier. Daarnaast blijft ze met veel liefde haar zondagse rit maken. Vaak rijdt Siep met een Simon Loos-vrachtwagen achter haar. Rina voorop, want ze houdt niet van volgen. Samen staan ze voor deze rit op om 00.15 zaterdagnacht. Om 01.30 uur laden ze bij Smeding Groenten en Fruit in Sint Annaparochie. Lossen doen ze tussen vijf en zes ’s ochtends in Rotterdam.

Het mooie van het rijden vindt Rina de verantwoording voor het grote materiaal en het manoeuvreren met de vrachtwagen. “Zoals in juni bij de Alpe d’HuZes. De allereerste keer waren we met twee vrouwelijke chauffeurs tussen de mannen. Onderaan de alp krijg je volop adviezen. Superlief van die mannen. Maar we rijden als vrouwen gewoon die berg met alle bochten op. Staan we daarboven tussen al die kerels en zeggen tegen elkaar: ‘Yes! We hebben het gedaan!’”

 Niet volgen, maar vooroprijden 

 


Pensioenplan maken

Op pfvervoer.nl kun je een pensioenplan maken. Je krijgt meteen de bedragen te zien die daarbij horen. Je ziet ook hoe hoog het partnerpensioen is voor je partner als jij overlijdt. Als je geen partner hebt, wordt het partnerpensioen omgezet in extra pensioen voor jouzelf. 

Hoe maak je dit plan? 

Op de site vul je je DigiD in. Daarna krijg je een overzicht met je opgebouwde pensioen, je AOW-leeftijd en het netto pensioen dat je per maand krijgt vanaf je AOW-leeftijd. De AOW-leeftijd staat voor de komende vijf jaar vast, daarna kan die (iets) omhooggaan. Het moment waarop je je pensioen laat ingaan, kies je zelf. Dat kan al vóór je AOW krijgt, vanaf je 55e.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *