Groepsportret leerlingen Management Transport en Logistiek
Groepsportret
Beginpunt Tilburg – bestemming wereld
Je bent jong en je wilt de wereld veroveren. Dan begin je met een studie waarmee je overal terecht kunt. Vijf leerlingen van de bol-opleiding Management Transport en Logistiek en hun docent kijken verschillend tegen de school én de logistiekbranche aan. Maar over één ding zijn ze het eens: deze opleiding is een goed startpunt.
Nick van Zelst is 18 jaar 🛞 tweedejaars 🛞 woont in Tilburg 🛞
‘Het liefst kom ik zelf in actie’
“Mijn oom bracht me op het idee van deze opleiding. Hij vertelde verhalen over zijn werk in het magazijn waar hij mensen aanstuurt. Dat sprak me aan, dus ging ik naar een open dag. De sfeer op school is goed. De klassen zijn klein. Daardoor is het rustig en kan ik me goed op mijn werk focussen. Het eerste jaar ging ik één dag per week naar school en had ik vier dagen per week stage. Ik vond het oké, maar de afwisseling van dit tweede jaar bevalt me beter. Nu hebben we drie dagen school en twee dagen stage.
Die stageplek regel je zelf bij een erkend leerbedrijf. Ik zat dit jaar bij Versteijnen Logistics in Tilburg. Daar verzamelde ik informatie om mijn opdrachten te kunnen maken. Ik keek mee bij onder andere de planning en in het magazijn. Dankzij de stage weet ik nu hoe het is om in de logistiek te werken. Als ik in deze branche blijf, zou ik later een leidinggevende functie willen. In het magazijn werken is niets voor mij. Het voelt alsof je daar alles krijgt opgedragen. Terwijl ik graag zelf actie onderneem.
Mijn plan is om na mbo-4 naar het hbo te gaan. Al weet ik nog niet naar welke opleiding. Ik zit eraan te denken om buiten de sector te kijken. Van de andere kant: er is in de logistiek meer mogelijk dan je denkt. Zelfs in de dierentuin heb je te maken met logistiek!”
‘Bijbaan in de logistiek sinds mijn vijftiende’
Daan Meesters 🛞 is 17 jaar 🛞 eerstejaars 🛞 woont in Tilburg
“Vanaf groep 1 van de basisschool zei ik al dat ik chauffeur wilde worden. Terwijl niemand in mijn familie dat werk doet. Ik ben altijd met vrachtwagens bezig en heb als bijbaantje vroeger vrachtwagens gewassen. Toch heb ik na overleg met mijn ouders besloten eerst deze opleiding te doen. Want je hebt tegenwoordig overal een diploma voor nodig. Zo heb ik een goede basis. Stel, ik ben straks veertig en ik vind het niet meer leuk om chauffeur te zijn, dan heb ik met dit diploma een plan b.
Sinds mijn vijftiende heb ik een bijbaantje bij ID Logistics in Tilburg. Daar verzorg ik bestellingen en help ik met laden en lossen. Ik heb echt passie voor deze branche. Daardoor merk ik dat ik op school vooroploop. De opleiding gaat veel meer over warehouses dan over transport. Als je één keer zo’n warehouse van binnen hebt gezien, dan weet je het wel. Toch wil ik de opleiding wel afmaken.
Ik gok dat ik op mijn negentiende mijn vrachtwagenrijbewijs heb. Tijdens de open dag hier op school mocht ik een klein stukje rijden. En op mijn stageadres reed ik de wagens de wasstraat in. Na deze opleiding wil ik een opleiding van een jaar doen om meer te leren over de kennis en techniek van het chauffeursvak. Bijvoorbeeld hoe je lading vastzet. Ik weet nog niet waar ik straks wil rijden. Als je in Nederland werkt als chauffeur, ben je elke avond thuis. Maar het buitenland lijkt me ook wel wat.”
‘De zeevaart in of een eigen bedrijf’
Kacper Kotarski 🛞 is 20 jaar 🛞 eerstejaars 🛞 woont in Tilburg 🛞
“Ik kom uit Polen en ben nu tien jaar in Nederland. Ik heb gekozen voor de logistiek omdat het niet te moeilijk is en tegelijk goed verdient. Zo kan ik sparen voor mijn hobby’s. Zoals reizen en met de metaaldetector op pad gaan. Deze opleiding is mijn eerste keuze, al ben ik ook naar de open dag geweest van de opleiding tot metaalbewerker. De logistiek sprak me toch meer aan. Zonder logistiek staat de wereld stil. Overal waar mensen zijn, moeten producten vervoerd worden.
Dit jaar deed ik mijn snuffelstage bij de Termeer Groep in Tilburg: bestellingen klaarzetten, orders verzendklaar maken en bestellingen die retour komen nakijken. In het tweede jaar wil ik meer de transportkant op omdat ik door mijn bijbaantjes al vaker in het magazijn heb gestaan.
Ik zou wel planner in het wegtransport willen worden. Of in de zeevaart, dat lijkt me ook interessant. Ik houd van grote uitdagingen. Dit schooljaar was voor mij aan de makkelijke kant. Na deze opleiding wil ik doorstuderen, misschien meer richting marketing. Dan kan ik mijn kennis van logistiek combineren met de markt. En misschien op termijn wel mijn eigen transportbedrijf openen!
Je moet een goed plan hebben. Maar een Pools spreekwoord, vrij vertaald, zegt: ‘een man kan plannen, maar God gaat lachen’. Dat betekent dat je nooit weet hoe je leven loopt. Ik zie mijn toekomst niet in Nederland of in Polen. Ik zou graag de wereld over reizen. Met een logistieke achtergrond kan ik overal terecht.”
‘Hier kun je alle kanten mee op’
Joost Beaard 🛞 is 17 jaar 🛞 eerstejaars 🛞 woont in Waalwijk 🛞
“Ik werkte al op jonge leeftijd mee in het magazijn van de houthandel van mijn vader. Dus de opleiding ligt voor de hand. Daarnaast wilde ik een studie doen die niet heel bekend is onder jongeren. Volgens mij heb ik goed gekozen, omdat ik hier alle kanten mee op kan. En er is veel vraag naar mensen in de logistiek. De opleiding is interessant. Elke periode hebben we een project over een bepaald thema. Bijvoorbeeld over hoe de logistiek er in 2030 uitziet, met AI en robots.
Van februari tot en met eind april liep ik vier dagen per week stage bij Morentz in Waalwijk op de shipping-afdeling. Daar kreeg ik taken die te maken hadden met transport en magazijn. Ik leerde bijvoorbeeld hoe het transport per boot of vliegtuig gaat. De stage beviel zo goed dat ik er buiten schooltijd nog steeds werk. Ik ben ‘allround medewerker’. Dat betekent dat ik ingezet word bij allerlei klussen. Komend jaar loop ik twee dagen per week stage. Die mag ik waarschijnlijk ook bij Morentz doen. Die afwisseling tussen school en werk spreekt me aan. Hoewel ik moest wennen aan de lange werkdagen van acht tot vijf.
Als ik deze opleiding af heb, wil ik naar het hbo. Waarschijnlijk in de richting marketing en logistiek om meer te leren over de commerciële kant van de logistiek. Dat is bijvoorbeeld weer nuttig bij het organiseren van festivals.”
‘Logistiek is overal’
Niek Langerak 🛞 is 17 jaar 🛞 tweedejaars 🛞 woont in Udenhout 🛞
“Mijn vader werkt bij een logistiek bedrijf als ICT-manager. Hij vertelde dat de logistiek een fijn breed werkterrein is. Daarom ben ik naar een open dag gegaan. Ik ging ook naar de open dag van de elektrotechniek, want die opleiding doet mijn broer. Maar dat past niet bij me, ik ben niet zo handig met elektra. Deze logistieke opleiding is heel allround. Je hebt overal in de wereld te maken met logistiek: in een ziekenhuis, maar ook bij een voetbalclub bijvoorbeeld.
Ik doe het liefst de praktijkvakken op deze school. Vakken als rekenen en Engels, daar geef ik niet veel om. Het eerste jaar stagelopen vond ik best zwaar. Ik had nog nooit tien weken achter elkaar volle bak vier dagen per week gewerkt. Ik liep stage bij Bergen Logistics in Den Bosch. Dat is me goed bevallen. Ik heb er veel kunnen doen en zien. Zo ben ik met de vrachtwagen mee geweest en mocht ik ook met de financieel manager meekijken. Ik kon proeven van alle onderdelen van het bedrijf om te zien hoe het werkt.
Volgend jaar ga ik een hbo-cursus handel van een paar maanden erbij doen. Daarna wil ik een hbo-opleiding in die richting gaan volgen. Logistiek en handel gaan goed samen. Dat lijkt mij dus een uitstekend totaalpakket voor een baan. Ik heb liever een leuke baan die minder geld oplevert dan dat ik veel verdien maar mijn werk saai vind.”
‘Mensen kunnen niet mislukken’
Peter Paul van der Schoot 🛞 is 63 jaar 🛞 docent Transport en Logistiek, ROC Tilburg 🛞 woont in Tilburg 🛞
“Toen ik in 1988 als docent afstudeerde lagen de banen in het onderwijs niet voor het oprapen. Dus ging ik het bedrijfsleven in. Ik werkte bij diverse organisaties in verschillende functies. Ik volgde ook een opleiding tot exportmanager en begeleidde stagiairs. Eén van de stagebegeleiders vroeg of ik interesse had om ’s avonds les te geven bij ROC Tilburg. Dat sprak me aan.
De paar uurtjes in de week groeiden uit tot veel uren en in 2000 moest ik kiezen tussen mijn drukke baan en het onderwijs. Ik koos voor de school en begon bij de opleiding economie. In 2009 maakte ik de switch naar Transport en Logistiek.
In de loop van de jaren is het vak veranderd, onder andere door technologische ontwikkelingen. Ondanks automatisering en digitalisering zijn er nog steeds veel mensen in deze sector nodig. Het is jammer dat logistiek geen vast onderdeel is van het lesaanbod op de middelbare school. De afgelopen jaren is het leerlingenaantal op onze opleiding langzaam teruggelopen. Terwijl Tilburg, Moerdijk en Waalwijk echte logistieke hotspots van ons land zijn.
Leerlingen zijn voor mij geslaagd als ze hun pad vinden. In die zin kunnen mensen niet mislukken. Ze nemen alleen een andere weg. Soms stroomt iemand uit om te gaan werken of aan een andere opleiding te beginnen. Dan krijg ik een paar jaar later via LinkedIn een berichtje met de vraag of ik tóch een stageadres in de logistiek weet. Ik vind het mooi als ik iemand op die manier kan helpen.”
Over Management Transport en Logistiek
De opleiding Management Transport en Logistiek van ROC Tilburg duurt drie jaar. Na twee jaren basisopleiding volgt in jaar drie de verdieping. Leerlingen maken de keuze tussen de specialisaties ‘Logistiek supervisor’ en ‘Specialist Transport en Logistiek’. De specialisatie ‘Logistiek supervisor’ richt zich vooral op het vak van warehousemanager. ‘Specialist Transport en Logistiek’ bereidt voor op onder andere een baan als planner.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!