“Binnen drie weken was ik hem kwijt”

Partnerpensioen

Guus Beuting was nooit ziek. In juni zou hij 25 jaar op de vrachtwagen zitten. Het mag niet zo zijn: in februari 2023 krijgt hij te horen dat hij maag- en leverkanker heeft. Hij overlijdt drie weken na deze mededeling. Guus is dan 62 jaar. Gelukkig kan het echtpaar nog net voor zijn overlijden een hoger partnerpensioen regelen voor echtgenote Annerose.

 

Guus keek nooit naar zijn pensioenoverzichten. In de laatste weken voor zijn overlijden herinnert Annerose zich de brief van het pensioenfonds die haar man kreeg toen hij 62 werd. In die brief stond dat Guus welkom was om een keer te praten over zijn pensioen en wat er allemaal kan. “Guus wilde er niet aan, maar ik ben toch gaan bellen.” Ze krijgt pensioenconsulent Ben Kerkhof aan de lijn. Ben: “Toen ik hoorde dat Guus ongeneeslijk ziek was, heb ik nog voor diezelfde week een afspraak thuis met het echtpaar gemaakt. Want dan is er haast bij.”

 

Direct met pensioen

Ben: “Ik heb verteld over het partnerpensioen dat Annerose zou krijgen en aangeraden dit bedrag te verhogen. Dat kan als je een deel van het gewone pensioen omzet in extra partner­­pensioen. Die keuze maak je op het moment dat je je pensioen laat ingaan. We hebben meteen alles geregeld: het pensioen van Guus per direct aangevraagd en het maximale bedrag dat mogelijk was, omgezet in extra partnerpensioen. Guus heeft zijn pensioen uiteindelijk niet eens gehaald. Hij zou op 1 april met pensioen gaan. Annerose krijgt nu zo’n €500 bruto per maand meer. Welk bedrag je erbij krijgt door deze keuze is voor iedereen anders. Het hangt af van de leeftijd waarop je met pensioen gaat en hoeveel pensioen voor jezelf je omzet in extra partner­­pensioen.” Annerose: “Ik ben heel erg blij met dat extra geld. Financieel is het nu een stuk minder dan toen Guus nog leefde, maar ik moet het ermee doen”, zegt ze ferm.

 

Handtekening telt

Guus overlijdt één week nadat pensioenconsulent Ben op bezoek is geweest. Ben: “De aanvraag was nog niet eens verwerkt. Maar de aanvraag is geldig omdat Guus zijn handtekening had gezet. Gelukkig heb ik het maximale kunnen doen voor Guus en Annerose. Ze krijgt haar hele leven het partnerpensioen, of ze nou wel of niet hertrouwt.” Maar daar moet Annerose nu niet aan denken.

 

Gek hoedje

Ze haalt herinneringen op aan haar man: “We belden elke avond en in het weekend was hij thuis. Hij was een enorme klusser, maar sinds de komst van de kleinkinderen stonden die kleintjes op 1. Elke zaterdag nam hij ze mee naar de HEMA om wat te drinken. Uit de winkel pakte hij dan een gek hoedje of een bh om op zijn hoofd te zetten. Hij was een enorme grappenmaker.”

“Onze kinderen heeft hij amper zien opgroeien, omdat hij de eerste jaren vooral op Griekenland, Polen en Hongarije reed. Dan was hij soms wel zes weekenden achter elkaar weg. Daarom wilde hij zijn kleinkinderen wél zien opgroeien. Hij reed de laatste jaren vooral op Duitsland, Nederland en België en was elk weekend thuis.”

 

Foute boel

Behalve een grapjas, was hij ook koppig volgens Annerose. “Al tijden had hij last van zijn maag, maar naar de dokter gaan, ho maar. Begin dit jaar viel hij zeven kilo af in twee weken tijd. Hij moest zich vaak aan de vrachtwagen vastklampen. Maar nóg wilde hij niet naar de huisartsenpost in het weekend. ‘Daar hebben ze het veel te druk met anderen’, zei hij dan. Toen hij uiteindelijk toch naar de dokter ging, kreeg hij meteen te horen dat het foute boel was. Kanker aan maag en lever. Ze konden niets meer voor hem doen. De verwachting was dat hij nog zo’n drie maanden te leven had. Maar binnen drie weken was ik hem kwijt.”

 

Geen Mercedes

Annerose vertelt dat Guus niet kon geloven dat hij dood zou gaan: “’Ik ga door tot mijn zeventigste en dan gaan we samen mooie reizen maken naar Canada en Amerika’, zei hij twee weken voor zijn overlijden. In de allerlaatste week wilde hij nog steeds niet op een bed in de kamer liggen, maar hij moest wel. Hij was erg bang. Ik hield zijn hand continu vast. Uiteindelijk konden we toch zijn wensen bespreken. Hij wilde thuis opgebaard worden en in een urn ‘thuiskomen’. De lijkwagen mocht absoluut geen Mercedes zijn. En zijn kist is gemaakt van Winterswijks hout. Als klusser wilde hij niet in een gewone kist.’

 

Drie musketiers

Annerose werkt acht uur in de week voor PostNL. Maar al vanaf januari is ze in de ziektewet vanwege een knelling in haar rug. Haar werkgever wil haar voorlopig nog niet op het werk zien. Het verlies van Guus is zo kortgeleden en het ging razendsnel. Ze beseft nu pas wat er allemaal gebeurd is. Ze denkt erover meer uren te gaan werken als ze weer beter is. “Er staan ook nog zo’n 1200 snipperuren van Guus bij zijn werkgever H. Essers. Die moeten nog uitbetaald worden. Hij wou nooit vrij nemen.” Als chauffeursvrouw heeft ze in haar veertigjarige huwelijk veel beslissingen zelf moeten nemen. “Gelukkig heb ik een goede vriendin en een goede vriend, die allebei ook hun partner hebben verloren. We noemen onszelf  ‘de drie musketiers’.”

 


 

Annerose Beuting • is 62 jaar • woont in Winterswijk • sinds 10 maart 2023 weduwe van vrachtwagenchauffeur Guus Beuting • 2 kinderen en 5 kleinkinderen • krijgt partnerpensioen sinds 1 april 2023


Partnerpensioen

Bij Pensioenfonds Vervoer bouw je behalve pensioen voor jezelf ook een partnerpensioen op voor je (eventuele) partner. Je ziet dit partnerpensioen op je papieren pensioenoverzicht of als je inlogt op pfvervoer.nl.

Als jij overlijdt, ontvangt je partner het partnerpensioen. Dat bedrag is meestal ongeveer 70% van het pensioen dat je naar verwachting zou opbouwen als je blijft werken tot je 68e. Ben je gescheiden, dan is het vaak minder. Je ex-partner houdt namelijk recht op het partner­­pensioen dat je voor hem of haar hebt opgebouwd.

Je partner krijgt het partnerpensioen elke maand, totdat je partner zelf overlijdt. Voorwaarde is dat jullie zijn getrouwd, geregistreerd partner van elkaar zijn of een samenlevingscontract hebben. Als je samenwoont moeten jullie een gezamenlijke financiële huishouding hebben (samen bijdragen aan de kosten) en minstens zes maanden op hetzelfde adres ingeschreven staan bij de gemeente.

Tijdelijk extra partnerpensioen

Heeft je partner een laag inkomen? Of verwacht je dat het partner­­pensioen niet genoeg is? Denk dan eens na over het verzekeren van extra partnerpensioen. Dat kan via Pensioenfonds Vervoer. De keuze heet daar ‘tijdelijk extra partnerpensioen’. Na je overlijden krijgt je partner behalve het gewone partnerpensioen nog een extra bedrag tot hij of zij AOW krijgt (vandaar de term ‘tijdelijk’). Hier betaal je maandelijks een premie voor, die je werkgever inhoudt op je loon. Je partner kan via deze verzekering ongeveer €6.000 tot zo’n €18.000 bruto per jaar extra krijgen. De hoogte van de maandelijkse premie hangt af van de leeftijd van jou en je partner en de hoogte van het bedrag dat je wilt verzekeren. Meer info

Pensioen omzetten in extra partnerpensioen of andersom

Op het moment dat je je pensioen aanvraagt, kun je ervoor kiezen een deel van je pensioen om te zetten in extra partnerpensioen, zoals Guus heeft gedaan. Je bepaalt zelf wanneer je je pensioen laat ingaan. Op z’n vroegst kan dat op je 55ste. Andersom kan ook: je kunt ook ervoor kiezen het partnerpensioen (gedeeltelijk) om te zetten in extra pensioen voor jezelf. Kies je hiervoor, dan krijgt je partner minder of géén partnerpensioen meer na je overlijden. Je partner moet instemmen met het omzetten van het partnerpensioen. Heb je geen partner als je je pensioen laat ingaan? Dan zetten we het partner­­pensioen automatisch om in extra pensioen voor jou.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *