Aart mag tóch eerder stoppen

pensioenverhaal

Versoepeling zwaarwerkregeling

Aart van der Linden (65) heeft vijftien jaar pensioen opgebouwd bij Pensioenfonds Vervoer. Dat betekent dat hij gebruik kan maken van de zwaarwerkregeling. Tot voor kort moest je daarvoor achttien jaar onder de cao-beroepsgoederenvervoer vallen. Nu is dat verlaagd naar vijftien jaar. Een geluk voor Aart. Maar of hij eerder stopt met werken weet hij nog niet. “Ik lever toch de helft aan inkomsten in.”

Aart van der Linden is 65 jaar • woont in Prinsenbeek
• rijdt voor Kleijn Transport Alblasserdam • krijgt AOW in december 2025

 

“Ik heb geen hekel aan mijn werk, maar het is ook wel lekker om ’s avonds met je pootjes op je eigen bank te liggen. Je kunt iets gaan doen wat je zelf wilt. Mijn partner Anja zit in de zorg. Dan kom ik op zaterdagmorgen thuis, heeft zij de ochtend- of de middagdienst.  Zo zie je elkaar maar een paar uur. Ik ben nu 65. Boven de 70 heb je meer kans dat je wat gaat mankeren. De tijd die je kunt genieten wordt korter. Daarom zou ik in september van dit jaar gebruik willen maken van de zwaarwerkregeling.”

Afspraak met pensioenconsulent

Aart en Anja maken een afspraak met pensioenconsulent Richard Dudink van Pensioenfonds Vervoer. Richard vertelt: “Als je veertig uur of meer per week hebt gewerkt, krijg je in de zwaarwerkregeling elke maand bruto 2.182 euro. Je mag dan tot aan je AOW geen betaald werk doen. Eerder gold dat je minimaal achttien jaar in het beroepsgoederenvervoer moest hebben gewerkt. Nu zijn de voorwaarden versoepeld en geldt een minimum van vijftien jaar. Jij komt er dus voor in aanmerking, want in januari dit jaar werkte je precies vijftien jaar in het beroepsgoederenvervoer.”

Op de klok kijken

Nu naar de cijfers. Want is het financieel haalbaar dat Aart in september stopt?

Op mijnpensioenoverzicht.nl is te zien dat Aart meerdere pensioenen heeft opgebouwd. Aart: ”Toen mijn ex-vrouw zwanger was van ons tweede kind, wilde ze dat ik meer thuis was. Ik werkte in die tijd tachtig tot negentig uur met containervervoer. In het weekend was ik helemaal gevloerd. Ik ging in de beveiliging werken: daar kon ik minder lange weken maken. Maar als ik mijn dienst daar begon, zat ik al op de klok te kijken wanneer ik naar huis mocht. Ik heb daarna een jaar of vijf in de zoetwarenhandel op de auto gezeten.”

Zo ver mogelijk

“Vanaf 2012 werk ik voor Kleijn in Alblasserdam en rijd ik vaak ferrytrailers naar Engeland. Ik heb het daar zo naar mijn zin, ik had daar tien jaar eerder moeten beginnen. Kees Kleijn, de directeur, is sociaal en kent je bij je naam. Ik heb meegemaakt dat hij me vrijdags op de zaak vroeg: ‘Waar wil je naar toe maandag?’ Ik zei dan ‘zo ver mogelijk’ en dat kon. Dat gebeurt niet meer tegenwoordig.” 

Inloggen

Samen loggen Aart en pensioen­consulent Richard in op pfvervoer.nl met de DigiD-gegevens van Aart. Als Aart in september gebruik wil maken van de zwaarwerkregeling, krijgt hij 2.182 euro bruto per maand. Hij kan dat aanvullen met zijn pensioen van Pensioenfonds Vervoer, dat 449 euro per maand is. Netto komt hij vanaf september dan uit op 1.763 euro per maand. Vanaf de AOW-leeftijd wordt zijn inkomen 1.525 euro netto (AOW plus pensioen).

De helft minder

Het bedrag valt Aart tegen. “Het is de helft minder dan het nettoloon dat ik nu heb, zo’n 3.500 euro netto per maand.” Richard: “Jouw pensioen komt lager uit dan bij leeftijdsgenoten die in het vervoer werken. Dat heeft twee redenen. Ten eerste profiteer je niet mee van de overgangsregeling van 2006 die bij het afschaffen van de VUT gold. Want toen bouwde je geen pensioen op bij Pensioenfonds Vervoer. Dat kan echt wel een paar honderd euro netto per maand schelen. Daarnaast ben je gescheiden na een huwelijk van 32 jaar. Jij en je ex hebben in een convenant laten vastleggen dat jullie ieder de helft krijgen van elkaars pensioen dat jullie hebben opgebouwd tijdens het huwelijk. Die afdracht aan haar is al verwerkt in dit overzicht.” 

Inkomsten bij elkaar opgeteld 

Pensioenconsulent Richard bekijkt nu de inkomsten van Anja, met wie Aart drie jaar samen is. Anja is een jaar en drie maanden jonger dan Aart en werkt al sinds haar zestiende in de zorg. Ze heeft een inkomen van zo’n 2.500 euro netto per maand. Als Aart in september gebruik maakt van de zwaarwerkregeling, is Anja nog aan het werk. Samen hebben ze dan 4.263 euro netto-inkomsten. Als Anja haar AOW-leeftijd bereikt, vervalt haar salaris. Wel ontvangt ze dan AOW en haar pensioen (1.937 euro). Aart en Anja hebben tegen die tijd samen 3.462 euro.

Eigen woning helpt

Richard mailt de overzichten naar Aart, zodat ze thuis alles nog op een rijtje kunnen zetten. Aart kan zich tot uiterlijk een half jaar voor zijn AOW opgeven voor de zwaar­­­­werkregeling. Richard: “Je pensioen hebben we nu goed voor ogen, maar laten we eens kijken naar je financiën. Hebben jullie bijvoorbeeld een eigen woning?” Anja: “Ja, en de hypotheek is bijna afgelost.” Richard: “Mooi! Een eigen huis is gewoon een goeie pensioenvoorziening. Stel dat je straks samen bijvoorbeeld een paar honderd euro per maand tekort komt, dan zal een bank je dat geld makkelijker lenen als je een eigen huis hebt.” Ook betaalt Aart nu alimentatie aan zijn ex-vrouw. En dat stopt over een paar jaar.

Spaargeld en lijfrentepolis

Richard: “Je krijgt natuurlijk ook de helft van het pensioen dat je ex-vrouw heeft opgebouwd tijdens jullie relatie. En ik hoop dat jullie ook wat spaargeld hebben.” Aart: “Ja, ik heb twee jaar geleden het huis van mij en mijn ex verkocht. Van de opbrengst heb ik nog wat over. En ik heb een lijfrentepolis. Daar zit 9.000 euro bruto in.” Richard: “Daar zul je ongeveer 7.000 euro netto van overhouden. De uitkering van dat bedrag wordt over minimaal vijf jaar uitgesmeerd.” Aart: “Toentertijd dacht je ‘nou, dat is mooi geld voor later’. Nu schrik je ervan. Ik heb meer ingelegd dan de 7.000 euro die het netto op gaat leveren.” Richard: “Je bent helaas niet de enige. Miljoenen mensen hebben een woekerpolis.”

Marathon

Wat gaat Aart doen als hij met pensioen is? In elk geval niet achter de geraniums zitten. Hij wil vrijwilligerswerk gaan doen, ook al weet hij nog niet wat. De tijd van fanatiek sporten is voorbij: toen hij een jaar of dertig was heeft hij veel hardgelopen. Pensioenconsulent Richard vertelt dat hij traint voor zijn eerste marathon.

Aart: “Ik heb de marathon Rotterdam gelopen en vijf keer de Roparun.” Richard: “Wat was je tijd op de marathon?” Aart: “2.44.” Richard valt zowat van zijn stoel. “Ik probeer de 3.40 te halen.” Aart heeft nog een advies: “Bij elke drinkpost drinken. Niet denken ‘ik heb geen dorst’. Drinken!”


Waarom versoepeling voorwaarden zwaarwerkregeling?

De zwaarwerkregeling beroepsgoederenvervoer is een tijdelijke regeling, die geldt tot eind 2025. Voor de regeling is geld gereserveerd in een speciale pot. Het is nog niet duidelijk of de regeling daarna wordt verlengd. Op dit moment zit er voldoende in de tijdelijke pot om te versoepelen naar vijftien jaar. Zo komen meer medewerkers in aanmerking voor de regeling.


Vragen over je pensioen?
Ga naar een chauffeurscafédag van Pensioenfonds Vervoer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *