Zwaarwerkregeling zorgt voor welverdiende rust
pensioenvragen
Na 43 jaar rijdt Ad Vergoossen (63) nog steeds met plezier op de vuilniswagen. Maar sinds hij vorig jaar corona kreeg, is hij snel moe. Ad wil stoppen met werken. Daarom maakt hij graag gebruik van de zwaarwerkregeling. Op 1 januari gaat hij met pensioen.
Op zijn twintigste begon Ad als vuilnisman achter op de auto. Na een jaar of tien wilde hij graag doorstromen. Daarvoor moest hij zijn vrachtwagenrijbewijs halen. “Mijn leidinggevende zei: ‘Ik betaal je 750 gulden. Als je je rijbewijs haalt en je blijft minimaal een jaar voor ons werken, dan vergoed ik nog een gedeelte van jouw lesgeld.’ En ik ben niet alleen dat ene jaar gebleven, na 43 jaar werk ik er nog steeds.”
Sociale partners, dus de werkgevers en werknemers, hebben afgesproken dat de pensioenen bij Pensioenfonds Vervoer in een jaar niet meer omhoog mogen dan de stijging van de lonen. De lonen zijn vorig jaar met 3,24% omhooggegaan*.
Als er heel veel reserve is, zouden de pensioenen meer omhoog kunnen. Maar die reserve is nu niet groot genoeg. Stel dat de pensioenen 1% omhoog gaan, dan moet het fonds een flink bedrag reserveren om dat extra pensioen aan iedereen uit te betalen. Het gaat dan om ongeveer 630.000 mensen die gemiddeld zo’n 18 jaar lang een hoger bedrag krijgen. Niet alleen de pensioenen van de gepensioneerden gaan namelijk omhoog, maar ook van de mensen die nog werken.
fotografie: ©Marco Hofsté
Bekijk hier nog meer antwoorden op veelgestelde pensioenvragen
Per abuis staat in de papieren TON (104): “dan de stijging van de prijzen. De prijzen zijn vorig jaar met 3,24% omhooggegaan*.
Dit is onjuist en wordt in TON 105 gerectificeerd, “dan de stijging van de lonen. De lonen zijn vorig jaar met 3,24% omhooggegaan*.” is correct.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!