Zwaarwerkregeling zorgt voor welverdiende rust

pensioenvragen

 

Na 43 jaar rijdt Ad Vergoossen (63) nog steeds met plezier op de vuilniswagen. Maar sinds hij vorig jaar corona kreeg, is hij snel moe. Ad wil stoppen met werken. Daarom maakt hij graag gebruik van de zwaarwerkregeling. Op 1 januari gaat hij met pensioen.

Op zijn twintigste begon Ad als vuilnisman achter op de auto. Na een jaar of tien wilde hij graag doorstromen. Daarvoor moest hij zijn vrachtwagenrijbewijs halen. “Mijn leidinggevende zei: ‘Ik betaal je 750 gulden. Als je je rijbewijs haalt en je blijft minimaal een jaar voor ons werken, dan vergoed ik nog een gedeelte van jouw lesgeld.’ En ik ben niet alleen dat ene jaar gebleven, na 43 jaar werk ik er nog steeds.”

Kindervakantiewerk
In zijn vrije tijd is Ad vrijwilliger voor het Kindervakantiewerk. Hij is al 35 jaar betrokken bij deze week vol activiteiten voor kinderen uit Meerssen en omgeving. “We maken elk jaar een programma voor de kinderen. Van schilderen en timmeren tot hutten bouwen, toneelstukjes opvoeren en speurtochten doen. We bereiden dit maandenlang voor met een heel fijn team, het is erg gezellig.”

Corona
Ad houdt van zijn werk vanwege de afwisseling. “Ik rijd verschillende routes, meestal samen met een collega. We komen bij bedrijven en scholen, verzorgingshuizen, winkels en bij particulieren. Ik ben daarbij veel fysiek bezig. Op een werkdag stap ik vaak wel 100 keer in en uit de vrachtauto om afval in te laden. Dat wordt steeds zwaarder voor me. Vooral omdat ik vorig jaar corona heb gehad. Bij mij was het vrij ernstig, ik heb in het ziekenhuis gelegen en ben een tijd uit de roulatie geweest. Nog steeds ben ik snel moe en heb ik last van kortademigheid. Ik stond voorheen altijd om 04.00 uur op en ging om 22.30 uur naar bed. Nu kan ik dat niet meer. Als ik vroeg opsta, val ik ’s avonds rond 20.30 uur in slaap.”

Adviesgesprek
Omdat Ad snel moe is, is hij van plan om vanaf 2023 minder te gaan werken. Totdat hij hoort van de zwaarwerkregeling. Ad en zijn vrouw Tiny gaan hierover in gesprek met Michael Bührs, Pensioenconsulent Vervoer. In het eerste gesprek zet Michael op een rijtje welke keuzes Ad heeft. Zo kun je je pensioen laten ingaan vóór je AOW krijgt. Je hebt dan een tijdje wat minder te besteden. Je krijgt immers nog geen AOW. De oplossing is dan ‘tijdelijk extra pensioen’. Dat extra pensioen stopt als je AOW krijgt. Vaak valt het mee hoeveel je gewone pensioen omlaaggaat als je hiervoor kiest.

Keuzes, keuzes
Ad wil op 1 januari 2023 met pensioen. Hij is dan 64 jaar. Ad kiest ervoor om de eerste drie jaar een hoger bedrag te laten uitbetalen tot hij AOW krijgt, het ‘tijdelijk extra pensioen’. Het hogere pensioen wordt aangevuld vanuit de zwaarwerkregeling. Ads pensioen gaat omlaag als hij AOW krijgt, omdat het tijdelijk extra pensioen dan stopt. Ad heeft zelf nog wat gespaard. Dat bedrag komt er dan bij. Daarnaast krijgt Tiny ook AOW. Daarmee gaat hun inkomen naar een bedrag dat zij willen hebben. Zo houden zij een redelijk stabiel inkomen.

Pop-up
Tijdens het tweede gesprek zet Michael de laatste stappen met Ad: ze vragen samen het pensioen aan. Ad ziet in het pensioenplan dat hij samen met Michael heeft gemaakt precies hoeveel pensioen hij de komende jaren gaat ontvangen. Hij ziet ook dat het pensioen wat hoger is dan tijdens het vorige adviesgesprek. “Ik herinner me dat ik hierover een brief heb gehad.” “Klopt”, zegt Michael. “De pensioenen zijn op 1 juli met 3,24% gestegen.” Als Michael alles voor Ad heeft ingevuld, verschijnt op het scherm een pop-up: ‘Gefeliciteerd! Je pensioen is aangevraagd.’

Op reis
Nog een paar maanden en dan is het zover. Concrete plannen voor de komende jaren hebben Ad en Tiny nog niet, maar ze willen in elk geval vaker met vakantie. “We houden ervan om wat van de wereld te zien. We zijn onder meer in Mexico en Jamaica geweest; nu denken we over een reis naar Thailand. Maar hooguit een paar weken hoor: we willen de kleinkinderen niet te lang missen.”


Over de zwaarwerkregeling
De zwaarwerkregeling is hetzelfde als de Regeling voor vervroegde uittreding (RVU). In de cao voor het beroepsgoederenvervoer is afgesproken dat iedereen die vóór 1 januari 2029 de AOW-leeftijd bereikt, mee kan doen aan de regeling. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Voldoe je aan die voorwaarden? Dan krijg je maximaal drie jaar € 1.847 bruto per maand als je 40 uur werkt. Je bepaalt verder zelf wanneer je je pensioen van Pensioenfonds Vervoer laat ingaan. Zo kun je je pensioen van Pensioenfonds Vervoer laten ingaan vóór je AOW krijgt en gebruik gaat maken van de zwaarwerkregeling. Meer weten? Kijk dan op deze pagina:

pfvervoer.nl/zwaarwerkregeling-beroepsgoederenvervoer
 


Een hoger pensioen. Hoe zit dat?
Het pensioen bij Pensioenfonds Vervoer is in juli omhooggegaan. Er is 3,24% bijgekomen. Maar de prijzen stijgen op dit moment veel harder dan met 3,24%. Waarom is het pensioen dan niet meer verhoogd?

Sociale partners, dus de werkgevers en werknemers, hebben afgesproken dat de pensioenen bij Pensioenfonds Vervoer in een jaar niet meer omhoog mogen dan de stijging van de lonen. De lonen zijn vorig jaar met 3,24% omhooggegaan*.

Als er heel veel reserve is, zouden de pensioenen meer omhoog kunnen. Maar die reserve is nu niet groot genoeg. Stel dat de pensioenen 1% omhoog gaan, dan moet het fonds een flink bedrag reserveren om dat extra pensioen aan iedereen uit te betalen. Het gaat dan om ongeveer 630.000 mensen die gemiddeld zo’n 18 jaar lang een hoger bedrag krijgen. Niet alleen de pensioenen van de gepensioneerden gaan namelijk omhoog, maar ook van de mensen die nog werken.

fotografie: ©Marco Hofsté


Bekijk hier nog meer antwoorden op veelgestelde pensioenvragen

Per abuis staat in de papieren TON (104): “dan de stijging van de prijzen. De prijzen zijn vorig jaar met 3,24% omhooggegaan*.

Dit is onjuist en wordt in TON 105 gerectificeerd, “dan de stijging van de lonen. De lonen zijn vorig jaar met 3,24% omhooggegaan*.” is correct.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *