Werkvloer als leerschool – deel 2
Lerenwerken
Bij veel bedrijven vind je ze: jongens en meiden die het beroep al doende leren. Vier dagen per week steken ze de handen uit de mouwen; de vijfde dag krijgen ze op school de theorie. Het leerwerktraject (BBL) stoomt jongeren klaar voor het echte werk. Sandro, Dunja en Patryk vertellen hoe dat in de praktijk uitpakt.
Patryk … wil zichzelf blijven ontwikkelen
Dunja … vindt een ‘mannenberoep’ wel stoer
Sandro … steekt veel op van collega’s
Dunja van Erum
19 jaar
woont in Dommelen
werkt één jaar bij Van Dingenen Transport in Hapert
is nu koerier en wordt vrachtwagenchauffeur
LEKKER IN MIJN EENTJE OP WEG
Voorproefje
In een bestelbusje rijdt Dunja voor Van Dingenen Transport. Ze ziet het koerierswerk als een voorproefje van het echte werk. Als ze over anderhalf jaar haar diploma en rijbewijzen heeft, kan ze de bestelbus inruilen voor een vrachtwagen. Zij kijkt er naar uit.
Training
Met rijlessen op de bakwagen is zij nog niet begonnen. Eerst wil Dunja alle theorie-examens achter de rug hebben. “Het is best pittig om na een dag werken nog in de boeken te duiken. Alles bij elkaar heb ik al twintig uur online examentraining gedaan. Verkeer en Techniek heb ik in één keer gehaald. Ook Administratie deel 1 heb ik al binnen. Daar ben ik trots op. Ik moet nu op voor V3c. Dat is Administratie goederenvervoer voor Code 95. Dat vind ik lastig, want je moet zo veel verschillende dingen leren. Ik ben er al voor op geweest, maar had helaas twee fouten te veel.”
Supergaaf
Bij de pakken neerzitten, daar doet Dunja niet aan. Gelukkig kan ze met vragen over de theorie thuis terecht. “Ons pa en mijn twee broers zijn vrachtwagenchauffeur. Als ik aan het leren ben, kan ik hun hulp inroepen.” Dat Dunja nu ook chauffeur wordt, ligt trouwens niet aan haar vader en broers. “Ik vond vrachtwagens altijd supergaaf, maar wilde vroeger nooit chauffeur worden. Dat kwam niet in mij op. En nu zijn we straks allemaal chauffeur, behalve ons mam.”
Loopbaan
Pas op de middelbare school begint Dunja te denken aan een loopbaan achter het stuur. “Ik deed facilitaire dienstverlening. Dat is schoonmaken, bedienen, koken en zo. Maar dat was niets voor mij. Al mijn vriendinnen gaan de zorg in, maar daar heb ik het geduld niet voor. Ik hou er ook niet van om altijd onder de mensen te zijn. Zo is het gekomen. Laat mij maar lekker in mijn eentje op de weg zitten. Dan heb ik het helemaal naar mijn zin.” Via Sectorinstituut Transport en Logistiek vindt Dunja een leerwerkwerk bij Van Dingenen.
Uitdaging
Een studiebol is Dunja niet, maar de ene dag in de week dat ze naar school gaat, bevalt haar prima. “Het is geen saaie opleiding. Ik word uitgedaagd en dat vind ik leuk. Met mijn klasgenoten kan ik goed overweg. Er zitten ook vier meiden bij. We zijn met zeventien leerlingen begonnen en er zijn al vier jongens afgevallen. Die hadden geen zin in school. Gelukkig zijn de meiden niet afgehaakt.”
Weerwoord
Dat er meer vrouwen voor het beroep van vrachtwagenchauffeur kiezen, vind Dunja mooi. Een mannenberoep is echt iets voor haar. “Dat vind ik wel stoer. Ik heb in een supermarkt gewerkt met allemaal vrouwen. Daar was altijd iets te roddelen. Met mannen werken is anders. Je moet niet over je heen laten lopen. Ik laat ze maar kletsen en af en toe geef ik ze een goed weerwoord.”
Baan
Dunja kijkt er naar uit om in september op de vrachtwagen te gaan lessen. Dan begint het echte werk en hoeft ze niet meer na een dag werken in de boeken te duiken. “Ik begin met de bakwagen en dan meteen daarna met trekker-oplegger. Bij Van Dingenen hebben ze gezegd dat als ik mijn rijbewijs heb, ze mij een baan aanbieden. Dat is te gek.”
Toekomst
Van Dingenen heeft verschillende soorten transport: van pakketlevering tot exceptioneel vervoer, zowel nationaal als internationaal. Dunja wil eerst werkervaring opdoen in Nederland. “Misschien dat ik ooit internationaal ga rijden. Maar ik zie nu nog op tegen overnachten in de wagen. Het is toch wel fijn om na een dag werken thuis te komen en in mijn eigen bed te liggen.”
Of ze over tien jaar nog op de weg zit? Dunja lacht: “Ik denk het wel, maar het leven zit vol verrassingen. Ik laat het allemaal op mij afkomen.”
Leerwerktraject
Jongeren die een loopbaan in de wagen of in het warehouse leuk lijkt, kunnen via het leerwerktraject van Sectorinstituut Transport en Logistiek het vak in de praktijk leren. Met zo’n traject behaal je een mbo-diploma, terwijl je al meewerkt in een bedrijf. Je krijgt salaris, hebt een spaarregeling en krijgt tot 90 procent korting op je (rij-)opleiding.
Je kunt onder andere kiezen uit de volgende opleidingen: Chauffeur Goederenvervoer, Planner Wegtransport, Assistent Logistiek Medewerker, Logistiek Medewerker, Logistiek Teamleider, Logistiek Supervisor.
Meer weten? Kijk op stlwerkt.nl/lerenwerken
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!