Werkvloer als leerschool – deel 1

Lerenwerken

 

Bij veel bedrijven vind je ze: jongens en meiden die het beroep al doende leren. Vier dagen per week steken ze de handen uit de mouwen; de vijfde dag krijgen ze op school de theorie. Het leerwerktraject (BBL) stoomt jongeren klaar voor het echte werk. Sandro, Dunja en Patryk vertellen hoe dat in de praktijk uitpakt.

Patryk … wil zichzelf blijven ontwikkelen

Dunja … vindt een ‘mannenberoep’ wel stoer

Sandro … steekt veel op van collega’s


 

Patryk Szymak
21 jaar
woont in Sint-Michielsgestel
werkt vier jaar bij GLS Netherlands in Den Bosch
was logistiek medewerker, is sinds april teamleider

 

 

IK LAAT ZIEN DAT LEREN LOONT

 

Doel

Vier jaar werkt Patryk bij GLS en inmiddels heeft het bedrijf geen geheimen meer voor hem. Leergierig als hij is, heeft hij zich opgewerkt van manusje-van-alles tot teamleider distributie. En hij gaat stug door met leren. Met mbo niveau 1, 2 en 3 op zak is hij nu bezig met mbo 4 Logistiek Supervisor. Zijn uiteindelijke doel is de hbo-opleiding Logistiek Management. En dan depotmanager worden bij GLS.

 

Taalles

Patryk komt zes jaar geleden met zijn familie vanuit Polen naar Nederland. Twee jaar lang gaat hij vijf dagen in de week naar taalles om Nederlands te leren. Zijn droom is om in het Nederlandse leger te gaan. “Maar dat kon niet, omdat ik geen Nederlands paspoort heb. Om dat te kunnen krijgen, moet je vijf jaar in Nederland wonen. Ik ben toen begonnen met de opleiding assistent logistiek medewerker. Ging ik drie dagen in de week naar school en werkte daarnaast twee dagen bij GLS in Den Bosch.”

 

Zwaar

Daar begint hij als stagiair. In het magazijn scant hij pakketten en zet hij de lading voor koeriers klaar. Het is fysiek zwaar werk voor een zestienjarige. “Ik wist toen niet of ik dat werk wilde blijven doen. Nu ben ik dolblij dat ik niet heb opgegeven. De logistiek heeft mij gegrepen.” Zijn oude voorman en stagebegeleider Ton van Eenbergen is zijn grote voorbeeld. Van hem leert Patryk de kneepjes van het vak. “Ton heeft mij veel kansen gegeven. Hij zag dat ik meer kon dan ik zelf dacht. Nu, na vier jaar, zijn Ton en ik allebei teamleiders van de productie.”

 

Nieuwsgierig

Patryk kent GLS dus door en door. Hij heeft ervaring in het magazijn, bij productie en distributie, op kantoor bij de planning. “Ik kan ook invallen als teamleider productie en als ze op de planning omhoog zitten, spring ik daar bij. Ik help ook mee in het magazijn als er een tekort aan uitzendkrachten is.”

Patryk is nieuwsgierig. “Als we bij GLS iets nieuws hebben, wil ik altijd weten hoe het werkt. Ook kijk ik vaak op internet hoe andere bedrijven het aanpakken. Daar leer ik van. Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. De digitalisering in de logistiek gaat snel en daardoor verandert er veel.”

 

 

Studiebol

Al vier jaar gaat Patryk elke week één dag naar school. Is hij een echte studiebol? “Nee, ik hou niet zo van leren. Soms heb ik geen zin, maar ik wil verder. Omdat ik op niveau 1 ben begonnen, krijg ik elk jaar weer dezelfde basisstof. Daar baal ik wel van. Maar ik heb ambitie en dan is doorleren nodig. Het gaat om je papiertjes en om je ervaring. Van manusje van alles ben ik nu teamleider. Depotmanager is mijn volgende uitdaging En als ik groot droom, dan wil ik ooit directeur worden.”

 

Ambitie

Bij GLS heeft Patryk fijne collega’s, zegt hij. Er hangt een multiculturele sfeer, met de vele buitenlandse uitzendkrachten. “Er werken hier mensen uit Roemenië, Polen, Tunesië, Marokko, Tsjechië, noem maar op. Ze zien dat ik, een Poolse jongen, ben doorgegroeid van assistent logistiek medewerker naar teamleider. Mijn broer is vijf jaar ouder en werkt sinds kort ook bij GLS. Ik ben zijn voorbeeld. Hij zag dat leren loont. En als je ambitie hebt om verder te komen, dan moet je naar school.”

 

Toekomst

Zijn familie is trots op Patryk. Van een stille jongen is hij uitgegroeid tot iemand die mensen aanstuurt. “Dat hadden ze niet van mij verwacht.” Hij moet nog één jaar naar school. “Daarna wil ik een jaartje rust. Ik ga met mijn vriendin samenwonen en wil iets meer tijd hebben voor een sociaal leven. Maar daarna begin ik aan een hbo-opleiding in de logistiek. En het leger wil ik niet meer in, maar dat Nederlands paspoort ga ik wel aanvragen. Hier ligt mijn toekomst. Hier voel ik mij thuis.”

 


Leerwerktraject

Jongeren die een loopbaan in de wagen of in het warehouse leuk lijkt, kunnen via het leerwerktraject van Sectorinstituut Transport en Logistiek het vak in de praktijk leren. Met zo’n traject behaal je een mbo-diploma, terwijl je al meewerkt in een bedrijf. Je krijgt salaris, hebt een spaarregeling en krijgt tot 90 procent korting op je (rij-)opleiding.

Je kunt onder andere kiezen uit de volgende opleidingen: Chauffeur Goederenvervoer, Planner Wegtransport, Assistent Logistiek Medewerker, Logistiek Medewerker, Logistiek Teamleider, Logistiek Supervisor.

Meer weten? Kijk op stlwerkt.nl/lerenwerken

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *