Werken naast je pensioen
De pensioenconsulent antwoordt …
Heb je een vraag over je pensioen, dan kun je op de website van Pensioenfonds Vervoer een antwoord vinden. Maar je kunt ook een afspraak maken met een pensioenconsulent van het fonds. Er zijn drie consulenten, ieder met een eigen regio. Zij spreken veel mensen in het beroepsgoederenvervoer. In deze rubriek beantwoorden zij vaak gestelde vragen.
WERKEN NAAST JE PENSIOEN
Richard Dudink is consulent voor de regio Amsterdam/Rotterdam. Wat is een kwestie die mensen vaak bij hem aankaarten? “Hoe zit het als je wilt bijverdienen naast je pensioen of deeltijdpensioen? Daarover bestaan nogal wat wildwestverhalen.”
Wat zijn die wildwestverhalen?
“De meeste mensen weten wel dat je mag bijverdienen naast je pensioen. Maar sommigen denken dat die bijverdienste aan een maximum gebonden is. Of dat je heel veel belasting gaat betalen over dat extra geld. Maar je mag bijverdienen wat je wilt; daar zit geen maximum aan. Werken loont altijd. Houd wel rekening met een paar voorwaarden. Die hebben vooral met de belasting te maken. En het verschilt of je bijverdient als je AOW en pensioen hebt, of dat je nog geen AOW hebt, maar wel al een pensioenuitkering ontvangt.”
Waarin zit dat verschil?
“Vanaf je AOW-leeftijd geldt tot een inkomen van 35.000 euro het lage belastingtarief. Dat is vanaf 2020 19,45 procent. Stel: je hebt aan AOW en pensioen 28.000 euro en je wilt twee dagen per week bijwerken. Dan kom je al snel boven die grens van 35.000 euro per jaar. Over de eerste 7.000 euro van je bijverdiensten betaal je dan 19,45 procent belasting. Over wat je boven 35.000 euro verdient, val je in het hogere belastingtarief van 37,35 procent. Als je nog geen AOW hebt, vallen je bijverdiensten altijd in dat tarief van 37,35 procent. Het is dus belangrijk dat je bij je werkgever aangeeft dat je nog andere inkomsten hebt.”
Is dat het enige waarmee je rekening moet houden?
“Nee, het is ook belangrijk dat je let op de loonheffingskorting. Die wordt toegepast door je werkgever. Als je pensioen ontvangt, vraagt het pensioenfonds of het de loonheffingskorting moet toepassen. En heb je AOW, dan krijg je diezelfde vraag van de SVB. Maar let op: de loonheffingskorting mag je maar bij één instantie laten toepassen. Dus óf door Pensioenfonds Vervoer, óf door de SVB, óf door de werkgever waar je bijverdient. Anders krijg je drie keer korting, terwijl je maar recht hebt op één keer. Dan moet je dus terugbetalen en dat kan zomaar om een paar duizend euro gaan.”
Wat is je belangrijkste advies?
“Als je wilt bijverdienen naast je pensioen, laat je dan goed informeren. Want iedereen heeft zijn eigen specifieke situatie. Dus geloof geen wildwestverhalen van collega’s. Maar zorg ervoor dat je werkgever de juiste belasting inhoudt en de loonheffingskorting toepast. Dan kom je achteraf niet voor vervelende verassingen te staan.”
Wil je een vrijblijvend gesprek met een van de consulenten van Pensioenfonds Vervoer? Maak een afspraak via pfvervoer/afspraak
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!