Vrouwen en pensioen: Jeanet de Jong

Volgens deskundigen kun je niet vroeg genoeg beginnen met nadenken over je pensioen. Weinigen volgen dat advies op. Terwijl het weinig tijd hoeft te kosten om je pensioen te checken.
In TON lees je regelmatig verhalen van mensen die zich wel (gaan) verdiepen in pensioen. Meestal komen dan mannen aan het woord. Deze keer drie vrouwen.

Vandaag: Jeanet de Jong – 47 jaar – woont in Enschede – is 5,5 jaar P&O-manager bij Wagenborg Nedlift in Hengelo

Minder werken als je ouder wordt

Af en toe kijkt Jeanet op mijnpensioenoverzicht.nl. Daar kan ze zien hoe ze er qua pensioen voor staat. Hoeveel ze per maand zal krijgen als ze met pensioen gaat? Ze weet het ongeveer. Voor nu vindt zij dat voldoende. “Het is verstandig je erin te verdiepen.”

Financiële situatie

Er zijn maar weinig werknemers bij Wagenborg Nedlift die precies weten wat hun financiële situatie zal zijn als ze met pensioen gaan. “De meeste werknemers denken er nog niet over na. Vooral jonge medewerkers hebben geen idee. Bij sollicitatiegesprekken is er bijna niemand die vraagt: ‘Hoe zit het met mijn pensioen?’ Terwijl het een feit is, dat je bijna één dag in de week voor je pensioen werkt.”

Veranderingen

Jeanet snapt dat niet iedereen tot in detail met pensioen bezig is. “Dat is heel herkenbaar. Toch proberen we met name medewerkers die begin zestig zijn goed te adviseren over de mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld deeltijdpensioen opnemen, of eerder met pensioen gaan, of de eerste jaren van je pensioen een hogere uitkering ontvangen en dan de jaren daarna een lagere. In het verleden hebben we hierover samen met Pensioenfonds Vervoer informatiebijeenkomsten georganiseerd.”

Mannenomgeving

Vijf en een half jaar is Jeanet nu P&O-manager bij Wagenborg Nedlift. Daarvoor werkte ze bij Vredestein in Enschede. Na zestien jaar wilde ze haar horizon verbreden. Negen maanden lang was ze P&O-manager in de ouderenzorg. “Ik was gewend aan een mannenomgeving. Bij de ouderenzorg werkten vooral vrouwen in kleine baantjes. Daar voelde ik me niet thuis. Toen kwam deze kans voorbij. Bij Wagenborg Nedlift heb ik het naar mijn zin. De lijntjes tussen werkvloer en directie zijn kort. De mannen zijn trots op hun werk en denken mee in oplossingen.”

Gezondheid

Jeanet vindt het een belangrijke taak van de organisatie om in de gaten houden of medewerkers gezond hun pensioen kunnen halen. “Het vak van kraanmachinist is zwaar. Ik vind het belangrijk dat medewerkers blijven nadenken over hoe ze niet alleen nu, maar ook in hun verdere loopbaan op een gezonde manier hun werk kunnen blijven uitoefenen. Dit is een vraag voor alle leeftijden.”

Aantrekkelijk

Jeanet merkt dat deeltijdpensioen voor veel oudere medewerkers aantrekkelijk is. “Voor een aantal collega’s wordt het werk zwaarder met de jaren en is wat meer rust en vrije tijd prettig om het vol te houden. We hebben een aantal mensen die ervoor kiezen om één dag in de week minder te werken. Anderen kiezen ervoor om één maand te werken en dan één week vrij te zijn.”

Mond-tot-mondreclame

Bij Wagenborg Nedlift is een kleine tien procent van de medewerkers zestigplus. Ongeveer vijftien procent is ouder dan 55. In 2017 zijn er zes mannen eerder met pensioen gegaan. “Het is vaak mond-tot-mondreclame. Een collega laat zich informeren door het pensioenfonds en komt erachter dat het verschil in inkomen tussen werken en pensioen eerder laten ingaan relatief klein is. Vaak zijn het ook de vrouwen die achter de schermen de aanzet geven om met eerder met pensioen te gaan. Ze zien bijvoorbeeld in hun omgeving dat iemand ziek wordt of erger dan dat. En dan denken ze: Wat kan mij dat beetje geld schelen, we willen samen genieten van een mooie oude dag. Zo gaat het balletje rollen.”

Win-win

Voor de medewerker is het prettig om te kunnen kiezen wanneer ze het pensioen in willen laten gaan. Voor Wagenborg Nedlift wordt het daarmee een win-winsituatie. “Als je weet dat medewerkers stoppen, kun je daarop anticiperen. We zijn nu weer gestart met het zelf opleiden van jonge mensen. We hebben zo’n twaalf jonge medewerkers aangenomen die we het vak hijsbegeleider leren. Daarna kunnen ze doorgroeien naar kraanmachinist. Zo blijft het personeelsbestand ook in evenwicht.”


Hoe staat je pensioen ervoor?

Elke maand betalen jij en je werkgever pensioenpremie. Dan is het niet zo gek om af en toe eens te kijken hoe dat pensioen ervoor staat. Dat kun je vinden op het dashboard op pfvervoer.nl of op mijnpensioenoverzicht.nl
En je ontvangt elk jaar je pensioenoverzicht, waarop je ziet hoeveel je hebt opgebouwd.

Fotografie: Marco Hofsté

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *