Voor het eerst in de loods

Leerwerktraject

Het is wennen als je in een nieuwe baan begint. Helemaal als je voor het eerst bij je leerbedrijf aan de slag gaat. De eerste weken zijn vaak bepalend voor een succesvol leerwerktraject. Voel je je snel thuis, of loop je lang te zoeken? Milko en Jarno vertellen hoe zij bij Kempen Transport van start gingen.

 

Links: Milko Christis – 20 jaar – woont in Venlo – zit in het tweede jaar van de opleiding Logistiek Teamleider op het Gilde College in Venlo – werkt ruim 1,5 jaar bij Kempen Transport

Rechts: Jarno Huijs – 17 jaar – woont in Hegelsom – zit in het eerste jaar van de opleiding Chauffeur Wegvervoer – werkt sinds een half jaar bij Kempen Transport

Hectiek

In de loods van Kempen Transport in Venlo is het om halfvier ’s middags nog redelijk rustig. Twee vrachtwagens worden gelost, loodsmedewerkers rijden met pompwagens de pallets vol groenten en fruit naar de juiste vakken in de hal. Milko en Jarno hebben ruim tijd voor een fotosessie. Over anderhalf uur is het hier een gekkenhuis. Dan gaan er zo’n 1900 pallets in en uit. Dat is hectisch voor wie net komt kijken. 

Milko:
“Ik had geen flauw idee”

Milko herinnert zich nog goed zijn eerste werkdag. “Ik had geen flauw idee wat het werk in de loods inhield. De hal was ook kleiner dan ik van tevoren had gedacht. En het was allemaal heel chaotisch. Ik had ook nog nooit op een pompwagen gereden. Dus het was echt wel zoeken. Maar Funs Titulaer, onze warehousemanager, is een goeie. Met al mijn vragen kon ik bij hem terecht. En ook bij de andere teamleden. We hebben een gezellige ploeg en de grootste lol. Dat maakt het werken hier ook zo leuk.” Milko paste zich snel aan en rijdt nu vakkundig met zijn pompwagen de pallets met groente fruit rond. Lachend: “Ik heb een tijdlang in een supermarkt gewerkt op de groente- en fruitafdeling. In plaats van met doosjes werk ik nu met pallets.” 

Na het behalen van zijn vmbo-diploma had hij geen idee wat hij wilde worden. Hij begon aan een opleiding ICT en daarna Marketing, maar maakte geen van beide af. Toen hoorde hij op de radio over een ‘inloopsollicitatie’ bij Kempen Transport. Op de website van het bedrijf las hij: “Binnenlopen, kennismaken, solliciteren en direct met een baan naar huis.” 

En zo ging het ook met Milko. “Na vier maanden besloot ik de bbl-opleiding te doen. Ik heb gekozen voor Logistiek Manager, want ik heb mensen om me heen nodig. Vrachtwagenchauffeur is niks voor mij. Urenlang alleen in de wagen en naar de weg turen, dat kan ik niet.”

Jarno:
“’t Leek heel chaotisch”

Als kleine jongen wist Jarno al dat hij bij Kempen Transport wilde werken. Zijn vader reed zestien jaar lang voor het Venlose bedrijf. “Vroeger ging ik vaak met hem mee. Het liefst elk weekend en in de vakantie. Mijn vader had zelfs werkkleding van Kempen voor me geregeld.” De eerste week in de loods moest Jarno toch wel wennen. “Het was vooral kijken en ‘het stof eraf blazen’. Want ik wist natuurlijk al veel doordat ik hier vroeger veel kwam met mijn vader. Ik moest wel de loods leren kennen: wat staat waar? In het begin lijkt het heel chaotisch, maar gelukkig kon ik alles vragen aan mijn teamgenoten. Iedereen is hier erg behulpzaam. Na die eerste weken wennen, gaat het nu prima.”

In september is Jarno met zijn opleiding begonnen. Als hij zijn B-rijbewijs heeft, kan hij starten met de theorie voor zijn vrachtwagenrijbewijs. Om al wat rijervaring op te doen, rijdt hij veel op een terminaltrekker. Over anderhalf jaar hoopt Jarno voluit als vrachtwagenchauffeur aan de bak te kunnen. “Mijn vader reed vroeger buitenland voor Kempen Transport. Dat vond ik prachtig. Dus dat wil ik ook dolgraag. Ik hou van gezelligheid, maar alleen in de wagen zitten vind ik helemaal prima.” 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *