Via vacaturesite op de wagen

Online solliciteren

Leandro Serol zat niet lekker in zijn vel, als planner. Hij probeerde het bij verschillende bedrijven, maar steeds liep het spaak. En dat lag niet aan die bedrijven, besefte hij uiteindelijk. Dat lag aan Leandro. Dus ging hij doen wat hij echt graag wilde: vrachtwagen rijden. Via de online vacaturebank van Sectorinstituut Transport en Logistiek kwam hij aan de bak bij Fa. Kop & Zn in Roosendaal. “Ik ben zo blij dat ik dit heb durven doen.”

Leandro Serol – 28 jaar – woont in Halsteren – is sinds 30 juni 2020 vrachtwagenchauffeur – werkt bij Fa. Kop & Zn in Roosendaal

“… ik werd een beetje verliefd op dat hele gebeuren in de logistiek …”

Hotelmanagement. Die opleiding volgt Leandro. Maar hij wordt geen hotelmanager. Via een vakantiebaantje maakt hij bij Flowserve in Etten-Leur kennis met transport en logistiek. Daar wordt hij ‘een beetje verliefd’ op dat hele gebeuren met vrachtwagens en heftrucks en laden en lossen. Maar hij kan er niet blijven, want: geen papieren. Op eigen kosten haalt hij zijn heftruck- en reachtruckcertificaat. Via uitzendbureaus doet bij verschillende bedrijven ervaring op. Hij wil meer, dus keert hij terug naar Flowserve en volgt daar een interne opleiding tot warehouse supervisor. Na twee jaar stopt zijn afdeling en stapt Leandro over naar Fred Biskop Transport in Roosendaal. Daar begint hij op de planning, als assistent.

“… ik werd chagrijnig, had een kort lontje, zat er helemaal doorheen …”

Bij Biskop krijgt Leandro het plannen in de vingers. Maar na een jaar roert zich de onvrede en neemt hij ontslag. Wat volgt, is een rits pogingen om bij verschillende bedrijven zijn draai te vinden. Nergens valt het op zijn plek. Hij is aldoor met zijn werk bezig. Dag en nacht, in het weekend, in de vakanties. Dat heeft zijn weerslag op zijn humeur. Chagrijnig, ongeduldig, slecht slapen. Hij zit er helemaal doorheen en vertrekt bij zijn laatste werkgever. Twee maanden blijft hij thuis en overdenkt zijn brokkelige loopbaan. Dan komt het inzicht: het ligt niet aan die bedrijven, het ligt aan hemzelf. En hij besluit: ik ga doen wat ik echt graag wil, vrachtwagen rijden.

“… ik had net één rijles gehad, moest ik stoppen vanwege corona …”

Leandro vindt met zijn B-rijbewijs bij Van Rooy Logistics in Oud-Gastel een baan als chauffeur op een kleine bakwagen. Zo wil hij ontdekken of het transport écht wat voor hem is. Wel dus. Hij hakt de knoop door en in januari dit jaar doet hij op eigen kosten de theorie. Via een uitzendbureau krijgt hij een baan bij Renewi en daar gaat hij lessen voor zijn C-rijbewijs. Na een onderbreking door corona haalt hij op 30 juni zijn vrachtwagenrijbewijzen. Intussen is hij op zoek naar een vaste baan. Via internet, onder andere op de vacaturebank van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL). Hij kent STL van de campagne ‘ikwordvrachtwagenchauffeur’, vorig jaar. Hij schrijft zich in, maar kan niet naar de informatieavond in zijn regio.

“… ik kon meteen op gesprek en dat verliep heel positief ….

Wel blijft hij de vacaturesite volgen. Hij kijkt regelmatig of er iets naar zijn gading voorbijkomt. En dat is dus een vacature bij Fa. Kop & Zn. In de buurt – en hij kent het bedrijf uit zijn plannersverleden. Hij reageert via de site en wordt gebeld door een adviseur van het Mobiliteitscentrum van STL. Leandro doet zijn verhaal en krijgt een paar dagen later te horen dat hij op gesprek kan. Dat verloopt heel positief, vind hij zelf. En van het Mobiliteitscentrum hoort hij dat ook Fa. Kop & Zn. het ziet zitten. Er volgt een tweede gesprek, over de arbeidsvoorwaarden. Want zijn nieuwe werkgever zal Leandro’s studieschuld bij het uitzendbureau moeten overnemen. Geen probleem, zo blijkt. Op 13 juli begint zijn nieuwe loopbaan.

“… ik heb ontzettend veel plezier en dat zien de mensen om me heen …”

Leandro heeft geen twijfel: vrachtwagen rijden is gewoon super. Het mooiste wat er is. In het begin moet hij wel wennen aan de lange dagen en de fysieke kant van het werk. Hij was een beetje een ‘bolletje’ na de jaren op kantoor. Maar die extra kilo’s zijn verdwenen. Tegenwoordig komt hij met heel veel zin zijn bed uit, ook al is het om drie uur in de ochtend. Dat is wel anders geweest. En na een werkdag van twaalf, dertien uur heeft hij bij thuiskomst nog energie om te stofzuigen en de kinderen naar bed te brengen. Zijn omgeving ziet en zegt het: Leandro is echt veranderd.


Groot bereik

“De vacature waarop Leandro reageerde, leverde nog drie reacties op. Leandro is het geworden. Het gevoel was goed. We kijken heel erg of iemand in het team past. Dat doet hij zeker. En hij was heel enthousiast.”

Anne-Marie Kerstens (48) uit Roosendaal is HR-medewerker bij Fa. Kop & Zn. Alles wat met personeel te maken heeft, regelt zij. Dus ook het werven van nieuwe medewerkers. Daarvoor maakt Anne-Marie altijd gebruik van de vacaturebank van Sectorinstituut Transport en Logistiek. Waarom? “Ze hebben een groot bereik. Dat zien we aan het aantal reacties. En het zijn serieuze kandidaten. Vaak mensen die al in het vak zitten en die gericht solliciteren. We adverteren ook wel regionaal. Maar dan levert momenteel minder reacties op.”

Zoals de meeste bedrijven in transport en logistiek merken ze ook bij Fa. Kop & Zn. dat het steeds moeilijker is personeel te werven. Anne-Marie: “We zoeken mensen die flexibel zijn. Transport is geen negen-tot-vijf-baan. Je weet hoe laat je vertrekt, maar niet hoe laat je terug bent. Dat is van heel veel factoren afhankelijk. Nieuwe ‘aanwas’ is er weinig en jonge mensen zijn veelal op zoek naar een duidelijke invulling, qua rooster en werktijden. Door het flexibele karakter van transport is dit een grote uitdaging. Hoe je dat oplost? In eerste instantie door goed te kijken naar de wensen van de mensen en daar samen proberen een invulling aan te geven.”


Vernieuwde vacaturebank

Op de vacaturebank van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) vind je de nieuwste vacatures. De site is nu vernieuwd. Je kunt er je eigen profiel aanmaken. Dat heeft twee voordelen. Je geeft je visitekaartje af aan werkgevers die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers. En met een eigen profiel krijg je gratis advies van het Mobiliteitscentrum van STL. Een adviseur neemt contact met je op, denkt en zoekt mee. Uit dat contact kan ook een opleidings- of loopbaanadvies volgen. Nog een voordeel van een eigen profiel: als er een voor jou interessante vacature is, krijg je automatisch bericht.

Op de vernieuwde vacaturebank vind je ook profielen van bedrijven die mensen zoeken. Zo kun je zien of een bedrijf bij jou past.

Zoek je (ander) werk? Ga naar stlw.nl/vacaturebank en maak je profiel aan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *