Verstoppertje spelen in de dode hoek

25 jaar Veilig op Veilig op Weg! Blijf uit dode hoek

Zien wat een vrachtwagenchauffeur kan zien. En juist niet kan zien, door de ‘dode hoek’. Corina Hamer van Veilig op Weg! Blijf uit de dode hoek laat basisschoolleerlingen het zelf ervaren. Dat maakt indruk op de kinderen, merkt zij. Zo’n tweehonderd keer per jaar bezoekt Corina met de Veilig op Weg-vrachtauto basisscholen in Nederland. TON kijkt in Papendrecht over haar schouder mee. 

Corina Hamer – 34 jaar – woont in Herwijnen met vriend en dochter – is 15 jaar (internationaal) vrachtwagenchauffeur – dit is haar 4e jaar als chauffeur/instructeur bij TLN/Veilig op Weg

Een woensdagochtend in Papendracht. Corina parkeert de Veilig op Weg-vrachtauto in de woonwijk vlak bij basisschool De Wielen “Het is altijd even zoeken naar een goed plekje. De kinderen moeten immers veilig in en uit kunnen stappen.” Ze is voor de tweede keer op pad dit schooljaar. Normaal bezoekt ze per jaar zo’n tweehonderd basisscholen. “Ik toer door heel Nederland: van Maastricht tot Groningen en naar Amsterdam. Ik ben zo blij met mijn baan”

Afgelopen jaar was apart voor Corina. “Niet alleen door corona. In februari ben ik ook bevallen van mijn dochter Evy. Dat ik nu weer voor de klas kan staan, is erg fijn. De zomervakantie voelde niet echt als vakantie na zo’n gek jaar. Maar we hebben niet stilgezeten. De wagen is opnieuw bestickerd, we hebben een nieuwe website en nu ook een grote televisie voor eventuele lessen buiten.”

‘Juf’ Corina

Op De Wielen zit groep 7-8, de klas van juf Astrid, te wachten op de les. De leerlingen krijgen van ‘juf’ Corina een film te zien over de gevaren van de dode hoek. Tijdens dit filmpje worden ze op de proef gesteld. Ze moeten zeven quizvragen beantwoorden. Zo leren ze hoe je je als zwakke weggebruiker het veiligst kunt bewegen rond de grote vrachtauto’s. “Is er iemand al wakker hier en doen jullie mee?” enthousiasmeert Corina de kinderen. “Jaaaa!” komt er terug in koor. Na de ‘theorie’ gaan de kinderen naar buiten, naar de vrachtauto. Ze mogen in de cabine zitten. Corina: “Zelf ervaren wat een chauffeur wel en niet ziet als hij achter het stuur zit, maakt indruk.”

 

Twee vuistregels

“Hoe heet de hoek hier denken jullie?”, vraagt Corina aan de klas. “De dode hoek”, antwoordt een jongen vooraan. “Ik heb zes spiegels, en zelfs daarmee kan ik niet alles zien”, legt Corina uit. En ze vertelt over de twee vuistregels: blijf altijd rechts en ruim achter een groot voertuig en houd minimaal drie meter afstand. Tijd voor een quizvraag: een vrachtauto slaat rechtsaf op de rotonde. Als fietser heb je voorrang. Wat doe je? Rij je snel door of wacht je? Het is stil in de klas. Zo’n vraag is best lastig. “Voorrang moet je niet nemen maar krijgen”, aldus Corina. “Als je binnen die drie meter van een vrachtauto bent, loop je de kans dat de chauffeur je niet gezien heeft. Wachten dus.” 

Knap lastig

Dan is het tijd voor de praktijkles. De eerste groep van acht leerlingen staat bij de vrachtauto. Vier kinderen, drie meisjes en een jongen, gaan de cabine in en de vier andere jongens gaan vlak voor de vrachtauto staan. “Zien jullie iemand bij de vrachtauto?”, vraagt Corina aan de kinderen in de cabine. “Nee”, schudden ze. De jongens stappen drie meter naar voren. “Zien jullie ze nu?” “Ja, nu wel.” “Maar nog steeds niet helemaal, hè? Dit is dus de minimale drie meter. Het liefst ga je nog verder weg staan.” De kinderen in de cabine moeten hun ogen sluiten. Corina zet de vier jongens op verschillende plekken naast en vlak voor de vrachtwagen. Dan moeten de kinderen in de cabine ze zien te vinden. En dat blijkt nog knap lastig. Na een kwartier is de volgende groep aan de beurt. De kinderen die in de cabine mochten zitten, zijn onder de indruk. Hoe ze het vonden? “Cool!”


25 jaar Veilig op Weg

Kinderen veilig en zelfstandig aan het verkeer laten deelnemen door ze bewust te maken van de dode hoek bij grote voertuigen. Dat is het doel van de verkeersles van Veilig op Weg! Blijf uit de dode hoek. Het is een lesprogramma van Transport en Logistiek Nederland (TLN) in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland (VVN). TLN is in 1996 gestart met de campagne over de dode hoek bij grote voertuigen. Dit schooljaar is het dus 25 jaar geleden dat de verkeersles voor het eerst werd gegeven. Deze mijlpaal zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Het hele schooljaar zijn er verschillende feestelijke activiteiten. 

Meer weten? Kijk op veilig-op-weg.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *