Vakantiegeld

WAT DOE JIJ MET DE MEEVALLER IN MEI?

Meimaand is voor de meeste werknemers vakantiegeldmaand. Een mooi extraatje, dat je inderdaad voor vakantie kunt inzetten. Of vult het een financieel gat?

Zes mannen vertellen wat ze met de mei-meevaller en met hun vakantie doen.

Met familie op vakantie

Chris Veldman (52) uit Nieuw-Weerdinge legt zijn vakantiegeld niet apart. “Als je bijvoorbeeld in een huisje gaat, moet je vaak vooraf een aanbetaling doen.”

Chris is internationaal chauffeur en werkt al twintig jaar voor Rewi in Emmen. Hij heeft een gevarieerde baan: tuinhout bij particulieren bezorgen, blokhutten in Engeland, planten naar Denemarken. Met een LZV op pad of lossen met een Kooiaap in een woonwijk; het maakt Chris niet uit. “Die afwisseling in het werk is juist mooi.”

Chris neemt in totaal vijf weken vakantie. “In het voorjaar een week, drie weken in de zomer en dan in de herfst nog een weekje. In de zomervakantie zijn we altijd op tijd terug om thuis nog een paar dagen rustig aan te doen.”

Afgelopen zomer gingen Chris en zijn vrouw samen met hun twee dochters en aanhang in een huisje. “Heel gezellig.”

 


Thuis op vakantie

Wim Koel (54) uit Veenoord kan als vrijgezel helemaal zelf bepalen wat hij met zijn vakantiegeld doet. En hij geeft het niet uit aan vakantie. “Voor de gein zeg ik weleens dat ik als chauffeur het hele jaar vakantie heb.”
Dat komt: Wim vindt dat hij heel mooi werk heeft. Hij rijdt nu 23 jaar voor Henk Smid Transport en Expeditie in Coevorden. Als binnenlandchauffeur is hij de hele week van huis, maar dat valt hem niet zwaar. En dus heeft hij ook niet de behoefte om in de zomermaanden vakantie te vieren om de accu weer op te laden. “Een dagje bij huis is leuk. Maar ik ga al gauw weer iets doen. Ik mag bijvoorbeeld graag klussen.”

 

Vier keer per jaar op vakantie

Rob van der Laan (63) uit Beilen zet zijn vakantiegeld apart om het inderdaad aan vakantie te besteden. “Ik heb een jaarplek voor mijn caravan op een camping in Duitsland. Omdat de camping het hele jaar open is, kan ik er met mijn vrouw naartoe wanneer het ons uitkomt. We gaan minimaal vier keer per jaar.”

Rob is nu tien jaar in dienst bij WR Transport in Assen. Op zijn 53ste is hij als ‘zij-instromer’ bij WR aan de slag gegaan. Daarvoor deed hij iets heel anders. “Ik was controleur voor de Ziektewet. En daarna werkte ik bij een particulier verzekeringsbedrijf.” De overstap naar het transport is hem prima bevallen. Hij rijdt ’s nachts, meestal op Bergen op Zoom.

Vakantiegeld is een recht. Het is vastgelegd in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. Toch krijgt niet iedereen het netjes volgens de regels. Rob heeft via zijn zoon, die ook vrachtwagenchauffeur is, een voorbeeld. “In het begin werkte hij bij een bedrijf dat wachtgeld en vakantiegeld niet uitbetaalde. Daar hebben we toen werk van gemaakt. Gewoon door de directeur te bellen.”

 

Naar Kroatië op vakantie

Henk Dillen (54) uit Wezep gebruikt het vakantiegeld ook echt voor vakantie. “Het is niet bestemd om gaten mee te dichten. Want ik vind vakantie belangrijk. Het betekent je accu weer opladen. Als je thuisblijft, ga je toch weer je normale dingen doen.”

Henk werkt veertien jaar bij transportbedrijf Frans Smit in Kampen. Hij vervoert de meest uiteenlopende ladingen en is regelmatig met uitzonderlijk transport onderweg.

Henks ouders waren kampeerders en namen hem mee naar de meren in Italië. Zelf ging hij daar ook jarenlang op vakantie. “Ik had er een oude caravan staan. Gingen we er met een speedboot achter de auto naartoe.” Dankzij een collega bij Frans Smit is de vakantiebestemming de laatste jaren Kroatië. “Hij nodigde me een keer uit om in Kroatië langs te komen. Dat werden meteen twee weken. Sindsdien gaan we samen. De vrouwen kunnen net als wij goed met elkaar opschieten. Het klinkt misschien gek, omdat je bij dezelfde baas rijdt. Maar we zien elkaar op het werk heel erg weinig.”

 

Misschien op vakantie

Robin Bathoorn (32) zet het vakantiegeld altijd op zijn spaarrekening. “Concrete plannen voor dat geld heb ik nooit. Ik zie wel waar ik het voor nodig heb. En vakantieplannen heb ik nog helemaal niet.”

Rob is loods-coördinator bij LCW in Groningen. Hij begon daar negen jaar geleden als chauffeur.

Omdat Rob vrijgezel is, kan hij zijn vakantie en de besteding van zijn vakantiegeld zelf bepalen.

Toch op vakantie

Jan van Dijk (48) uit De Wijk krijgt ook in mei vakantiegeld. “Maar daar kijk ik eigenlijk nooit naar en ik leg het ook niet voor de vakantie opzij.”

Jan is al twintig jaar in dienst bij Kolk & Zn in De Wijk. Hij rijdt grind en grond met een kieptrailer. Jan is getrouwd en heeft een zoon. Al jaren reist het gezin met een caravan naar Italië, kamperen aan het Gardameer. “Daar ging ik met mijn ouders ook altijd naartoe. Doordat je er vaker komt, ken je er veel mensen.”

Vanwege zijn werk gaat Jan altijd in de bouwvak. “Soms verschuiven de vakantiedagen weleens. Als bedrijf in het noorden hebben we ook klanten in het midden van het land. Door de vakantiespreiding zit daar een week verschil tussen. Dus we gaan soms een paar dagen langer door. In de laatste week van het jaar proberen we ook vrij te zijn. Maar dan gaan we niet weg.”

Dit jaar verloopt de zomervakantie anders. Jan heeft een oud huis gekocht en is dat flink aan het verbouwen. “We twijfelden of we wel of niet op vakantie zouden gaan. Maar het is beter om er toch tussenuit te gaan en tot rust te komen. Alleen worden het dit jaar door de verbouwing geen drie weken.”


Hoe zit het met je vakantiegeld?

Wanneer? Je vakantiegeld moet in de maand mei worden uitgekeerd.

 

Hoeveel? De hoogte van je vakantiegeld kun je zo berekenen:

– bij vier-wekenbetaling: loon vierde periode x 13 x 0,08 = vakantiebijslag;

– bij maandbetaling: loon april x 12 x 0,08 = vakantiebijslag.

(Let op: onder loon wordt niet alleen het functieloon verstaan; het is inclusief een eventuele ploegendiensttoeslag en/of persoonlijke toeslag.)

 

Periode? Vakantiegeld wordt uitbetaald over de periode van 1 januari tot en met 31 december van het lopende kalenderjaar. Je ontvangt dus een deel met terugwerkende kracht en een deel vooruit. Mocht je eerder dan 31 december uit dienst gaan, dan moet je een deel terugbetalen.

 

Minimum? Bij een vier-wekenbetaling is je minimumvakantiebijslag 2.100,34 euro bruto (bij een fulltime dienstverband). Bij een maandbetaling is het minimum 2.107,45 (bij een fulltime dienstverband).

 

Uitzonderingen? Ben je korter dan één jaar in dienst bij je werkgever of op basis van een tijdelijk contract korter dan 3 jaar in dienst? Dan mag je werkgever jou de vakantiebijslag in twee termijnen uitbetalen. De termijnen zijn dan de maanden mei en november.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *