Uitkijken voor doorrollende draadrollen

Als je werkt, loop je risico’s. Je kunt vallen, of er valt iets op jou. Ben je met gevaarlijke stoffen in de weer, moet je extra op je veiligheid letten. TON vroeg op de parkeerplaats een aantal chauffeurs naar de risico’s die zij lopen. Met als strikvraag: Weet je wat een RI&E is?

Vandaag Wietse de Jong (59) uit Wouterswoude. Hij rijdt bij Klaas Westra Transporten in Dokkum vooral veel staalrollen voor de draadindustrie.

Risico’s tijdens je werk?

“De draadrollen worden door het dak gelost. Een risico is dat tijdens lossen een draadrol van 2,5 ton doorrolt. Tijdens laden is het oppassen voor de heftrucks die rond je auto rijden. Met het koppelen krijg je voorgeladen trailers mee. Ik loop voor ik vertrek een rondje om de trailer en controleer of de lading goed staat.”

Wat doet je werkgever?

“Vanwege de risico’s tijdens het lossen van de staalrollen door het dak, mogen we van de baas niet meer in de trailer staan om de kraan te begeleiden. Mijn baas zorgt voor alle veiligheidskleding. Natuurlijk ook het verplichte hesje, waardoor een heftruckchauffeur je beter ziet. Maar je kunt er zelf ook veel aan doen. Bijvoorbeeld bij de auto in het zicht blijven. En ook niet gaan vliegen, want dan maak je sneller fouten.”

Weet je wat een RI&E is?

“Nee. Maar na een rit drinken we vaak een kop koffie met de baas en nemen het werk door. Dus als er wat is, dan hoort hij dat meteen. En we hebben pas nog een slipcursus gedaan met onze eigen auto’s. Dat zijn punten voor Code 95, maar het was ook een nuttige ervaring. Dan voel je hoe de truck reageert bij een glad wegdek.”


Wat is RI&E?

Elke werkgever is volgens de Arbowet verplicht om een risico-inventarisatie en – evaluatie (RI&E) uit te voeren. Dit is een onderzoek om alle veiligheids- gezondheids- en welzijnsrisico’s op te sporen die tijdens het werk kunnen ontstaan. Werknemers moeten ook bij dit onderzoek worden betrokken. Zij weten immers uit eigen ervaringen en praktijk waar de risico’s ontstaan en hoe de veiligheid kan worden verbeterd. De werkgever treft de meest effectieve maatregelen om risico’s te voorkomen of om deze zoveel mogelijk te beperken. Alle verbeteringen staan beschreven In een plan van aanpak.
Het is wel belangrijk om regelmatig te controleren of de maatregelen ook genomen worden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *