Twan maakt zijn pensioenplan
Zelf doen
“Nu weet ik wat ik kan verwachten”
Twan van de Wetering uit het Brabantse Nistelrode zit al sinds zijn negentiende achter het stuur van een vrachtwagen. Nog steeds met veel plezier, want Twan werkt graag. Zijn pensioen voelt nog ver weg. Tóch is hij wel benieuwd waarop hij straks uit lijkt te komen. TON kijkt mee als Twan een pensioenplan maakt in 5 stappen.
Twan van de Wetering – 53 jaar – woont in Nistelrode – is 34 jaar vrachtwagenchauffeur – werkt bij P. van der Nat Transport in Giessen
Bij Twan thuis is het een gezellige drukte. Maar liefst zeven hondjes volgen hem op de voet. Het is zaterdag, maar voor de chauffeur is dat niet vanzelfsprekend een vrije dag. “De ene week werk ik zes dagen, de andere vijf.”
Twan en zijn vrouw Anita (58) vormen een samengesteld gezin. Anita heeft twee kinderen uit een vorige relatie, Twan één dochter. “Vroeger kon ik er niet altijd voor haar zijn, omdat ik in het internationale transport zat. Als zij straks een kindje krijgt, zou ik het heel leuk vinden om er wel voor dat kleinkind te zijn.”
Allemaal bedragen
Anita kan niet meer werken. Zes jaar geleden viel ze van de trap. Ze liep een vervelende kuitbeenbreuk op, met chronische rugklachten als gevolg. Twan: “Over ons pensioen denken we eigenlijk nog niet na. Je moet het eerst maar eens zien te halen. Zolang het kan en ik gezond blijf, werk ik graag door Maar ik zou op den duur wel een dag minder willen gaan werken.”
Als hij mail of post krijgt van Pensioenfonds Vervoer, bekijkt hij deze wel. “Dan zie ik daar allemaal bedragen staan en denk ik: het zal wel, het is nog vijftien jaar. Ik weet niet wat die cijfers precies inhouden en of de bedragen bruto of netto zijn.”
Stap 1
inloggen en huidig overzicht
Vandaag neemt Twan toch de tijd om in de cijfers te duiken. Via pfvervoer.nl kun je een voorlopig pensioenplan maken. Een video legt stap voor stap uit hoe je een plan maakt en wat de cijfers betekenen. Het begint met inloggen met je DigiD. “Wacht”, zegt Twan, “ik pak even mijn telefoon; daar staat mijn DigiD-app op.” Na het inloggen verschijnt een scherm met de opbouw tot nu toe.
“Tja, ik zie hier getallen, maar wat is nu wat?” De video geeft duidelijkheid: Het linker bedrag is waar jij en je werkgever tot nu toe voor hebben betaald. Dit heb je tot nu toe opgebouwd. Als je zou stoppen met werken in het vervoer, is dit het pensioen dat je per maand krijgt. Het is zonder AOW en netto per maand. “Ok”, zegt Twan.
“Dat is in mijn geval nu 1.024 euro. Rechts staat 1.499 euro: wat betekent dat bedrag dan?”. Opnieuw biedt de video uitkomst: Rechts staat een hoger bedrag. Dat is het pensioen dat je naar verwachting gaat opbouwen als jij en je werkgever geld opzij blijven zetten voor je pensioen. Dit bedrag krijg je als je werkt tot je 67 jaar wordt. Je bepaalt zelf wanneer je pensioen laat ingaan. “Hè, dat laatste wist ik niet”, zegt Twan.
Stap 2
Welk pensioen past bij jou?
Via de oranje knop Bekijk je pensioenplannen ziet Twan op de site al een voorbeeldplan klaarstaan. Hij kan dit plan aanpassen. Maar hij kan ook zelf een plan maken door te klikken op de knop Zelf samenstellen. Twan doorloopt nu een aantal vragen. Wil je het pensioen helemaal of voor een deel laten ingaan?
De uitlegvideo geeft aan: De meeste mensen die het pensioen voor een deel laten ingaan, blijven er dan bij werken: dat is een deeltijdpensioen. De volgende stap op het scherm: We kunnen je AOW laten zien. Daarvoor moeten we weten of je in het buitenland hebt gewoond. Als je na je zeventiende in het buitenland hebt gewoond, is je AOW lager. “Nee, nooit in het buitenland gewoond”, zegt Twan. Hij klikt snel verder.
Stap 3:
Wanneer wil je het pensioen in laten gaan?
Na deze eerste stappen komt Twan op een scherm uit met de vraag: Wanneer wil je het pensioen in laten gaan? Zet het schuifje op de leeftijd die je wilt. Twan: “Ik zet het schuifje voor de gein eens op 55 jaar. Dan zou ik zonder AOW 630 euro netto hebben. Vanaf mijn 67e komt er AOW bij. Dan wordt het in totaal 1.148 euro. Daar komen we niet mee uit.”
Twan zet het schuifje nu op zestig jaar. “Dan krijg ik 794 euro netto per maand. Als mijn AOW erbij komt, wordt het 1.662 euro per maand. We hebben op dat moment geen hypotheek meer, maar wél alle andere lasten.” Met pensioen op zijn zestigste is voor Twan geen optie, vindt hij.
“Ik ben dan ook nog veel te jong om thuis te zitten, daar ben ik geen type voor.” Twan zet het schuifje op 67 jaar. “Dan krijg ik 2.142 euro netto in totaal. Dat is netjes, zeker aangezien ik tussendoor nog één jaar uit het transport geweest ben voor ander werk. Dat jaar bouwde ik geen pensioen op via Pensioenfonds Vervoer. Die 2.142 euro is een reëel bedrag, waar wij goed van kunnen leven. Helemaal als ik er dan nog één of twee dagen bij blijf werken.”
Stap 4
Het partnerpensioen
Dan is er ook nog zoiets als het partnerpensioen; de uitkering die je partner krijgt als jij overlijdt. De uitlegvideo schetst: Rechts onderaan zie je hoeveel het partnerpensioen voor je partner is. Ben je gescheiden, dan zie je alleen het partnerpensioen voor je huidige partner. Wil je meer partnerpensioen? Klik dan op ‘maximaal’. Wil je het partnerpensioen omzetten in extra pensioen voor jezelf, kies dan ‘geen partnerpensioen’.
Twan klikt aan dat hij meer partnerpensioen wil voor Anita. “Als ik uitga van een pensioen vanaf 67 jaar, dan is het partnerpensioen 1.084 bruto per maand. Laat ik het pensioen een jaar later ingaan, vanaf mijn 68e, dan krijgt Anita 1.114 euro bruto per maand. Dat is een verschil van 30 euro per maand. En dat is bruto, dus dat scheelt niks in de praktijk.”
Stap 5
Het concept-pensioenplan opslaan
Twan heeft alle stappen doorlopen en klikt op Pensioenplan bewaren. De uitlegvideo laat weten: Als je uitlogt en later weer inlogt, staat je plan er nog. Je kunt zoveel plannen maken als je wilt. Eén jaar voordat je het wilt laten ingaan, kun je je pensioen aanvragen. Je doorloopt dan alle keuzes nog een keer voordat je het definitief aanvraagt.
“Hmm”, zegt Twan: “ik wist niet dat je je pensioen via deze planner kunt aanvragen.” Nadat hij het plan heeft opgeslagen, ziet Twan nog staan dat hij bij vragen contact kan opnemen met een pensioenconsulent. “Dat hoeft voor mij nu niet. De site is heel duidelijk: alles wordt stap voor stap goed uitgelegd. En je zit nog nergens aan vast. Het is vooral fijn om te weten wat de getallen in mijn pensioenoverzicht precies inhouden. Ik heb nu een idee wat ik straks krijg als ik met pensioen ga.”
Zelf bepalen
Je bepaalt zelf wanneer je je pensioen laat ingaan. De AOW (Algemene Ouderdomswet) is het basispensioen van de overheid. De ingangsdatum van je AOW ligt vast en is afhankelijk van je geboortejaar. Als je je pensioen laat ingaan vóórdat je AOW krijgt, kun je tijdelijk extra pensioen krijgen. Hierdoor is het vaak mogelijk om te stoppen voordat je AOW krijgt. Het effect van deze keuze op je totale pensioen kun je ook in de pensioenplanner zien.
De video met alle stappen die Twan doorloopt, vind je via de website van Pensioenfonds Vervoer, en op YouTube.
Je zit nergens aan vast
In de Pensioenplanner kun je zoveel plannen maken als je wilt. Je zit nog nergens aan vast. Ben je tevreden met een plan? Eén jaar voor de gewenste ingangsdatum kun je je pensioen via de planner écht aanvragen. Ook als je nog lang niet met pensioen kunt gaan, is het slim om al eens te kijken op de Pensioenplanner. Dan zie je wat je kunt verwachten en wat je mogelijkheden zijn.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!