Panelportret

Opleiding

 • Naam

  Aad Zwarter

 • Leeftijd

  53 jaar

 • Woont in

  Haarlem, is vrijgezel

 • Beroep

  vrachtwagenchauffeur, 30 jaar

 • Werkt bij

  Elmers Internationaal Transport, 12,5 jaar

“Toen ik dertig jaar geleden de chauffeursopleiding deed, zag die er heel anders uit dan tegenwoordig. Acht avonden, verspreid over acht weken, met in de laatste week een examen. Sindsdien heb ik geen extra cursussen of opleidingen meer gevolgd. En ik heb daar ook geen behoefte aan. Volgens mij leer je het beste door te werken. Zo heb ik het altijd gedaan. Het enige puntje dat ik wel graag zou verbeteren, is mijn Engels. Dat is nu erg zwak. Als mijn werkgever daar een passende cursus voor zou aanbieden – en deze ook vergoedt – zou ik daar zeker interesse in hebben. Als je Engels op een hoger niveau beheerst, kun je namelijk ook doorgroeien in andere werkzaamheden binnen het transport.
Tegenwoordig is de chauffeursopleiding een stuk serieuzer. Niet dat het vroeger niet goed was, maar ik vind het wel een verbetering. Ik merk nu soms nauwelijks verschil tussen de jongens die net van de opleiding komen en de veteranen in het vak.”

Aad Zwarter is een trouw deelnemer aan het TON-panel