Toch een warme hap

Half maart. Alle horeca gaat dicht. Dus ook de wegrestaurants. Dat is een serieus probleem voor vrachtwagenchauffeurs die lange dagen maken. Niet alleen missen zij de warme maaltijd, maar vooral ook voorzieningen als toilet en douche. Veel wegrestaurants zoeken een oplossing. Zoals De Raket in Rogat, aan de A28. Chauffeurs Toon Eertman en Allard Strating zijn er blij mee.

 

Stukje service

Chauffeurs die het terrein van De Raket oprijden, krijgen een formulier. Daarop kruisen ze aan wat ze willen eten. Als de maaltijd klaar is, brengt een medewerker van het restaurant de warme hap naar de vrachtwagen. Mede-eigenaar Ferdinand Hup van De Raket: “Het is een stukje service naar de chauffeurs. Voor iedereen zijn het zware tijden. Zeker als je in een vrachtwagen onderweg bent. Chauffeurs mogen bij veel laad- en losadressen niet eens meer naar binnen voor het toilet. Bij ons kunnen chauffeurs 24 uur per dag naar het toilet en douchen. Maar het restaurantgedeelte is gesloten.”

 

24 uur in cabine

Chauffeur Toon Eertman uit Denekamp geniet van zijn nasi. Toon werkt bij Kamphuis Transport in Ootmarsum. “Alle lof voor De Raket”, zegt hij. “Maar ook andere wegrestaurants bieden vrachtwagenchauffeurs iets vergelijkbaars aan. Wat moet je anders? Een gehaktstaafje bij een benzinestation of zo’n hapklare maaltijd uit de magnetron? Dat is toch geen optie. Je zit nu alleen wel bijna 24 uur in je cabine. Dat is waardeloos.”

 

Gezelligheid is weg

Even verderop krijgt Allard Strating uit Stiens zijn schnitzel met champignonroomsaus en koolsalade bezorgd. Allard rijdt voor transportbedrijf G. G. de Vries uit Minnertsga. “Normaal ga je na een werkdag een wegrestaurant binnen en heb je contact met collega-chauffeurs. Die gezelligheid is helemaal weg. Het is echt uitzingen totdat deze coronacrisis voorbij is. Vandaag is het mooi weer en dan maak je een praatje met collega’s buiten op de parkeerplaats. Voor de rest lees ik veel. Niet dat het nou een hobby van me is, maar je moet wat. Gelukkig kunnen we hier bij De Raket terecht. En het eten smaakt heerlijk, zoals altijd.”

 

De sanitaire voorzieningen in wegrestaurant De Raket in Rogat zijn nog 24 uur per dag open.

Op de deur van het restaurant waarschuwingen om afstand te houden.

Chauffeurs krijgen een formulier, waarop ze kunnen aankruisen wat ze willen eten.

Medewerkers van het restaurant brengen op de fiets de bestellingen naar de vrachtwagens.

Toon Eertman aan de nasi, met zijn stuur als tafel.

Allard Strating in zijn eentje aan de maaltijd. Hij mist het contact met collega-chauffeur.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *