Samen aan de snack

Zaterdag op de zaak

Bij veel transportbedrijven is de zaterdag poetsdag. Wagens worden gewassen, kleine reparaties uitgevoerd, een cabine schoongemaakt. Bij Van Sambeek Transport in Escharen hoort daar zo nu en dan ook een kort ritje bij. Of het voorladen van een trailer. En altijd gaan ze ’s middags samen aan de snack.  

Zaterdagochtend, acht uur. Uit een grote gettoblaster bij de wasplaats klinkt muziek. Gehuld in warme jassen, met mutsen op het hoofd en grote laarzen aan de voeten, zijn zes jongens en meisjes druk met borstelen en poetsen. Een voor een rijden chauffeurs de vrachtwagens naar de wasplaats voor de wekelijkse schoonmaakbeurt. Het is een lange rij van zo’n twintig trucks. Eenmaal gewassen worden ze strak geparkeerd, want het terrein is door de groei van het bedrijf inmiddels flink gevuld. 

De hele dag door gaan de vuile trucks achter elkaar op de wasplaats. In de herfst en met veel oud papier-ritten is dat geen overbodige luxe. Bob van Kol heeft zijn wagen al schoon en poetst nu het interieur en de ramen. Verderop wordt een tautliner geladen met hout voor de bouw. Rik Roelofs smeert zijn kraan. Teun van der Voort is in de weer met pallets vol stenen. In de werkplaats zijn Theo van Sambeek en Tom Schoenmakers bezig met onderhoudswerk. Het is bedrijvigheid alom. 

De planning geeft van tevoren aan welke korte ritjes er op zaterdag zijn en of er geladen en gelost moet worden. De chauffeurs kunnen dan zelf beslissen of ze komen werken of niet. De wasploeg krijgt vandaag ondersteuning van zes chauffeurs. Ook directeur Bas Bruisten en zijn broer Joost zijn van de partij. Om tien uur is er koffie in de kantine. En tegen de middag neemt Bas de bestelling van de snacks op. Want samen lunchen is op zaterdag vaste gewoonte bij Van Sambeek.

Nieuwe directie

Van Sambeek Transport in Escharen werd in de jaren vijftig opgericht door Huub van Sambeek. Drie jaar geleden nam Bas Bruisten (33) uit Borgharen het bedrijf over van de vier broers Van Sambeek. Bas kwam als verkoper van Volvo trucks regelmatig op de zaak. “Ze maakten wel eens een geintje: ‘Wanneer neem je de zaak over?’ Toen dat een paar jaar geleden serieus werd, ben ik op de rijdende trein gesprongen.” Het eerste jaar hebben de broers Bas intensief begeleid. En ook nu draaien ze nog actief mee. “Theo is als techneut nog regelmatig in de werkplaats te vinden. Willy doet af en toe ritjes in de regio. En Tonnie, die altijd de planning deed, komt door de week vaak op kantoor om te helpen.”

Bas’ broer Joost (29) werkt inmiddels eveneens bij Van Sambeek Transport. In de toekomst komt hij wellicht ook in de directie. Bas: “De afgelopen jaren konden we gestaag uitbreiden. We kregen nieuwe klanten, maar ook meer werk bij bestaande contacten. We zijn gegroeid van 14 naar 21 wagens, met nog enkele charters. In de toekomst komt er misschien nog wat bij, maar doorgroeien naar bijvoorbeeld veertig wagens wil ik niet. Dan moet je de organisatie heel anders inrichten.”

 

Meer rust

Teun van der Voort – 24 jaar – woont in Velp – rijdt 1,5 jaar bij Van Sambeek – is vrijgezel

“Om de week poets ik op zaterdag de wagen van binnen en buiten. En ik doe het kleine onderhoud, zoals een lamp vervangen en de kraan smeren. Het is leuk om op zaterdag met je collega’s te werken. Er is dan meer rust om elkaar te zien. Als je doordeweeks na een lange werkdag terugkomt op de zaak, wil je naar huis.”

 

Ervaring opdoen

Rik Roelofs – 24 jaar – woont in Grave – rijdt sinds maart 2020 bij Van Sambeek – is vrijgezel

“Net als de andere stenenrijders heb ik een vaste combinatie. Toen ik bij Van Sambeek begon, wilde ik zoveel mogelijk van het chauffeursvak leren. Werken met een kraan heb je niet meteen onder de knie. De eerste anderhalf jaar reed ik met tautliners op Duitsland. Kwam ik zaterdag op de zaak om rustig te oefenen met de kraan. Nu rijd ik met mijn combinatie veel op Limburg, omdat daar veel klanten van ons zitten. Je komt met lossen in een drukke stad of een woonwijk. En op een bouwplaats verwachten ze dat je snel lost. Ondanks het oefenen voelde ik in het begin wel druk. Nu ik meer ervaring krijg, vind ik het werk alleen maar leuker worden.”

 

Zelf wassen

Marco de Wilt – 39 jaar – woont in Wijchen – rijdt sinds 3 jaar bij Van Sambeek

“Eigenlijk kom ik op zaterdag niet op de zaak. Die dag is voor mijn gezin. Daarom was ik mijn auto altijd zelf op vrijdagavond. Met de spons, zodat ik zeker weet dat er geen krassen in de lak komen. De aluminium velgen zet ik regelmatig in de was. Je kunt wel zeggen dat ik de truck als mijn hobby zie. Toen ik bij mijn vorige werkgever op Zwitserland reed, was ik doordeweeks nooit thuis. Ik voelde dat ik te veel miste van mijn opgroeiende kinderen. Nu, bij Van Sambeek, merk ik dat het inderdaad veel uitmaakt als je regelmatig thuis bent.”

 

Korte ritjes

Niels Knuiman – 33 jaar – woont in Grave – rijdt 2,5 jaar bij Van Sambeek – is getrouwd en heeft 2 kinderen

“Als er op zaterdag gereden moet worden, dan ben ik er. Dat zijn korte ritjes in de regio. Bijvoorbeeld een vracht sierstenen voor de tuin van een particulier. Maar ik stem het wel altijd af met mijn gezin. Ik heb een vaste trekker en rijd tautliners en regelmatig met kooiaap. De lading is vaak bouwmateriaal.”

 

Kinderen helpen mee

Bob van Kol – 53 jaar – woont in Langenboom – rijdt 18 jaar bij Van Sambeek – is getrouwd en heeft 3 kinderen

“Mijn drie kinderen helpen op zaterdag mee met wassen. Eerst was dochter Lize de enige meid tussen de jongens van de wasploeg. Daarom vroeg ze een vriendin mee. Als het moet, dan ben ik er op zaterdag. Maar we hebben thuis een grote tuin waar ik ook graag in werk.

Ik rijd met een tautliner en ben hooguit twee nachten per week van huis. Na de eerste vier jaar bij Van Sambeek heb ik zeven maanden bij een ander bedrijf gewerkt. Het was laden en lossen van containers in de buurt. Veel minder leuk werk. Maar ik had het aangenomen omdat mijn vrouw er toen slecht tegen kon dat ik zoveel van huis was. Nu de kinderen wat ouder zijn, is alles een stuk makkelijker.”

 

Storingen en klachten

Tom Schoenmakers – 34 jaar – woont in Westerbeek – is zelfstandig monteur – is vrijgezel

“Elke vrijdag en zaterdag ben ik bij Van Sambeek om in de werkplaats reparaties en onderhoud te doen. Op een bord in de kantine schrijven de chauffeurs welke storingen en klachten ze hebben met hun wagen. Er is altijd flink werk. Doordeweeks en op zaterdag is Theo van Sambeek ook regelmatig in de werkplaats. Hij gaat het in de toekomst rustiger aan doen. En het aantal trucks groeit ook steeds. Dus het is de bedoeling mij meer aan het werk te zetten.”

 

Huishouden doen

Joop Schaap – 59 jaar – woont in Langenboom – rijdt 31 jaar bij Van Sambeek – is getrouwd en heeft een dochter

“Vanwege mijn thuissituatie ben ik op zaterdag minder hier. Mijn vrouw  woont vanwege haar gezondheid nu niet meer thuis. Op zaterdag doe ik boodschappen en het huishouden. ‘s Zondags ga ik bij haar op bezoek en dan gaan we er zoveel mogelijk samen op uit. Bijvoorbeeld met mijn klassieke oplegger naar een oldtimershow. Wij doen dat met vrienden, al twintig jaar. Het is onze ‘vakantie’. Vrijdagavond ben ik wel op de zaak om met de jongens een biertje te drinken.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *