Pak je kans

Je hebt een leuke baan en doet je werk met plezier. Maar blijft dat ook zo in de veranderende wereld van transport en logistiek? Of is het handig en verstandig om jezelf te blijven ontwikkelen? Dat kan dit jaar met een persoonlijk opleidingsbudget, zodat je het voor het geld niet hoeft te laten.

TON spreekt drie mensen die verder kijken dan hun baan breed is.


Deel 1: PAK JE KANS

Naam: Pieter Marcelis

Leeftijd: 42 jaar

Woonplaats: Hoeven

Beroep: chauffeur

Bedrijf: Lambregts Internationaal Transport BV uit Zevenbergschen Hoek.

Pieter start met de klassikale opleiding Vakbekwaamheid Beroepsgoederenvervoer bij Transportkennis in Waalwijk

Pieter Marcelis – Puur voor mezelf

In zijn spiksplinternieuwe DAF CF rijdt Pieter Marcelis het terrein van Lambregts in Zevenbergschen Hoek op. De auto is net één maand oud. “Een stukje waardering van de baas. Het toont toch wel dat hij tevreden over mij is”, vindt Pieter. Sinds zeven maanden werkt hij voor Lambregts. Pieter rijdt nu met containers door Nederland, met af en toe een uitstapje naar Frankrijk en Duitsland. “Elf jaar heb ik bij Embregts in Etten-Leur gewerkt. Ik was niet van plan om daar weg te gaan, maar toen deze uitdaging zich voordeed, ben ik bij Lambregts begonnen. Daar heb ik geen spijt van. Als ik een kans zie, dan grijp ik hem.”

 

Pitstop

En die kans ziet Pieter ook als hij toevallig op Pitstop terechtkomt, de website van Sectorinstituut Transport en Logistiek “Ik ben gaan lezen en werd enthousiast. In 2016 heb ik een opleiding tot planner gevolgd. Bij mijn vorige baas kon ik daardoor in de zomermaanden als invaller op de planning werken. Ik wilde wel verder leren, maar ik had geen haast. Toen ik op de website zag dat je een opleidingsbudget van duizend euro kunt krijgen, heb ik mij nog diezelfde avond aangemeld.”

 

Brainstormen

Welke opleiding of cursus Pieter wil gaan volgen, weet hij nog niet als hij zich online registreert. Twee dagen later krijgt hij een telefoontje van Linda de Marrocos, adviseur van het sectorinstituut. “We zijn samen gaan brainstormen over mijn mogelijkheden. Linda denkt met je mee. Er is heel veel mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld een talen- of computercursus volgen. Maar dat is niets voor mij. In het buitenland kan ik mij aardig redden en computers hebben geen geheimen voor mij.”

 

Investeren

Pieter is op zoek naar een opleiding waaraan hij in zijn verdere loopbaan wat heeft. Kennis verwerven vindt hij belangrijk. “Ik wil investeren in mijzelf. Een opleiding moet een uitdaging voor mij zijn, anders ga ik mij vervelen. Linda en ik zijn toen uitgekomen op de opleiding voor Getuigschrift Vakbekwaamheid Beroepsgoederenvervoer in Waalwijk. Die sluit mooi aan op mijn opleiding tot planner. Ik ga nu aan de slag met calculatie en kostprijsberekening en krijg meer inzicht in het reilen en zeilen van een transportbedrijf. Al die kennis kan ik later inzetten om mijn wagen te verruilen voor een kantoorbaan. Voor mezelf beginnen? Dat is niet direct mijn doel. Maar mocht ik de loterij winnen dan is het zeker een mogelijkheid”, zegt Pieter lachend.

 

Budget

De opleiding uit eigen zak betalen? Dan had Pieter misschien nog een aantal jaren gewacht. “Ik wilde altijd al verder leren, maar dat kost geld. Deze regeling loopt tot oktober 2019. Ik was een van de eersten die zich aanmeldden. Het is zonde om hier geen gebruik van te maken. Mijn opleiding kost 3000 euro. Met de bijdrage van SOOB krijg ik nu zo’n 1600 euro betaald. De rest van het bedrag declareer ik bij de belasting als studiekosten en dan krijg je geld terug. Wat ik zelf moet betalen, valt dus reuze mee.”

 

Klassikaal

In april begint Pieter met zijn studie. De opleiding bestaat uit zes modules. De volgorde mag hij zelf kiezen. “Ik kan zelf mijn rooster samenstellen, dat is fijn. Elke module is vijf jaar geldig. Maar ik heb met de adviseur van Pitstop een einddatum afgesproken en dat dwingt me om het in één jaar tijd af te maken. Dat is geen probleem. Ik vind het niet vervelend om in de boeken te duiken. Ik ben vrijgezel, dat scheelt. Heel bewust heb ik gekozen voor klassikaal onderwijs. In een klas leer je ook van je collega’s en hoor je over hoe het er bij andere bedrijven aan toegaat. Een online-opleiding is niets voor mij. Ik heb de stimulans nodig van klassikaal onderwijs. Gewoon huiswerk maken en in de boeken.”

 

Positief

Pieter heeft er zin in. “Ik doe deze opleiding puur voor mijzelf. Mijn baas wist er niets van, totdat ik gevraagd werd voor dit interview met TON. Toen heb ik het hem maar verteld. Hij was verrast, maar zijn reactie was zeer positief. Misschien volgen meer collega’s mij, want het is zonde om dit geld te laten liggen. Voorlopig blijf ik lekker rijden, want ik heb het naar mijn zin. Mocht er iets anders langskomen, dan zien we dat wel. Het leven zit vol verrassingen. Mijn motto is: Pak je kans!’

 


Pitstop

Pitstop is de nieuwe portal voor mensen die werken in transport en logistiek. Je vindt er tips, informatie en video’s over onderwerpen als gezond en fit blijven, geldzaken, hoe je kunt blijven groeien binnen of naar functies in de bedrijfstak. En hoe je een goede werk-privébalans krijgt of houdt.

Of je nu chauffeur bent, logistiek medewerker, planner of administratief medewerker: je kunt met al je vragen bij Pitstop terecht. Je registreert je eenmalig en krijgt dan online begeleiding en als je dat wilt zelfs persoonlijk.

Pitstop is een initiatief van Sectorinstituut Transport en Logistiek.


Waarom zou je scholing volgen?

– Omdat de sector verandert. Je werk dus ook. Als je mee-verandert kun je werk blijven doen dat bij je past.

– Een training of cursus volgen, geeft een goed gevoel. En je wordt waardevoller voor je werkgever.

– Met een diploma of certificaat op zak, krijg je mogelijk andere taken. Meer verantwoordelijkheid. En misschien daardoor ook wel een hoger salaris.

– Met een diploma of certificaat op zak, maak je meer kans als je ergens solliciteert.


1000 euro

Als je in transport en logistiek werkt, kun je uit het SOOB-subsidiefonds duizend euro (of meer) krijgen om een opleiding te doen. Zo kost leren jou geen geld. En je werkgever ook niet.

Voorwaarden waaraan je moet voldoen:

– je hebt een tijdelijk of vast contract van minstens 30 uur;

– je draagt SOOB-premie af (check je loonstrook of vraag je werkgever);

– je schrijft je vóór 1 oktober 2019 in voor een opleiding via Pitstop, stlwerkt.nl/opleiding

Weet jij al welke opleiding je gaat doen? Schrijf je dan meteen in via Pitstop.


Fotografie: Chris Pennarts

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *