Oppas-opa

De 5de dag is voor de kleintjes

 

Peter Walraven heeft een forse tattoo op zijn linker onderarm. Een oester met een parel erin. Daarbij de namen en geboortedata van zijn kleinkinderen Romijn en Jace. Beretrots is Peter op de kleintjes. Hij is een dag minder gaan werken om op woensdag oppas-opa te kunnen zijn.

 

Tussen de cilinders

Peter werkt bij Schenk Tanktransport. Met een 7-tons bestelwagen bezorgt hij vloeibare stikstof bij huisartsen, laboratoria, ziekenhuizen, ki-stations en machinefabrieken. Een deel van zijn loopbaan speelt zich af tussen gascilinders. In 1985 begint hij bij Hoek Loos. “Ik heb het allemaal gedaan: vullen, keuren, planning van vervoer, expeditie. En ik ben depothouder geweest.”

 

Van adviseur naar bezorger

In 2007 neemt Linde, producent van industriële gassen, Hoek Loos over. Peter werkt dan in de buitendienst. Daar is hij in 1991 mee begonnen als Cryo Product Adviseur. Hij werft nieuwe klanten en bezorgt bestellingen. “We kregen steeds meer werk, zodat ik meer aan het afleveren was dan dat ik aan acquisitie kon doen. Uiteindelijk werd ik door een reorganisatie bezorger in plaats van adviseur. Vervolgens bleef de acquisitie achter. Dat leidde uiteindelijk vorig jaar tot een nieuwe reorganisatie. Linde besteedde het hele transport uit aan Schenk. Ik ben meegegaan. Tja, op mijn leeftijd vind je niet makkelijk nog iets anders. En het werk is nog steeds hartstikke leuk. Ik kom overal en heb veel plezier met mijn klanten.”

 

Vier dagen werken

Sinds drie jaar is Peter naast zijn baan oppas-opa. “In de tijd dat ik van Cryo Product Adviseur werd ‘teruggezet’ naar bezorger ben ik vier dagen gaan werken. Ik dacht: als ik mijn klanten verdeel over vier dagen van tien uur, heb ik de vijfde dag vrij. Dat viel samen met de geboorte van mijn eerste kleinkind, Romijn. Woensdag werd mijn oppasdag. Vorig jaar september is kleinzoon Jace erbij gekomen. Ik vind het heerlijk om de kids over de vloer te hebben.”


Kinderen

Die kids zijn alles voor Peter en zijn vrouw, vertelt de oppas-opa. “Het heeft lang geduurd voordat wij zelf een kind kregen en helaas is het bij eentje gebleven. Dat is niet anders. Misschien dat we daardoor nu wel extra veel genieten van de kleinkinderen.”

Opa worden is heel anders dan vader worden, vindt Peter. “Maar toch herken je ook dingen. Toen onze dochter Nathalie klein was, was alles nieuw. Nu met de kleinkinderen heb je het al een keer meegemaakt.”

 

Tussen de luiers

Wat hij op zijn oppasdag zoal doet? “Van alles en nog wat. Een stukje wandelen, een boodschap, buiten spelen, voorlezen. Romijn kent elk boekje dat hier in de kast staat uit haar hoofd. Als ik bij het voorlezen iets vergeet, corrigeert ze me.” En poepluiers verschonen? “Daar heb ik niks geen moeite mee. Het is hartstikke leuk om met ze bezig te zijn.”

Hobby’s

De oppasdag is een heerlijke vrijetijdsbesteding voor Peter. “En ook wel lekker rustig. Want ik heb zoveel hobby’s. Ik zit bij een motorbegeleidingsteam hier in Assen. We zijn vooral actief bij wielerwedstrijden, bijvoorbeeld de Amstel Gold Race. We houden de weg vrij en zetten kruispunten af. Ik ben ook duiker en voorzitter van de duikclub hier in Assen. Daarnaast vis ik graag. Dus ik kom tijd te kort.”

 

Omi en opi

“De ouders van mijn schoonzoon zijn opa en oma. Wij zijn omi en opi. Ik heb een dikke tattoo laten zetten, vanwege de kids. Die heeft een dubbele betekenis. De oester is een link naar mijn hobby: duiken. En de parel, dat zijn de kleinkinderen. Ik vraag wel eens aan Romijn: ‘Wat ben jij van opi?’. Dan moet ik mijn mouw omhoog doen en wijst zij op het pareltje.”

Jong blijven

Of de kleinkinderen hem jong houden? Daar moet Peter even over denken. “Dat vind ik moeilijk te zeggen. Vast wel, want je bent met heel andere dingen bezig. Ze brengen toch een heel andere wereld je huis binnen.” En of het zorgen bezorgd maakt? “Niet om de kinderen zelf. Maar wel om hoe het gaat in de wereld. Wat zullen mijn kindskinderen later meemaken als je ziet wat er allemaal gebeurt?”

Voor nu wil Peter zijn vrije werkdag als oppas-opa niet meer missen. Als Romijn straks naar de basisschool gaat, staat hij klaar voor de naschoolse opvang.

 


Naam: Peter Walraven

Leeftijd: 62 jaar

Woonplaats: Assen

Werk: chauffeur tanktransport

Bedrijf: Schenk Tanktransport


Romijn en Jace staan niet op de foto’s. Hun ouders hebben dat vanwege hun werk (beiden bij de politie) liever niet.

Fotografie: Annelies van ’t Hul

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *