Op pad met… Daniël Kroezen

Niet te laat

Daniel Kroezen heeft lol in zijn werk. En hij is een opgewekt mens. Dat was niet altijd zo. Maar sinds drie jaar zit hij helemaal op zijn plek, achter het stuur als stukgoed-chauffeur. Tijdens het lossen in het midden van het land vertelt Daniël over zijn bewogen leven.

Vrolijke lach

Vandaag heeft Daniël een aantal adressen in Soest en omgeving. Buizen bij een bedrijf afleveren, een machine bij een kleine onderneming, een pakket bij een particulier. Het ene moment zoekt hij zijn weg op een druk industrieterrein. Even later hobbelt hij op zijn meeneemheftruck over een boerenerf, nieuwsgierige koeien als publiek. De vrolijke lach verdwijnt haast nooit van zijn gezicht en met iedereen wisselt hij opgewekte woorden.

Chauffeursdroom uitgesteld

Daniël wil als jonge vent vrachtwagenchauffeur worden. Zou ook een opleiding gaan volgen. Maar het komt er niet van, want juist in die tijd wordt zijn jonge vrouw ziek. Daniël besluit te kiezen voor een beroep waarmee hij meer thuis kan zijn.

Tien jaar lang bezorgt hij zuurstofflessen, met een bestelbus. Daarna volgt een loopbaan als vertegenwoordiger en adviseur, onder andere in de ongediertebestrijding.

Totdat hij in 2017 op het hoogtepunt van een crisis belandt. “Ik ben mijn leven lang verslaafd geweest, waaraan doet er nu niet toe. Maar toen mijn vrouw daar elf jaar geleden achter kwam, was ze geschokt. Eigenlijk wilde ze bij me weg. Ze had ook al één en ander in gang gezet. Maar wij zijn christelijk en dan is scheiden een heikel punt. We wilden samen vechten voor ons huwelijk en zochten therapie.”

Switch na crisis

In die tijd raakt Daniël in gesprek met een oom die in het transport zit. “Hij zei: ‘Waarom word je geen chauffeur?’ Ik antwoordde: ‘Gast, ik ben bijna veertig, wat denk je nou!’. Maar mijn oom vertelde dat ze zaten te schreeuwen om chauffeurs.” Daniël meldt zich aan en gaat via Jobtrans in Heerenveen de opleiding volgen bij Oegema in Dedemsvaart. “Mijn vrouw heeft toen ervaren dat dit een ideaal beroep is”, zegt Daniël lachend. “Ze heeft de hele week geen last van me.”

Late bekering

Met het huwelijk is het goed gekomen. Niet door de therapie of doordat Daniël vrachtwagenchauffeur wordt, maar door een andere ‘late bekering’. “Ik was wat ik noem een ‘naamchristen’. Netjes naar de kerk, vanwege de sociale druk.

In december 2017 sprak ik met een voor mij ‘geestelijk’ vader en toen zag ik opeens écht het licht. Ik heb me bekeerd en door Jezus is mijn leven totaal veranderd. Ik was een arrogant, egoïstisch verkopertje. Als ik daar nu op terugkijk, was ik een heel naar mannetje.”

Knop om

Sindsdien gaat Daniël verlicht door het leven. Bij Oegema kan hij na zijn opleiding meteen op de trekker-trailer. “Eerst twee maanden als springer. Omdat ik had aangegeven dat ik het geen probleem vind de hele week van huis te zijn, kreeg ik vrij snel een vaste auto. Ik ging voor Wavin rijden, vooral buizen, in de Benelux.

Eind vorig jaar heb ik nog een tijdje op een bulkwagen gezeten. Maar dat was het toch niet voor mij. Laat mij maar distributie doen. Bij mensen aankomen, met ze praten, dat vind ik mooi.” En soms biedt dat de gelegenheid een gesprek aan te gaan over het geloof. Twee bijbels heeft hij altijd bij de hand, op zijn dashboard.

Reclame voor het vak

Daniël verkondigt nog een andere boodschap. Hij maakt ‘reclame’ voor het chauffeursvak. “Toen ik destijds tegen mensen zei dat ik vrachtwagenchauffeur ging worden, keken ze vaak van: ‘Hè, wát, jij…?!’ En dan trokken ze er een vies gezicht bij. Daar kreeg ik last van. Daarom ben ik gaan vloggen. Zo laat ik zien dat het een mooi beroep kan zijn en dat je ook op je veertigste nog kunt overstappen op de wagen.”

 

Daniël Kroezen – 43 jaar – woont in Zwinderen – getrouwd met Marleen, twee kinderen, Joost en Romy – was onder andere financieel adviseur, vertegenwoordiger in glasvezelverkoop en adviseur bij Ongediertebestrijding Nederland (OBN) – maakte in 2018 de overstap naar transport – werkt sindsdien als vrachtwagenchauffeur bij Oegema Transport in Dedemsvaart

– Daniël Kroezen heeft een eigen website: danielkroezen.nl/carriere-switch
– 
Ook heeft hij een YouTube-kanaal, met vlogs over zijn belevenissen als vrachtwagenchauffeur: youtube.com/c/Danielkroezen

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *