Logistiek is..
De Logistiek Supervisor
De logistieke sector blijft groeien. En dus blijven er mensen nodig om het werk te doen. In deel 1 van een serie over functies in de logistiek vertelt Robin Maas uit Weert hoe hij het vak van supervisor onder de knie krijgt.
Robin (22) loopt sinds november 2018 stage bij Thijs Logistiek in Weert. Via een leerwerktraject volgt hij de opleiding Supervisor Logistiek op mbo-4 niveau. Dat is vier dagen per week werken en één dag naar school. In het magazijn draait Robin de ene week ochtenddienst van 04.30 uur tot 13.15 uur. De andere week heeft hij avonddienst van 14.15 uur tot 23.00 uur.
Wat doe je precies?
“Het werk houdt vooral in het laden en lossen van vrachtauto’s, sorteren van de vrachten en scannen van goederen. Er is ook een nachtploeg, maar daar draai ik niet in mee. Ik rij ook wel eens pakketdienst. En pas geleden ben ik nog met een vrachtwagen mee geweest, omdat een collega last had van zijn been. Als de kans zich voordoet wil ik trouwens graag mijn chauffeursdiploma halen. En het kan zeker van pas komen.”
Overdag is het magazijn rustiger. In de avond komen de vrachtwagens geladen aan. Die moeten we leegtrekken. Dat doe ik met een elektrische palletwagen of de heftruck. Als alles gelost is, krijgen we vanuit de planning de laadlijsten op postcodes. ’s Nachts zetten we alles op route. De ochtendploeg kan dan verder gaan met scannen en laden.”
Wat moet je leren?
“Hiervoor heb ik Logistiek Teamleider op niveau 3 gedaan. Daar leerde ik de basis: hoe alles geladen kan worden. En ook het maken van een planning. Nu gaat het meer om het financiële gedeelte. De Logistiek Supervisor moet de teamleiders, die boven de logistieke medewerkers staan, aansturen en keuzes maken. Hij is eigenlijk de rechterhand van de Logistiek Manager. De supervisor stuurt aan, maar is ook bezig met innovaties. De manager is vooral bezig met innovaties.”
Hoe leer je dat?
“Door het werken hier bij Thijs Logistiek. En door het maken van praktijkopdrachten die je van school meekrijgt. Ik heb bijvoorbeeld een verslag over innovaties in het bedrijf gemaakt. Dan benader je veel verschillende mensen in het bedrijf, tot aan de directeur toe. Ik moet nog drie grote verslagen maken. Waarover weet ik nog niet precies. Maar het heeft te maken met ziekteverzuim van personeel en alle regels en uitbetalingen daar omheen. En iets dat op plannen betrekking heeft. Het is dus best wel een brede opleiding. Omdat ik de opleiding Logistiek Teamleider al heb gehaald, mag ik de opleiding Supervisor Logistiek in twee in plaats van drie jaar doen. De opleiding Teamleider was trouwens een stuk makkelijker.”
Welke rol speelt automatisering in je werk?
“Ik verwerk in de computer alle mutaties die door de medewerkers in het magazijn met de scanner gedaan zijn. Een afzender stuurt data van zijn zendingen door. Maar helaas corresponderen deze niet altijd met de goederen. Vooral afwijkingen in afmetingen van pallets en dergelijke komen vrij veel voor. Aangezien Thijs Logistiek afrekent op volume of laadmeters is dat van groot belang. Daarom moet alles vóór het laden ook altijd goed gescand zijn.”
Wat is moeilijk?
“De school vraagt buiten het werk best wel veel aandacht. Ik moet studeren en toetsen halen. Dat betekent vaak na mijn werk nog flink huiswerk maken. Het is pittig. Maar ik werk graag en zit minder graag in de schoolbanken. Ik leer de dingen beter door ze zelf te doen.”
Leerwerktraject
Jongeren die een loopbaan in de wagen of in het warehouse leuk lijkt, kunnen via het leerwerktraject van Sectorinstituut Transport en Logistiek het vak in de praktijk leren. Met zo’n traject behaal je een mbo-diploma, terwijl je al meewerkt in een bedrijf. Je krijgt salaris, hebt een spaarregeling en krijgt tot 90 procent korting op je (rij)opleiding. Je kunt onder andere kiezen uit de volgende opleidingen: Chauffeur Goederenvervoer, Planner Wegtransport, Assistent Logistiek Medewerker, Logistiek Medewerker, Logistiek Teamleider, Logistiek Supervisor.
Meer weten? Kijk op stlwerkt.nl/lerenwerken
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!